Города Мира. Вена

Austria acuză Londra de presiuni pentru expulzarea diplomaților ruși

378
Marea Britanie a încercat să exercite presiuni asupra Austriei, pentru ca Viena să adopte măsuri împotriva Rusiei în legătură cu otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal și fiicei acestuia. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Karin Kneissl.

BUCUREȘTI, 29 mar — Sputnik. Potrivit diplomatului, Viena a decis să nu expulzeze diplomații ruși nu din cauza dorinței de a evita o reacție a Moscovei, ci din dorința de a menține dialogul. Ministrul a menționat că Austria exclude adoptarea oricăror măsuri împotriva Rusiei.

„Pentru noi este important să promovăm o astfel de diplomație, care ne permite să menținem un dialog", a spus ministrul Afacerilor Externe al Austriei.

Ambasadorul britanic de la Viena, mai spune Kneissl, a încercat în mai multe rânduri să exercite presiuni asupra autoritățile austriece, pentru a le determina să urmeze celelalte state ale Europei, care au decis să expulzeze diplomații ruși. Cu toate acestea, Austria a decis să se abțină de la astfel de acțiuni.

"Marea Britanie a mai încercat să exercite presiuni asupra Austriei pentru a o determina să adopte măsuri împotriva Rusiei în cazul lui Skripal", a declarat ministrul.

De asemenea, Kneissl a răspuns la critica fostului reprezentant la OSCE pentru combaterea radicalismului și extremismului, Peter Neumann, care a acuzat Austria de "arderea de poduri" în relațiile cu Occidentul.

"Nu ardem nimic. Indiscutabil, suntem un stat occidental. Cine spune astfel de lucruri, nu știe despre ce vorbește", a declarat ministrul, fiind citat de Kronen Zeitung.

Diplomatul a reamintit că Austria a aderat la Uniunea Europeană în anul 1995 ca stat neutru.

"Austria este un stat neutru și se vede drept un constructor de poduri între Est și Vest", a subliniat Kneissl.

Ea presupune că limitarea prezenței diplomatice a Rusiei în Austria va face imposibil orice dialog în cadrul OSCE.

„La Viena se află sediul OSCE și în fiecare zi de joi ne adunăm acolo cu reprezentanții statelor membri. Acolo se discută despre problemele existente între Est și Vest. În cazul în care va fi limitată prezența Rusiei, atunci cel mai important dialog la nivel de funcționari de stat, în special a diplomaților, va fi imposibil", a constatat ministrul.

Diplomatul a reamintit despre ruperea relațiilor diplomatice între SUA și Iran în anul 1980, care, în opinia ei, a avut consecințe negative.

Austria își asumă rolul de intermediar

Kneissl a mai declarat că Austria exclude adoptarea oricăror măsuri împotriva Rusiei.

"În cazul în care toate probele vor arăta spre Rusia sau se va afla că ea a dat astfel de dispoziții, atunci în baza convenției de interzicere a armelor chimice poate fi elaborat un mecanism de întreprindere a unor acțiuni multilaterale. Niște acțiuni bilaterale din partea noastră nu se află pe agenda noastră, le excludem în totalitate", a subliniat ministrul Afacerilor Externe al Austriei.

De asemenea, ea a anunțat despre disponibilitatea Vienei de a-și asuma rolul de intermediar în conflictul dintre Marea Britanie și Rusia în legătură cu cazul Skripal.

"Suntem deschiși pentru toți și dacă ni se va solicita servicii de intermediere, atunci le vom asuma cu bucurie", a declarat diplomatul.

378
Tagurile:
expulzarea, diplomați ruși, presiuni, ministrul afacerilor externe, OSCE, Karin Kneissl, Viena, Londra, Moscova, Austria, Rusia, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
Tematic
Austria și Slovenia refuză să expulzeze diplomați ruși
Austria cere UE adoptarea unor măsuri dure împotriva SUA
Kremlinul promite măsuri de răspuns țărilor care au expulzat diplomați ruși
Cer probe concludente: unele țări au refuzat să expulzeze diplomați ruși
Analist român despre expulzarea diplomaților ruși de la Chișinău și București
Ultima Oră: Moldova expulzează trei diplomați ruși
Diplomat rus: „Cel mai probabil” expulzarea diplomaților ruși a fost planificată
MAE: Rusia va răspunde fiecărui stat care va expulza diplomați ruși
SUA expulzează 60 de diplomați ruși, alte 15 țări se alătură Washingtonului
Rusia expulzează 23 de diplomaţi britanici, declarându-i "persona non grata"
Rusia va expulza diplomați britanici

Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia

38
În Senatul SUA a fost înaintată propunerea de a achiziționa sistemele de rachetă S-400 pe care Turcia le-a procurat de la Federația Rusă.

Respectivul amendament la legea cu privire la asignații bugetare pentru apărarea națională a SUA pentru anul fiscal 2021 a fost înaintat de senatorul republican John Thune.

Din documentul propus reiese că sistemele rusești ar urma să fie procurate din contul bugetului Pentagonului.

Procurarea de la ruși a sistemelor S-400 de către turci a devenit motiv de conflict dintre SUA și Turcia. Livrările sistemelor de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lui iulie 2019. Washingtonul a cerut renunțarea la această afacere, în favoarea sistemelor americane Patriot, amenințând cu suspendarea sau anularea livrărilor către Turcia a avioanelor F-35 sau chiar cu introducerea sancțiunilor. Ankara a refuzat să cedeze și a continuat negocierile pentru achiziționarea unei partide suplimentare de S-400.

În ce măsură propunerea senatorului Thune este una realistă, aflați în materialul nostru video.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38

Загрузка...
FILE - In this Nov. 9, 2017 file photo, an American flag is flown next to the Chinese national emblem during a welcome ceremony for visiting U.S. President Donald Trump outside the Great Hall of the People in Beijing

China nu se lasă intimidată de Washington ia măsuri contra presei din SUA

97
China nu s-a lăsat mai prejos și a anunțat măsuri similare în cazul a patru mass-media americane – răspunzând astfel măsurilor luate de Washington

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Evan Răutu. SUA au declarat în februarie mai multe mass-media chineze drept ”agenții de propagandă”, luna trecută au declarat alte patru mass-media chineze de stat ”organe de propagandă” ale Beijingului, birourile din Statele Unite fiind considerate ”misiuni diplomatice străine”.  

Aceasta implică notificarea Departamentul de Stat al SUA cu privire la personalul și bunurile imobiliare ale respectivelor mass media.

În aceste condiții, China nu s-a lăsat mai prejos și a anunțat măsuri similare în cazul a patru mass-media americane (care activează în China) - agențiile de presă Associated Press și United Press International, televiziunea CBS și postul de radio NPR.

Astfel, ministerul chinez de Externe a cerut ca, în șapte zile, cele patru mass media americane să pună la dispoziția autorităților de la Beijing liste cu angajații, dar și cu bunurile imobiliare

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97

Загрузка...
Lia Olguța Vasilescu

Olguța în vileag planul secret PNL cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului

0
”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Copierea ideii forță promovată de Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare este doar fațada unei combinații de mari dimensiuni. De fapt, există o diferență fundamentală în între FSID și actualul Fond Național de Investiții și Dezvoltare susținut de PNL.

Și anume, capitalizarea FSID (al PSD) se făcea din PROFITURILE întreprinderilor de stat – pe când a FNID (al PNL) se face direct din… participațiile statului! Ce înseamnă asta? Că pasul următor va fi vânzarea activelor și proprietăților statului!

O spune foarte clar Lia Olguța Vasilescu, care acuză existența unor ”scheme golănești” prin care ”să mai poată prădui ceva...”.

”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”, arată Oana Vasilescu. ”Orban, în schimb, vrea să capitalizeze fondul direct cu participațiile statului!”.

Ce înseamnă concret asta? O spune pe șleau fostul ministru al Muncii: ”Când va vinde pe bursă acțiunile Fondului, va vinde, de fapt, proprietățile, activele companiilor de stat”.

”Uite așa veți rămâne fără CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, TAROM, Portul Constanța și fără tot pe ce au mai pus prietenii lor geana să ia pe bani puțini, acum, în criză, când totul de vinde pe nimic și fără ca Parlamentul să poată face ceva!”, explică Olguța Vasilescu.

Fostul ministru trage concluzia: ”au furat mai mult de jumătate din ce am apucat să implementăm noi și au stricat în șase luni, iar în restul au ascuns după fraze meșteșugite ce au de gând să fure în anii următori!”.

Asupra acestei intenții a PNL atrăgea atenția și fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe: ”Ce vă spuneam eu de vreo lună și ceva, adică despre privatizarea tuturor proprietăților statului, se confirmă”.

”Tot proiectul lui Pește este făcut să acopere golănia cu ”Fondul de Investiții””, spune analistul, punctând câteva precedente: ”Mai știe cineva ale cui sunt participațiile băgate de Tăriceanu în ”Fondul Proprietatea”? Mai sunt ale statului? De ce se plătesc despăgubiri tot de la stat, și nu din câștigurile Fondului?”

Regie pentru proști – conchide Constantin Gheorghe, iar Olguța Vasilescu speră că ”Nu suntem chiar toți fraieri ca să nu ne prindem ce vor sa facă!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...