Țevi pentru conducta Nord Stream 2

Ucrainenii au calculat ce pierderi le va cauza Nord Stream 2

194
(reînnoit 18:10 30.03.2018)
Țara se va lipsi de 3 la sută din PIB de pe urma construcției gazoductului Nord Stream 2 și sistării tranzitului gazului rusesc prin teritoriu ucrainean.

BUCUREȘTI, 30 mar — Sputnik. Pierderile Ucrainei după lansarea proiectului Nord Stream 2 ar putea constitui aproximativ 3 miliarde de dolari, anunță agenția UNN, cu referire la directorul comercial al companiei Naftogaz, Iurie Vitrenko.

„E vorba chiar de o sumă mare, de aproximativ trei miliarde de dolari, respectiv 3 la sută din PIB. Ucraina acum trebuie să-și apere în mod insistent interesele sale, înainte de toate — interesele economice", a spus Vitrenko, adăugând că „în cazul în care va fi sistat tranzitul, sporesc riscurile militare pentru Ucraina, iată de ce pentru noi este foarte important să păstrăm tranzitul gazului".

Acesta a menționat că în prezent Kievul lucrează asupra păstrării tranzitului și intenționează să întreprindă anumiți pași pentru diminuarea riscurilor construcției „Nord Stream 2". Potrivit lui Vitrenko, țara se află în așteptarea verdictul Uniunii Europene, care ar putea influența asupra deciziei de construcție a sistemului rus de transport a gazului.

Mai devreme, compania ucraineană "Naftogaz" a calificat drept "neplăcută, însă prognozabilă" decizia Germaniei de eliberare a autorizațiilor pentru construcția gazoductului „Nord Stream 2".

Proiectul „Nord Stream —2" presupune construcția a două ramuri cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an. Conductele vor lega țărmul Rusiei cu țlitoralul Germaniei, prin Marea Baltică, fiind instalate în apropierea gazoductului „Nord Stream".

Compania „Nord Stream 2 AG", operatorul gazoductului, urmează să primească în lunile următoare autorizațiile necesare pentru construcția conductei din patru state: Rusia, Suedia, Danemarca și Finlanda.

Împotriva proiectului se pronunță câteva state. Letonia, Lituania și Polonia au adoptat o declarație comună în care condamnă proiectul „Nord Stream — 2". Liderii acestor țări sunt convinși că proiectul are un caracter strict politic. Potrivit presei, această declarație a fost semnată, de asemenea, de oficialitățile de la Kiev și Chișinău.

De asemenea, de construcția gazoductului se arată nemulțumite și SUA, care își propun să exporte gaz lichefiat în Europa.

194
Tagurile:
tranzitare, Nord Stream 2, pierderi, gaz, Gazoduct, PIB, Conducta de gaz, Iurie Vitrenko, Marea Baltică, Rusia, Ucraina, Germania
Tematic
Germania a eliberat toate autorizațiile necesare pentru Nord Stream 2
Putin: Nord Stream 2 este un proiect pur economic și nu politic
Compania germană Wintershall a oferit sute de milioane de $ pentru Nord Stream 2
Germania a dat undă verde proiectului „North Stream 2”
Tillerson: North Stream – 2 subminează securitatea și stabilitatea Europei
Șeful Comisiei Europene susține construcția gazoductului „Nord Stream - 2"
Ucraina pune în pericol realizarea proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău
Ucraina vrea să înlocuiască gazul rusesc cu cel românesc

Загрузка...