Exercițiile militare Georgia-SUA,Noble Partner

Studiu: SUA este liderul mondial la exportul de armament

262
SUA continuă să dețină rolul de lider mondial la exportul de arme. În perioada 2013-2017, livrările armamentului american au depășit cel rus cu 58 la sută, al doilea în clasamentul mondial.

CHIȘINĂU, 12 mart — Sputnik, Octavian Racu. SUA continuă să dețină poziția de lider mondial la exportul de armament. Livrările de arme americane în perioada 2013-2017 au depășit cele rusești cu 58 la sută, a anunțat luni, Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Baza de date a institutului cuprinde perioadele începând cu anul 1950, iar în descrierea tendințelor a transferurilor militare internaționale sunt utilizați indicatorii medii pe o cincinală.

"Livrările de armament din SUA între 2013-2017, în baza unor contracte semnate în perioada administrației lui Obama, au atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul anilor 90", a spus directorul de programe SIPRI pentru transferuri de armament și cheltuieli militare, Aude Fleurant. Potrivit lui Fleurant, contractele existente, precum și contractele încheiate în 2017 arată că SUA vor rămâne cel mai mare exportator de armament în următorii ani.

Conform unui clasament publicat de SIPRI, primii cinci cei mai mari exportatori de armament continuă să fie SUA, căruia îi revin 34 la sută din volumul global al exportului de armament. Principalii clienți ai SUA, potrivit analiștilor SIPRI, sunt Arabia Saudită (18 la sută din exportul SUA), Emiratele Arabe Unite (7,4 la sută) și Australia (6,7 la sută). În decursul a ultimilor cinci ani, SUA a livrat armament către 98 de state, iar cifrele exportului au crescut, comparativ cu perioada 2008-2012, cu 25 la sută. Cea mai mare parte a exportului de arme a SUA revine statelor din Orientul Apropiat (49 la sută), în timp ce țărilor din Asia și Oceania le revin 33 la sută.

Locul doi printre cei mai mari exportatori de arme, atât potrivit datelor din cele două cincinale, este ocupat de Rusia. Cu toate acestea, ponderea Rusiei în exportul mondial de armament a scăzut în ultimii cinci ani cu 7,1 la sută, comparativ cu perioada 2008-2012, reprezentând 22 la sută. Principalii beneficiari ai livrărilor din Rusia în ultimii cinci ani sunt India (35 la sută din exportul rus), China (12 la sută) și Vietnam (10 la sută). În perioada 2013-2017, Rusia a livrat armament către 47 de state.

Locul trei în topul exportatorilor de armament în clasamentul SIPRI îl ocupă Franța (6,7 la sută din exportul global), care și-a majorat livrările cu 27 la sută. Locul patru este ocupat de Germania (5,8 la sută), iar pe locul cinci se află China (5,7 la sută).

Astfel, celor cinci mari exportatori de armament — SUA, Rusiei, Germaniei, Franței și Chinei îi revin 74 la sută din volumul global al exportului de arme și muniții. Alte state care au înregistrat o creștere a exportului de armament în perioada 2013-2017 sunt Israelul (cu 55 la sută), Coreea de Sud (cu 65 la sută) și Turcia (145 la sută).

Bani din sânge: tensiunile internaționale stimulează afacerile cu arme

De asemenea, în studiu se menționează că importul de armament al statelor europene s-a redus în perioada 2013-2017 cu 22 la sută, însă va crește în următoare perioadă datorită achizițiilor de avioane militare.

În contextul conflictelor militare, cea mai mare creștere a importului de armament a revenit țărilor din Orientul Apropiat — cu 103 la sută, în perioada 2013-2017, comparativ cu perioada 2008-2013, constituind 32 la sută din totalul volumului de armament importat. Cel mai mare importator de armament este Arabia Saudită, care a înregistrat o creștere spectaculoasă de 225 la sută în 2013-2017, comparativ cu cincinala 2008-2013. În pofida discuțiilor aprinse în țările occidentale cu privire la necesitatea reducerii livrărilor de armament, 98 la sută din importurile Arabiei Saudite de arme și muniții sunt efectuate din SUA și Europa. Cel mai mare importator de arme este India, căreia îi revin 12 la sută din volumul globale de arme, în contextul existenței unor tensiuni cu Pakistanul. Totodată, în perioada 2013-2017 India a înregistrat o creștere a importului de arme din SUA cu 557 la sută, comparativ cu cincinala anterioară. Astfel, SUA a devenit al doilea mare sursă de armament pentru această țară, după Rusia.

Țările africane și-au redus importurile de armament în perioada 2013-2017 cu 22 la sută, comparativ cu cincinala anterioară, iar America de Sud și de Nord și-a diminuat importurile de arme și muniții cu 29 la sută. Venezuela și-a redus importurile de armament cu 40 la sută.

În studiu se menționează că în ansamblu, din anul 2003, se observă o tendință de majorare a volumului transferurilor de armament, care s-a menținut și în perioada 2013-2017, când a fost înregistrată o creștere de 10 la sută comparativ cu perioada 2008-2012.

262
Tagurile:
comerțul cu arme, livrări de arme, exportul de arme, conflicte militare, Aude Fleurant, Arabia Saudită, China, Rusia, SUA, Germania, Franța
Tematic
Americanul Patriot lovește la Bursa din București
Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
Iohannis a promulgat Legea privind achiziționarea rachetelor Patriot. Ce prevede
Lecția celei care a votat CONTRA rachetelor Patriot - "Unde e onoarea?!"
La această oră: Plata rachetelor "Patriot" - un șir de minciuni și amăgiri
Scandal: PSD, acuzat de blocarea achiziției rachetelor Patriot
România va achita în avans cele 3,9 miliarde dolari pentru rachetele Patriot
Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
Un celebru pilot e sceptic: "Legat de cele 7 baterii Patriot - e prematur"
Achiziţia României - mai multe sisteme de apărare Patriot în Europa de Est
Ministrul Chirinciuc este patriot-unionist plagiator?
SUA aduc sisteme antirachetă „Patriot” în România
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

50
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

50
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...
Proteste  feministe în Madrid, 8 martie 2019

Proteste violente la Madrid împotriva restricțiilor din periferie

85
(reînnoit 10:44 26.09.2020)
În capitala Spaniei au aavut loc proteste violente împotriva restricțiilor impuse din cauza pandemiei, acestea fiind impuse doar la periferie, în timp ce cartierele bogate au fost scutite.

BRUXELLES, 26 sept - Sputnik. Un protest spontan a avut loc la Madrid împotriva restricțiilor dure impuse din cauza coronavirusului, iar ca urmare a manifestației, șase persoane au fost rănite şi patru au fost arestate. Poliţia spaniolă a intervenit în forţă după ce agenţii au fost provocaţi de manifestanţi, nemulţumiţi de restricţiile sanitare din Madrid.

Protestatarii au blocat o stradă din apropierea parlamentului regiunii, iar agenţii de ordine publică au ripostat imediat după ce unul dintre ei a fost lovit de un manifestant.

Protestul a izbucnit pentru că locuitorii din cartierele de la periferia Madridului se consideră discriminaţi de carantina impusă de guvernul regiunii, care a extins izolarea în 45 de zone.

Mulţi dintre ei cer să fie aplicate măsuri sanitare şi în cartierele înstărite ale capitalei, care depăşesc pragul de 1.000 de cazuri la o sută de mii de locuitori.

Comunitatea Madrid este regiunea spaniolă cu cel mai intens focar de COVID-19 şi a înregistrat peste 48.000 de cazuri în ultimele 14 zile.

85
Tagurile:
Proteste, Madrid
Tematic
Lukașenko a spus de ce a apărut cu o armă la Palatul Prezidențial în timpul protestelor
Protestul părinților în Piața Victoriei - VIDEO
VIDEO Tel Aviv: Proteste împotriva măsurilor de carantină

Загрузка...