O femeie cu drapelul Poloniei

O treime dintre polonezi susțin ieșirea țării lor din UE

343
Aproximativ o treime dintre polonezi susțin ideea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană, relevă datele unui sondaj efectuat de Fundația „Casimir Pulaski”.

BUCUREȘTI, 22 mar — Sputnik. Potrivit studiului sociologic, pentru ieșirea Republicii din UE pledează aproximativ 29,8 la sută dintre polonezi. O poziție contrară este susținută de 47,37 la sută dintre respondenți, iar 22,82 la sută au declarat că nu au nicio părere în acest subiect. Sondajul a fost efectuat în două rânduri — în ianuarie și martie, pe un eșantion de 50 de mii de persoane.

În același timp, în cazul aplicării unor sancțiuni față de Polonia, procentul susținătorilor Polexit va crește până la 32,05 la sută, se menționează în studiu. Într-o astfel de situație, 28,55 la sută din cei intervievați au preferat ca Varșovia să-și schimbe politica, acomodându-se la cererile Comisiei Europene. Alți 13,15 la sută consideră că într-un astfel de caz guvernul nu trebuie să întreprindă niciun fel de acțiuni. Nu au știut să răspundă la o astfel de întrebare 26,25 la sută din respondenți.

Un număr mare de susținători ai Polexit, în opinia autorilor studiului, se explică prin aprecierea pe care o dau respondenții politicii externe a actualului guvern al Poloniei. 41,79 la sută din polonezi apreciază bine și foarte bine (21,57 și 20,22 la sută) politica externă a Poloniei. O poziție neutră față de activitatea diplomației poloneze au 26,02 la sută din respondenți, iar 32,19 la sută din respondenți au apreciat politica externe drept "proastă" și "foarte proastă" (15,67, respectiv 16,52 la sută).

În aprilie 2017, potrivit unui sondaj realizat la comanda Rzeczpospolita, pentru ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană se pronunțau 12,5 la sută dintre respondenți, iar împotrivă — 76 la sută.

343
Tagurile:
studiu sociologic, Polexit, sondaj, Opinia publică, Comisia Europeană, Casimir Pulaski, Varșovia, Polonia, Uniunea Europeană
Tematic
Polonia își mută o divizie în Estul țării
Dragnea apără Polonia: sancțiunile nu contribuie la coeziunea UE
Situaţia din DNA „pune la zid" România, lângă Polonia şi Ungaria
Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
Polonia a interzis simbolurile naționaliștilor ucraineni
Avertizări de călătorie pentru Ucraina şi Polonia
Donald Tusk: Polonia ar putea organiza un referendum pentru ieșirea din UE
Polonia și Ungaria vor crearea unei bănci regionale în Europa Centrală - detalii
În Polonia a apărut un registru public al pedofililor și violatorilor
Polonia declanșează un război împotriva totalitarismului ideologic în UE

Загрузка...