Un bunker. Image d'illustration

Cum se pregătesc milionarii americani de un război nuclear contra Rusiei

759
(reînnoit 18:21 11.04.2018)
În timp ce relațiile dintre Rusia și Statele Unite degradează, cei care doresc să supraviețuiască se activizează: ei construiesc adăposturi, îşi rezervează adăposturi în buncăre și stochează produse alimentare în caz de război nuclear.

BUCUREŞTI, 8 apr — Sputnik. Dar americanii mai înstăriți sunt deja pregătiți pentru sfârșitul lumii: toate condițiile sunt îndeplinite în SUA pentru cei care intenționează să supraviețuiască apocalipsei nucleare, scrie revista online "Vzgliad".

În marele instituţii mass-media, această temă rămâne tabu și doar oamenii de presă uneori scriu despre milionarii ciudați care cumpără bunuri pentru adăpost în caz de apocalipsă. Pe de altă parte, cetățenii americani obișnuiți se gândesc serios la modul în care se vor proteja în eventualitatea unui război civil sau nuclear. Constructorii se îndreaptă în direcția lor și oferă o gamă largă de refugii pentru "Ultima Judecată": de la spații rudimentare în conducte abandonate la buncăre de lux la prețuri exorbitante.

Unul dintre magnaţii Silicon Valley şi mare amator de Tolkien, Peter Thiel, a cumpărat o imensă casă în Noua Zeelandă, lângă Lacul Wanaka. Odată cu aprovizionarea imensă cu apă potabilă, cu aerului curat și a depărtării faţă de o posibilă traiectorie a rachetelor nucleare, Noua Zeelandă a devenit cel mai importantă refugiu în caz de război. După el, regizorul James Cameron și miliardarul Julian Robertson au cumpărat de asemenea terenuri imense.

Adăposturile de lux sunt, de asemenea, situate şi în alte părți ale lumii. Mark Zuckerberg a optat pentru achiziționarea unui teren de 750 de hectare în Hawaii. În timp ce fondatorul Oracle, Larry Ellison, nu a mers prea departe și a achiziționat 98% din cel de-al șaselea oraș ca mărime din Hawaii, Lanai, și o companie aeriană personală.

Pentru supraviețuitorii americani care nu dispun de astfel de mijloace, există în special o coproprietate numită "supraviețuire" într-un fost siloz de rachete. Complexul de 15 etaje are o piscină, o sală de gimnastică, un cinematograf, o sală de clasă, un spital și chiar o închisoare. Locul este înconjurat de un gard electrificat, precum și turnuri de veghe pentru lunetiști. Un apartament standard supranumit "Spravieţuire" de 170 m² este în valoare de 3 milioane de dolari.

Prea scump? Există, de asemenea, versiuni economice ale buncărului propuse de compania Vivos pe teritoriul unei foste baze militare din Dakota de Sud. Construcția acoperă 29 de kilometri pătrați. Rețeaua de buncăre subterane poate adăposti aproape 10.000 de persoane împotriva unei lovituri nucleare. Modest, dar confortabil. Constructorul cere 25.000 de dolari pe adăpost.

Creatorii rețelei Ranch Courage Shelter Network au mers chiar mai departe. Ascunzişurile sunt situate în locuri "exotice", cum ar fi conductele abandonate. Condițiile de locuit sunt rudimentare: paturi duble, pături militare, ziduri de ciment, totul este foarte îngust. În schimb, constructorii promit protecția împotriva radiațiilor, virușilor, armelor chimice și biologice, precum și garduri electrificate și lunetistii pentru a proteja împotriva celor care ar dori să intre în adăpost fără să plătească. Închirierea unui pat costă doar 1.000 de dolari pe an.

Figura conspiratorului supraviețuitor a fost mult timp un clișeu comic al cinematografiei de la Hollywood. Dar cu cât înaintăm mai mult, cu atât este mai puțin amuzant. Americanii trăiesc de fapt cu prezența unei catastrofe globale — un conflict nuclear, un colaps economic sau un război interrasial. Fie ca atare, de la obiectele de lux, buncărul este acum transformat într-un produs de primă necesitate.

Opiniile exprimate în acest conținut aparțin exclusiv autorului articolului preluat din presa rusă și tradus în întregime în limba română.

759
Tagurile:
Supravieţuitori, buncăr, Război nuclear, Rusia, SUA
Școală

Spiegel avertizează asupra unei „generații pierdute” din cauza Covid-19

178
Din cauza pandemiei Covid-19, decalajul global în educație crește prăpastia dintre clasele privilegiate și cele mai sărace. Spiegel consideră că vine o generație „pierdută” și explică de ce.

Criza de sănătate provocată de coronavirus riscă să creeze o „generație pierdută”, întrucât milioane de copii nu mai au acces normal la educație. Și ei vor trebui să „plătească datoria pandemiei”, scrie revista germană Spiegel.

Într-adevăr, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din iunie, pierderea veniturilor generației actuale de școlari se va ridica la 10 000 de miliarde de dolari dacă școlile lumii nu se redeschid rapid.

În Germania, instituțiile de învățământ au fost închise de luni de zile, iar în unele țări mai puțin dezvoltate nu s-au deschis de un an. În consecință, tinerii își pierd posibilitatea de a scăpa de sărăcie și de a-și putea modela viața, regretă mass-media citată.

Astfel, conform datelor UNESCO publicate în august anul trecut, 24 de milioane de copii nu se vor întoarce niciodată la școală, deoarece au devenit esențiali pentru familiile lor în lupta zilnică pentru supraviețuire. „Majoritatea studenților cu risc, 5,9 milioane, trăiesc în Asia de Sud și de Vest; 5,3 milioane se află în Africa subsahariană ", se spune în raport.

Amenințarea nemulțumirii

Pe lângă crearea unor dificultăți economice, acest decalaj global în educație aprofundează decalajul deja existent între clasele privilegiate și cei care nu își pot permite o educație mai bună, menționează Spiegel.

Mai rău, experții consideră nemulțumirea crescândă ca o cauză potențială a viitoarelor conflicte, creșterea migrației și creșterea extremismului, subliniază sursa geramnă.

Katrin Kuntz, redactor la departamentul internațional al ziarului, a vorbit cu experți în educație despre consecințele închiderii școlilor. Potrivit acesteia, este încă posibil să se evite sosirea unei generații pierdute.

„Pentru a face acest lucru, guvernele trebuie să aleagă să investească în cei mai tineri. Și nu ar trebui să piardă deloc timpul".

O criză alarmantă

Fondul Monetar Internațional este, de asemenea, îngrijorat de criza economică cauzată de pandemie.

„Estimăm că până la sfârșitul anului 2022, venitul cumulat pe cap de locuitor va fi cu 13% mai mic decât proiecțiile dinaintea crizei în economiile avansate, comparativ cu 18% pentru țările cu venituri mici și 22% pentru țările emergente și în curs de dezvoltare din lume, cu excepția Chinei”, a menționat într-o postare de blog, din 24 februarie, Kristalina Georgieva, director general al FMI.

Confruntată cu această situație gravă, Save the Children, o organizație caritabilă din Londra, a apelat la donatori la mijlocul lunii ianuarie pentru a ajuta guvernele să trimită copiii din țările sărace înapoi la școli. Conform calculelor ONG-ului, pentru a proteja viitorul celor mai marginalizați este nevoie de puțin peste 50 de miliarde USD, sau 370 USD (aproximativ 300 EUR) per elev.

178
Tagurile:
Restricții, coronavirus, Educație, școală, Studii, generație, COVID-19, Pandemie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Navire de l'Otan en mer Noire (archive photo)

Bulgaria refuză participe la manevrele NATO Poseidon 21 din Marea Neagră

282
(reînnoit 09:51 28.02.2021)
Bulgaria nu participă la manevrele NATO Poseidon 21 în Marea Neagră, care au început în România sâmbătă, 27 februarie, în urma mai multor cazuri de Covid-19 identificate pe cele două nave ale sale care urmau să fie angajate acolo, potrivit Marinei Române.

Exercițiile NATO Poseidon 21 au loc fără participarea Bulgariei, a anunțat Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Nvale.

"Partenerul bulgar de data asta are o problemă legată de pandemia de COVID - 19 și din cauza aceasta a declinat participarea la acest exercițiu multinațional", a spus el pentru Radio România Actualități.

În ceea ce privește echipajul navei „Viceamiral Constantin Bășescu, Panait a spus că toți membrii săi au fost vaccinați împotriva Covid-19 și au fost supuși unei proceduri de carantină timp de două săptămâni. Toți au fost testate înainte de îmbarcare.

Manevrele Poseidon 21 Atlantic Alliance au început sâmbătă (27 februarie) în portul Constanța. Inițial urmau să aibă loc cu participarea a șapte membri NATO: România, Statele Unite, Franța, Turcia, Grecia, Spania și Bulgaria.

Combaterea amenințărilor conform procedurilor NATO

Scenariul de exerciții include acțiuni comune împotriva amenințărilor submarine bazate pe proceduri operaționale NATO pentru cercetarea hidrografică, identificarea și eliminarea minelor maritime și a dispozitivelor explozive improvizate, precum și acțiuni împotriva avioanelor inamice, navelor de suprafață și submarinelor.

Participanții la aceste manevre, care vor dura până pe 6 martie, vor practica, de asemenea, tractarea unei nave avariate, realimentarea pe mare și acordarea primului ajutor.

Participarea României la Poseidon 21

La manevrele NATO din Marea Neagră participă peste 600 de militari români și străini, care vor utiliza 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Comandamentul Flotei din Constanța conduce activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din Franța , Grecia , România , Spania , Statele Unite ale Americii și Turcia.

„Poseidon21 are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional”, notează Marina Română.

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din #România și din statele participante pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

282
Tagurile:
Bulgaria, Marea Neagră, NATO

Загрузка...
Martisoare handmade

Legenda Mărțișorului: 1 martie - tradiții și obiceiuri

0
Românii încep sărbătorirea primăverii o dată cu prima zi a lunii martie care, potrivit vechiului calendar, este și prima zi a anului. Iată Legenda Mărțișorului.

În prima zi a lunii martie se sărbătorea Matronalia, în cadrul căreia aveau loc serbările lui Marte, zeu al primăverii, al forțelor naturii și al agriculturii.

Prima zi a lui martie este și momentul în care toți oamenii încep să caute prin zăpada rămasă primele fire de ghiocel, floare ce reprezintă venirea primăverii în adevăratul sens al cuvântului.

Victoria reînvierii și a regenerării naturii este invocată prin Mărțișorul pe care fiecare român îl dăruiește tuturor celor dragi, o mică atenție prin care le spunem semenilor că sperăm ca primăvara să le aducă fericire din plin și noroc pe cât de mult posibil, informează calendarulortodox.ro.

Tradiția Mărișorului este puternic înrădăcinată în cultura română, atât în ROmânia, cât și în Republica Moldova, dar și în alte spații din Balcani. În prima zi a primăverii se obișnuiește ca toate persoanele să ofere și să primească acele mici simboluri ale primăverii – mărțișoarele.

Legenda Mărțișorului

Potrivit unei legende, povestea Mărțișorului este că, într-o zi, soarele a coborât într-un sat, la o horă. El a luat chipul unui fecior. Un zmeu, care îl urmărea, l-a răpit dintre oameni, iar, mai apoi, l-a închis într-o temniță.

Întristarea a cuprins tot pământul. Nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe zmeu. Într-o zi, însă, un tânăr a decis să plece să salveze soarele. Mulți oameni l-au condus, oferindu-i tânărului puterile lor pentru a-i fi de folos în luptă, sperând că acesta ar putea să îl învingă pe zmeu și să elibereze soarele.

Drumul tânărului a durat 3 anotimpuri. Într-un final, a găsit palatul zmeului și au început lupta. Tânărul învinge zmeul și eliberează soarele, care se ridică pe cer. Din păcate, viteazul nu mai apucă să vadă nimic, pentru că sângele îi țâșnea din răni și se prelingea pe zăpadă.

Când s-a topit neaua, ghioceii au început să apară. De atunci, tinerii obișnuiesc să împletească doi ciucurași, unul alb și unul roșu, pe care le oferă fetelor care le sunt dragi sau celor apropiați.

Tradiții și obiceiuri

Roșul înseamnă dragoste, iar albul, sănătate și puritate. 

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul o dată cu venirea primăverii.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur. Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii, informează traditii-superstitii.ro.

De asemenea, în alte zone se obișnuiește ca mamele tinere să-și pună la gât un bănuț de argint. Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și atârnat de un fir roșu pentru a se păstra rumene la față. Bănuțul este purtat până când vor înflori cireșii, când va fi agățat de ramurile acestora pentru a fi frumoase și sănătoase ca florile de cireș.

0
Tagurile:
8 martie, 1 martie, martie, Legendă, Mărțișor

Загрузка...