Cartierul european de la Bruxelles

Pe surse: când UE își va expune poziția comună în cazul lui Serghei Skripal

112
Poziția UE în privința cazului otrăvirii fostului ofițer al GRU Serghei Skripal ar putea fi expusă în cadrul unei declarații finale a summitului de la Bruxelles din 22-23 martie.

BUCUREȘTI, 16 mar — Sputnik. O poziție comună a Uniunii Europene în legătură cu otrăvirea la Salisbury a fostului ofițer GRU Serghei Skripal și fiicei acestuia, va fi expusă într-o declarație finală a liderilor statelor membre ale UE, la summitul din 22-23 martie de la Bruxelles, a comunicat vineri pentru RIA Novosti surse diplomatice.

"Poziția UE va fi expusă în declarația finală a summitului", a declarat sursa citată.

Anterior, serviciul de presă a Consiliului European a comunicat că reprezentanții statelor UE vor discuta despre cazul lui Serghei Skripal în timpul cinei din seara de joi, 22 martie.

În timpul unei vizite efectuate la Helsinki, care a avut loc miercuri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat despre intenția de a include în agenda discuțiilor problema susținerii Londrei în situația legată de otrăvirea lui Skripal.

Reprezentantul permanent al Federației Ruse la UE, Vladimir Cijov, a declarat miercuri jurnaliștilor ruși că în prezent nu poate fi vorba de o apreciere a reacției UE la incidentul din Salisbury, din momentul în care nu există deocamdată o reacție oficială, pentru care este nevoie de un accept unanim al celor 27 de membri ai Uniunii.

Partea britanică afirmă că Rusia are o atribuție la utilizarea unui gaz neurotoxic împotriva lui Skripal și fiica acestuia, Iulia, în orașul Salisbury. În legătură cu acest fapt, premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat pe 14 martie, că țara sa va adopta un set de măsuri împotriva Rusiei, care presupun inclusiv expulzarea a 24 de diplomați și înghețarea a contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel.

Rusia a negat orice implicare în atentat. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat joi că va răspunde la gesturile Londrei cu expulzarea unor diplomați britanici.

112
Tagurile:
gaz neurotoxic, otrăvire, novicioc, GRU, declarația finală, summit, Serghei Skripal, Vladimir Cijov, Theresa May, Londra, Bruxelles, Uniunea Europeană, Rusia, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (114)
Tematic
Lavrov: Marea Britanie refuză să coopereze în cazul Skripal - încălcare gravă a Convenției
Un veteran GRU despre cazul Skripal: serviciile nu acționează așa
Diplomația rusă a taxat dur statele care susțin Londra în "dosarul Skripal"
Lavrov: Londra s-a condus, în ”dosarul Skripal”, de motive neoneste

Загрузка...