Sistemul de rachetă S-400 Triumf

NATO este îngrijorată de achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de rachetă

319
(reînnoit 16:55 08.03.2018)
NATO este îngrijorată de achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de rachetă S-400 și au temeri că informațiile secrete ale alianței ar putea ajunge în mâinile rușilor.

BUCUREȘTI, 8 mar — Sputnik. Achiziționarea de către Turcia a sistemului de rachete S-400 "Triumf" provoacă îngrijorări serioase din partea NATO, scrie publicația Breaking Defence cu referire la comitetul militar al alianței, generalul Petr Pavel.

Potrivit reprezentantului blocului politico-militar, S-400 sunt incompatibile cu tehnologiile NATO, iată de ce sistemul rusesc va fi utilizat drept o unitate separată, fără a fi integrată în sistemul euro-atlantic de apărare aeriană.

Cu toate acestea, problema principal, menționează Pavel, constă în informația operativă despre infrastructura militară a NATO în Turcia. Aceste date, subliniază el, vor rămâne în viitor și în sistemele rusești.

De asemenea, șeful comitetului militar al organizației și exprimat îngrijorarea și în legătură cu faptul că exploatarea S-400 necesită un anumit nivel de pregătire, ceea ce înseamnă că specialiști ruși vor fi expediați în Turcia pentru instruirea militarilor locali. În opinia lui, acești experți vor avea acces la informații deosebit de importante, care ar putea ajunge la oficialitățile ruse.

Anterior, presa a scris că SUA ar putea introduce sancțiuni împotriva Turciei din cauza achițizionării sistemului rus de rachete Triumf.

Ankara a decis să cumpere două baterii S-400. Părțile au convenit asupra unor cooperări tehnologice pentru dezvoltarea unei producții de sisteme de rachetă în Turcia.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a menționat că Ankara se pronunță împotriva amenințări din cauza situației cu S-400. La rândul său, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a învinuit NATO de standarde duble și a reamintit că alianța nu s-a pronunțat împotriva sistemului S-300 în Grecia.

319
Tagurile:
sistem de rachetă, Triumf, S-400, NATO, Petr Pavel, Mevlüt Çavuşoğlu, Recep Tayyip Erdogan, Rusia, SUA, Turcia
Tematic
Convoi, distrus de Turcia în Afrin. Unul umanitar? VIDEO
Turcia neagă că ar fi utilizat arme chimice în Afrin
SUA a interzis Ucrainei să producă rachete pentru Turcia
Turcia, decis: suntem la un pas de a declara război Siriei
Ziua aeronavelor doborâte. Turcia a pierdut un elicopter în ofensiva din Afrin
Olanda și-a retras oficial ambasadorul în Turcia

Загрузка...