Mevlut Cavusoglu

Turcia este pe punctul de a rupe relațiile cu SUA

307
(reînnoit 16:54 13.03.2018)
Ankara constată că în relațiile ei cu Washingtonul au apărut multe discordanțe și chiar tensiuni, partenerii de peste ocean deseori ”nu se țin de cuvânt”.

BUCUREȘTI, 13 mar — Sputnik. Turcia este pe cale să rupă relațiile cu Statele Unite, a declarat ministrul Afacerilor Externe Mevlut Cavusoglu. Recent, între cei doi parteneri NATO au apărut mai multe motive de divergență.

"Poporul Turciei are o atitudine foarte negativă față de SUA din cauza că acestea nu se țin de cuvânt și mint constant", a declarat marți Cavusoglu la o întrevedere cu studenții Institutului de Relații Internaționale din Moscova.

„Țările noastre sunt pe cale să-și întrerupă relațiile. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, în februarie au fost înființate grupuri de lucru. Am înaintat o condiție: dacă nu vă veți ține de cuvânt, nu vom mai fi toleranți", a spus Cavusoglu.

Potrivit diplomatului turc, principalul punct de divergență îl reprezintă escaladarea situației din Manbij, unde trupele turce desfășoară o operațiune militară împotriva kurzilor susținuți de SUA. Ankara acuză americanii de livrarea armamentului grupărilor kurde.

În discursului său de la Moscova, Cavusoglu a vizat și un al punct de disensiune cu aliații săi din NATO: achiziționarea sistemului rus de rachete S-400 de către Turcia, fapt care a provocat nemulțumirea Washingtonului.

"Turcia este membru NATO, însă suntem un stat independent, nu un satelit al cuiva. Dacă alte state membre au avut dreptul să achiziționeze armament din țările din afara NATO, de ce nu am avea și noi același drept și aceeași libertate?", a spus Cavusoglu.

„Ankara va utiliza S-400 doar în cazul unui atac", a afirmat ministrul, adăugând că Turcia nu planifică utilizarea rachetelor împotriva kurzilor din Siria.

307
Tagurile:
rupe relațiile, conflict, S-400, kurzi, NATO, Mevlut Cavusoglu, Moscova, SUA, Turcia, Siria
Tematic
NATO este îngrijorată de achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de rachetă
Armata turcă a pus stăpânire pe orașul Rajo din Afrin
Raluca Turcan: „Valentin Popa trebuie să părăsească imediat cabinetul Dăncilă!"
Convoi, distrus de Turcia în Afrin. Unul umanitar? VIDEO
Turcia neagă că ar fi utilizat arme chimice în Afrin
SUA a interzis Ucrainei să producă rachete pentru Turcia
Presa: Combatanții sirieni au fost stopați în Afrin de tirurile armatei turce
Turcia, decis: suntem la un pas de a declara război Siriei
Marele Stat Major turc: raport operativ privind operațiunea din Afrin

Загрузка...