Donald Trump și Emmanuel Macron

Macron - inconștiență care ar putea arunca lumea în aer! La propriu!

3078
(reînnoit 10:47 11.04.2018)
Din cauza unor interese materiale, Franța lui Macron e gata să introducă în conflictul din Orientul Mijlociu un factor care ar arunca în aer situația.

BUCUREȘTI, 11 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Dacă alianţa cu partenerii noştri o cere, vom răspunde prezent", a declarat Mohamed ben Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, după ce a fost întrebat dacă Riyadh-ul s-ar alătura unui atac cu lovituri aeriene în Siria.

Prințul saudit a făcut această declarație din capitala Franței, unde a susținut o conferință de presă alături președintele Emmanuel Macron. Franța și Arabia Saudită au încheiat un acord comercial în valoare totală de 18 miliarde de euro, beneficiare fiind mai multe companii multinaționale.

Emmanuel Macron și prințul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman
© AFP 2020 / POOL / YOAN VALAT
Emmanuel Macron și prințul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

După cum știe, Franţa este, alături de SUA, țara care a anunțat posibilitatea unei acțiuni militare în Siria în urma presupusului atac chimic din localitatea Douma din Siria. Franța a declarat că loviturile vor viza "capacităţile chimice" ale Siriei, deși existența acestora nu a fost dovedită în urma verificărilor Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, sub egida ONU.

Ipocrizia președintelui francez apare și în precizarea că nu vor fi vizați aliaţii Damascului, acestuia rus şi iranian — și că Franţa nu doreşte o escaladare a situaţiei, în condițiile în care promovează ideea unui atac asupra Damascului.

Revenind la declarația prințului wahhabit, este de remarcat două probleme fundamentale — prima, totala incompatibilitate, chiar adversitatea radicală între Iranul șiit și Arabia Saudită wahhabită, ramura radicală sunnită. În același sens, este de menționat că între Iran și Arabia Saudită sunt rupte relațiile diplomatice încă din 2016.

În al doilea rând, majoritatea teroriștilor ISIS și Al Qaeda erau de orientare wahhabită. Deci, un atac militar al Arabiei Saudite în Siria, împotriva puterii aliate cu Iranul ar putea duce la o implicare directă a Teheranului.

Iranul este o putere nucleară, dispune de o forță militară uriașă, dar statul șiit nu s-a manifestat ca agresor sau ca intervenient în alte state de peste 300 de ani.

Tot în aceeași ordine de idei, regimul Assad este laic, credința familiei președintelui alauită, cea mai moderată și tolerantă variantă islamică, provenită din ramura șiită. De exemplu femeile nu portă văl, iar în privința altor religii există o toleranță totală.

Transformarea Siriei într-o zonă de fanatism religios — pe modelul Irakului sau Egiptului, alte zone laice, lovite de „democratizarea" americană — ar fi un adevărat dezastru care ar putea afecta nu numai regiunea respectivă, dar și Europa.

Nu în ultimul rând, Franța a lăsat o amintire groaznică în Siria — pe care a ocupat-o între 1920 și 1946, sub un pretins mandat al Ligii Națiunilor; crimele comise de francezi au rămas în memoria poporului sirian. Din această cauză, în Siria nu se vorbește limba franceză, folosirea acesteia fiind considerată o rușine.

Cu alte cuvinte, implicarea Arabiei Saudite împreună cu Franța într-un nou conflict militar din Siria ar avea consecințe catastrofale, poate chiar la nivel mondial.

De precizat că nemulțumirile Franței în legătură cu regimul Assad au o explicație materială principală, dincolo de așa-zisa revoltă pentru victimele "atacului chimic" — Franța e nemulțumită că nu va participa la reconstrucția Siriei, aceasta fiind rezervată Rusiei și Germaniei, în principal, dar și Chinei.

3078
Tagurile:
Război, Emmanuel Macron, SUA, Franța, Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (514)
Tematic
ONU: Rusia cheamă SUA să nu se implice într-o aventură militară în Siria
OPCW va verifica informația despre „atacul chimic” în Siria
Siria invită OPCW să verifice informația despre atacul cu arme chimice
Un posibil atac al SUA în Siria: ținte, arme, precauții
Israelul acuză Siria de utilizare a armelor chimice
Эстонские школьники готовятся к войне с Россией

RT: Elevii estonieni se pregătesc de război cu Rusia

105
Tot mai mulți adolescenți estonieni sunt instruiți să participe la un posibil război cu Federația Rusă

BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik. Din ce în ce mai mulți adolescenți estonieni sunt instruiți să participe la un posibil război cu Rusia, au declarat experții într-o discuție cu RT.

© Sputnik / Михаил Воскресенский

Astfel, ministrul eston al apărării, Kalle Laanet, a remarcat anterior o creștere a numărului de tineri care sunt gata să ia parte la rezistența inamicului. Conform rezultatelor sondajelor de opinie, ponderea acestora a crescut de la 54 la 63%.

Potrivit experților, există o creștere a rusofobiei în țară, care este alimentată de autoritățile oficiale, încercând să intimideze populația cu pericole din exterior.

„Mitul„ amenințării din Est ”a devenit o obsesie a autorităților estone și, datorită propagandei la scară largă, o parte semnificativă a populației s-a infectat cu„ alarmismul rusofob ”, a declarat Leonid Vardomsky, șeful Centrul de studii post-sovietice de la Institutul de Economie al Academiei de Științe din Rusia.

Expertul a subliniat că, răspândind o perspectivă alternativă asupra Rusiei, autoritățile estone încearcă să distragă atenția cetățenilor de la problemele interne.

Vladislav Vorotnikov, cercetător de frunte la Centrul de Studii Europene de la Institutul de Studii Internaționale de la MGIMO, consideră că Estonia modelează imaginea Rusiei ca inamic în rândul populației de câțiva ani și chiar a obținut succes în această direcție.

105
Tagurile:
Estonia, adolescent
Tematic
Scandal din Estonia: Doi miniștri neagă corectitudinea alegerilor din SUA
La Moscova a avut loc un protest în susținerea Sputnik Estonia
Libertatea de exprimare în stil estonian: Cerîșeva, despre situația Sputnik Estonia

Загрузка...
Шприц и ампула на фоне логотипа Pfizer.

Japonia: al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu Pfizer

159
Japonia a raportat al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu preparatul companiei americane Pfizer

BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik.  Ministerul Japonez al Sănătății a anunțat al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu preparatul companiei americane Pfizer.

Incidentul i s-a întâmplat unei femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. La 25 de minute după injecție, a început să tușească, să scadă febra și tensiunea arterială, dificultăți de respirație și mâncărime. Femeii i s-au administrat medicamente, după care aceste simptome au dispărut.

Ministerul Sănătății a menționat că pacientul „nu are boli concomitente” care ar putea provoca o reacție alergică și a sugerat că ar putea exista o legătură cu vaccinul.

Primul caz de anafilaxie după vaccinarea cu vaccinul Pfizer a fost raportat în Japonia pe 5 martie. Atunci, reacția alergică s-a manifestat la o femeie cu vârsta cuprinsă între 30 si 40 de ani, care suferă de astm.

159
Tagurile:
Japonia, Pfizer
Tematic
Austria: 41 de decese, în scurt timp de la vaccinare cu BioNtech/Pfizer
Pfizer a rămas în urmă cu 10 milioane de doze de vaccin
Pfizer și Biontech au cerut UE 54 euro pentru un vaccin

Загрузка...

Ce i-a făcut poliția bărbatului care a provocat scandalul din supermarket

0
Lumea se întreabă cine este bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri sâmbătă, într-un supermarket din Capitală, pentru că aceștia erau de proastă calitate? Și ce i-a făcut poliția care a venit la fața locului?

Bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri într-un supermarket din Capitală pentru că erau de proastă calitate, asta în timp ce producătorii autohtoni au marfă bună și nu o pot comercializa, este cunoscutul activist civic, care militează pentru drepturile producătorilor autohtoni, Alexandru Gâscă.

Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.

Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.

Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.

Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.

Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.

Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.

În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.

0
Tagurile:
Supermarket, Poliția

Загрузка...