Extraterrestres

”Mâine, vom pulveriza Soarele vostru”: E posibil un atac hacker din Univers?

262
În contextul atenției focalizate pe pirateria informatică nu pare deloc straniu ca cineva să admită posibilitatea unei ingerințe cibernetice din spațiu.

BUCUREȘTI, 4 mar — Sputnik. Subiectul pare să fie împrumutat dintr-un film de ficțiune. Însa, scenariul se poate dovedi cât se poate de real, afirmă astrofizicienii americani Michael Hippke și John Learned în articolul publicat pe portalul arXiv.org

Conform lor, telescoapele moderne, ca orice alte dispozitive digitale, pot recepționa mesaje periculoase cu virusuri capabile să aducă prejudicii inimaginabile. Răufăcătorii extratereștri ar putea recurge chiar la un șantaj de proporții, de exemplu — să le fie satisfacute pretențiile, sub amențarea o amenințare apocaliptică, gen ”altfel vă vom distruge Astrul”.

Pentru a-și susține ipoteza, cei doi cercetători amintesc de o serie de mesaje cu potențial primejdios, înregistrate în cadrul proiectului SETI. 

De menționat că, în 2007, Rene Heller de la Institutul Max Planck a propus să fie decriptat un flux de 1.902.341 biți, astfel fiind obținută o imagine în alb-negru.

Hippke și Learned recomandă ca astfel de operații să fie efectuate pe hârtie, iar atunci când așa ceva nu e posibil, pe un calculator izolat de net.

Dar nici astfel nu este garantată securitatea absolută. 

La rândul său, NBC News ține să-i calmeze pe cei care ar putea intra în panică.

Argumentul ar fi următorul: o civilizație extraterestră aflată la 40 de ani-lumină de Terra nu are cum să știe pe cât de vulnerabile sunt computerele noastre. O altă specie, tot atăt de rea, dar situată la 80  de ani-lumină, nici nu-și va imagina că pe planeta noastră există tehnică inteligentă.

262
Tagurile:
argumente, contraargumente, posibilitate, atac hacker, Univers
Tematic
O furtună spațială amenință să cufunde Pământul în întuneric
Mostre de viață exraterestră: deja pe carcasa Stației Spațiale Internaționale
(VIDEO) Imagini incredibile ale planetei noastre realizate din spațiu
Semnalul din 1977, venit din spațiul cosmic, a fost explicat

Загрузка...