Cutremur devastator în Italia, poză simbol

Olanda recunoaște - Cutremure provocate de exploatarea gazelor! România aude?

896
Pericolul seismic este considerat atât de mare, încât Olanda a luat o măsură radicală - renunță la exploatarea unui zăcământ uriaș care mai putea continua circa 25 de ani.

BUCUREȘTI, 30 mart — Sputnik, Evan Răutu. Guvernul olandez a anunţat joi că până în anul 2030 Olanda va înceta extracţia de gaze naturale la zăcământul Groningen, întrucât exploatarea acestuia provoacă seisme care afectează clădirile din zonă.

Unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Uniunea Europeană, Groningen, nu va mai fi exploatat în următorul deceniu. Decizia a fost luată de guvernul Olandei și anunțată de premierul Mark Rutte.

Decizia are la bază un fenomen extrem de periculos — exploatarea zăcământului din nordul Olandei provoacă seisme care afectează localitățile din zonă.

"Vom reduce producția de gaze la Groningen până la 12 miliarde de metri cubi în 2022, iar în următorul deceniu va fie redusă la zero", a declarat premierul Mark Rutte, citat de Washington Post.

Două sute de mari companii olandeze sunt afectate de planul guvernamental, fiind somate de guvernul Olandei ca până în 2022 să nu mai folosească gaze naturale din zăcământul Groningen.

Cutremurele din zona Groningen seamănă cu cele produse în județul Galați, sunt frecvente, de magnitudine redusă, dar la o adâncime mică, ceea ce are efecte grave asupra clădirilor, mai ales a celor istorice.

Nivelul preconizat pentru 2022, de 12 miliarde metri cubi, "nu garantează încetarea cutremurelor în consecință, am decis să renunțăm la extracții", a declarat Eric Wiebes, ministrul Afacerilor Economice și Mediului.

Interesant este că Olanda renunță la un zăcământ care, conform specialiștilor, mai putea continua circa 25 de ani — dar pericolul este considerat atât de mare încât s-a luat această măsură radicală.

În privința României, este de remarcat că pericolul ar putea proveni mai ales de la exploatările gazelor de șist, tentative existând în acest sens din partea unor companii americane. Opoziția ecologiștilor și a altor grupări civice sau politice a stopat deocamdată aceste intenții.

896
Tagurile:
Exploatarea gazelor, Cutremure, România, Olanda
Tematic
Ce prevestesc cutremurele de mică intensitate din România - expert
Super Luna Albastră - cutremure, boli necruţătoare, urgii, războaie, foamete
Avertizare - 2018, anul cutremurelor, declarație șoc Mărmureanu!

Загрузка...