Flags outside the building of the European Parliament in Strasbourg

Cer probe concludente: unele țări au refuzat expulzeze diplomați ruși

236
În timp ce premierul Theresa May salută marea paradă a expulzărilor diplomaților ruși, în ciuda lipsei oricăror probe care ar demonstra vinovăția Rusiei, jumătate din țările occidentale refuză să întreprindă astfel de pași până la prezentarea unor probe concludente.

BUCUREȘTI, 28 mar — Sputnik. În timp ce țările occidentale au expulzat diplomați ruși în legătură cu cazul Skripal, fără a prezenta vreo probă a implicării Moscovei, alte state nu s-au arătat dispuse spre astfel de gesturi până la încheierea anchetei, scrie RT.

Luni, 18 țări ale Uniunii Europene și alte țări europene, SUA și Canada au anunțat că vor expulza diplomații ruși în solidaritate cu decizia Marii Britanii. SUA a expulzat 60 de diplomați ruși, în timp ce celelalte state europene au expulzat între unu și patru. Decizia a fost luată după otrăvirea lui Serghei Skripal și fiica lui, Iulia, la Salisbury, Marea Britanie, luna trecută, țările occidentale acuzând Moscova de acest incident.

Cu toate acestea, au existat și anumite voci distincte în această mare a uniformității. Marți, Elveția a anunțat că vor aștepta rezultatele investiției după care vor lua o decizie. Ministrul elvețian de Externe a declarat că țara lui suportă mecanisme și instituții care pot independent să clarifice faptele și evidențe de securitate.

Austria, un stat membru al UE, a declarat că nu va adopta niciun fel de măsuri naționale, notând că „vor păstra deschise canalele de comunicare cu Rusia". De asemenea, Cipru a renunțat la expulzarea oricăror diplomați ruși până la apariția unor dovezi concludente.

"Țara noastră nu se află în poziția de a lua măsuri împotriva unor țări care sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU", a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Prodromos Prodromou, fiind socilitate de Cyprus News Agency (CNA).

Nici Slovacia nu s-a arătat dornică să sară calul. "Evoluția situației, precum și răspunsul Rusiei la apelurile adresate de țările UE, inclusiv Slovacia, vor influența următorii pași pe care îi vom lua în considerație în acest caz", a declarat marți ministrul slovac al Afacerilor Externe. Cu toate acestea, țara a declarat că vor convocat ambasadorul rus "fără întârzâiere".

Săptămâna trecută, în ajunul întrevederii premierul britanic Theresa May în cadrul reuniunii Consiliului European la cina din cadrul summitul de la Bruxelles, premierul elen, Alexis Tsipras, a subliniat despre necesitatea unei investigații în cazul lui Skripal până a se ajunge la ajunge la anumite concluzii.

„Ne exprimăm solidaritatea cu Marea Britanie, cu poporul britanic, dar în același timp avem nevoie de investigații", a declarat el.

Alte state UE, inclusiv Bulgaria, Cipru, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia și Sloveni, de asemenea, au refuzat să expulzeze diplomații ruși.

În timp ce May salută mișcarea coordonată a țările occidentale în "cea mai mare expulzare colectivă a spionilor ruși din istorie", ministrul rus al Afacerilor Externe vorbește despre "acțiuni neprietenoase".

"Ne exprimăm protestul față de decizia luată de câteva țări ale UE și NATO de a expulza diplomați ruși. Considerăm că acest pas neprietenos nu corespunde cu obiectivele și interesele de stabilire a motivelor și celor vinovați de incidentul în cazul lui Skripal", a declarat luni Ministerul de Externe.

236
Tagurile:
diplomați, Expulzare, Prodromos Prodromou, Malta, Luxemburg, Cipru, Slovacia, Portugalia, Rusia, Marea Britanie, Bulgaria
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
Tematic
Analist român despre expulzarea diplomaților ruși de la Chișinău și București
Ultima Oră: Moldova expulzează trei diplomați ruși
Austria și Slovenia refuză să expulzeze diplomați ruși
MAE: Rusia va răspunde fiecărui stat care va expulza diplomați ruși
SUA expulzează 60 de diplomați ruși, alte 15 țări se alătură Washingtonului
Rusia expulzează 23 de diplomaţi britanici, declarându-i "persona non grata"
Rusia va expulza diplomați britanici
Semnături pentru expulzarea lui Klemm - PERSONA NON GRATA

Загрузка...