Members of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament

Parlamentul European a dat undă verde sancțiunilor împotriva Poloniei

229
(reînnoit 19:32 01.03.2018)
Parlamentul European a adoptat cu o majoritate de voturi demararea procedurii de sancționare a Poloniei din cauza reformelor justiției

BUCUREȘTI, 1 mar — Sputnik. Parlamentul European a adoptat cu o majoritate de voturi decizia Comisiei Europene cu privire la demararea procedurii de sancționare a Poloniei.

În favoarea acestei decizii au votat 422 deputați, împotrivă — 147, s-au abținut — 48.

În decembrie, Comisia Europeană a anunțat că va lansa procedura de sancționare a Poloniei din cauza reformei justiției din această țară. Varșoviei i se cere revizuirea a 13 norme juridice, care în opinia Bruxellesului, încalcă principiul supremației dreptului și oferă puterii politice pârghii de control asupra justiției. Părții poloneze i s-a dat la dispoziție trei luni pentru eliminarea acestor probleme.

Deputații au îndemnat Consiliul European să ceară Poloniei îndeplinirea acestor cerințe, în caz contrar — să întreprindă acțiuni în conformitate cu articolul 7 al tratatului privind Uniunea Europeană. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, Polonia ar putea fi lipsită de dreptul de vot în Consiliul UE.

Zilele trecute, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat respectivul proiect de decizie la ședință Consiliului UE. Acesta a declarat că executivul UE se află în așteptarea unor propuneri din partea Varșoviei. Potrivit lui Timmermans, termenii pentru următoarea discuție în Consiliul UE în această problemă vor depinde de documentul și de o continuare a dialogului.

 

229
Tagurile:
reforma justiției, sancțiuni, Parlamentul European, Comisia Europeană, Frans Timmermans, Strasbourg, Varșovia, Bruxelles, Polonia, Uniunea Europeană
Tematic
Situaţia din DNA „pune la zid" România, lângă Polonia şi Ungaria
Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
Polonia a interzis simbolurile naționaliștilor ucraineni
Avertizări de călătorie pentru Ucraina şi Polonia
Donald Tusk: Polonia ar putea organiza un referendum pentru ieșirea din UE
Polonia și Ungaria vor crearea unei bănci regionale în Europa Centrală - detalii
În Polonia a apărut un registru public al pedofililor și violatorilor
Polonia declanșează un război împotriva totalitarismului ideologic în UE
Tăriceanu, solidar cu Polonia: este o ţară care merită toată admiraţia
Fost ministru polonez de Externe: Polonia ar putea părăsi UE
Putin are dreptate: bazele din România și Polonia - încălcarea Tratatului INF
Lovitură pentru Radu Tudor - americanii au ales Polonia, nu România!
În Polonia doi bărbați au fost uciși de o bombă
Vaccinul Sputnik V

Austria aprobă achiziționarea a unui milion de doze de Sputnik V

42
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Austria intenționează să cumpere un milion de doze de vaccin Sputnik V pentru a-și vaccina populația. Cu toate acestea, utilizarea acestuia va fi posibilă numai după aprobarea de către EMA.

BUCUREŞTI, 19 apr – Sputnik. Coaliția guvernului austriac a fost de acord să achiziționeze un milion de doze din vaccinul rusesc anti-covid Sputnik V, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-un comunicat de presă.

„Am convenit să cumpărăm un milion de doze de vaccin Sputnik, care este deja utilizat în peste 50 de țări. Sperăm să fie aprobat rapid de către autoritatea de reglementare europeană EMA, deoarece orice vaccin suplimentar ne va ajuta să salvăm vieți, să ne menţinem locurile de muncă și să revenim mai repede la viața normală”, se precizează în document, obţinut de Sputnik.

Contactat de Sputnik, guvernul austriac a clarificat că utilizarea vaccinului rusesc va fi posibilă în Austria numai după aprobarea acestuia de către EMA.

Evaluarea EMA este încă în desfășurare

La începutul lunii martie, EMA a început să analizeze vaccinul Sputnik V, care este în prezent autorizat pentru utilizare în aproximativ 60 de țări pentru o populație totală de peste 1,5 miliarde de persoane.

În weekendul trecut, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus că nu intenționează să utilizeze vaccinul rusesc, spunând că Franța este capabilă să „îndeplinească obiectivele noastre de vaccinare cu ceea ce avem acum”.

Sputnik V pentru regiunea PACA
Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Totuşi, fără să aștepte decizia autorității europene de reglementare, dar sub rezerva aprobării acestuia, președintele regiunii PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Renaud Muselier, a anunțat că a precomandat 500.000 de doze de Sputnik V. O decizie descrisă ca fiind „iresponsabilă” de către secretarul de stat Clément Beaune, care pledează pentru o vaccinare „egalitară pentru toți francezii”.

Anterior, coordonatorul suedez al campaniei de vaccinare, Richard Bergström, a informat că țara sa se aşteaptă să primească doze de vaccin rusesc din iunie, dacă acesta este aprobat în UE.

În Germania, ministrul-președinte al landului Bavaria a declarat că regiunea a semnat un contract preliminar pentru 2,5 milioane de doze de Sputnik V, care vor fi administrate dacă vaccinul este aprobat.

42
Tagurile:
Sputnik V
Tematic
Sputnik și Rossotrudnichestvo prezintă „Primul zbor către stele”
Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova

Загрузка...
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.

S-a lansat platforma de propagandă privind viitorul Europei

83
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Uniunea Europeană a lansat astăzi platforma care le promite cetăţenilor europeni că își pot expune părerile în cadrul ”Conferinţei privind viitorul Europei”, iar cineva chiar va ține seama de ele.

BRUXELLES, 19 apr – Sputnik. UE a făcu o reclamă puternică unei consultări populare cu privire la proiectul european în următorii zece ani, intitulate ”Conferința privind viitoul Europei”.

Site-ul Conferinței spune că ”Viitorul este în mâinile voastre”, afișând conținutul în 24 de limbi, iar cetățenii europenii sunt invitaţi ”să spună în ce Europă” vor să trăiască.

Eficiența unui asemenea mod de consultare publică este însă discutabilă, iar costurile nejustificate, aceasta fiind doar o modalitate de a da aparența unității și a solidarității europene, infirmate în practică de anul de pandemie care a lovit Uniunea și i-a arătat fisurile și inegalitățile.

Dar la nivel teoretic, Conferința se ocupă de tot și de toate, trecând prin migraţie, mediu, digital, economic şi  ”valori” europene.

Participanţii pot posta idei sau pot lua parte la ”evenimente organizate online” pe această platformă, care se vrea ”motorul”, ”placa turnantă” a Conferinţei.

”Toate contribuţiile şi toate rezultatele evenimentelor vor fi colectate, analizate, controlate şi făcute publice”, se promite într-un comunicat dedicat Conferinței.

”Dragi europeni, exprimaţi-vă! Spuneți-ne în ce Europă vreţi să trăiţi”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comoisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Desigur, e greu de crezut că cineva din Comisia Europeană va adopta chiar și cea mai mică schimbare decizională bazat pe ce vor scrie europenii pe această platformă!

Conferinţa privind viitorul Europei, care a fost lansată la 9 martie, este așadar o mare operațiune de propagandă europeană care vrea să arate că instituțiile europene țin seama de cetățeni.

Ea este plasată sub autoritatea unui ”triumvirat” alcătuit din preşedinţii Parlamentului, Comisiei şi preşedinţiii semestriali ai Uniunii.

Un eveniment simbolic urmează să aibă loc în vederea lansării oficiale a conferinţei, de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg, în cazul în care criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 permite acest lucru.

Concluziile Conferinţei, despre care se spune că ar urma să conducă la propuneri de reformare şi de acţiune, sunt aşteptate în primăvara lui 2022.

 

83
Tagurile:
Propaganda, UE
Tematic
Va renunța UE la vaccinurile AstraZeneca și Johnson?
Nu va mai fi prelungit contractul UE cu AstraZeneca?
Probleme cu pașaportul de vaccinare din UE

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...