Polish President Andrzej Duda, center left, is welcomed by Hungarian Prime Minister Viktor Orban on the podium as Hungarian President Janos Ader, second right, and Speaker of the Hungarian Parliament Laszlo Kover, left, applaud during the state commemoration ceremony of the 1956 Hungarian revolution and freedom fight against communism and Soviet rule in front of the Parliament building in downtown Budapest, Hungary, Sunday, Oct. 23, 2016

Situaţia din DNA „pune la zid" România, lângă Polonia şi Ungaria

279
Va fi încă un scandal izbucnit după apariţia unei analize într-o publicaţie britanică? Ce spune un fost şef de Servicii.

BUCUREŞTI, 22 feb — Sputnik, Georgiana Arsene. Cu doar câteva ore înainte ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă public raportul privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, lupta din presă şi din societatea civilă escaladează.

Scandalul a intrat în vizorul Financial Times, care analizează situaţia de la Bucureşti şi spune că acest raport ar putea dinamita lupta pe care o duc unii dintre politicieni împotriva mandatului Laurei Codruţa Kovesi şi că ar putea declanşa următoarea etapă a luptei dintre Bucureşti şi Comisia Europeană pe tema statului de drept.

Cotidianul londonez arată că guvernul de la Bucureşti a reuşit să transforme îngrijorări reale legate de sistemul de justiţie, cum ar fi legătura dintre agenţiile de informaţii şi procurori, într-un mijloc care limitează independenţa justiţiei şi protejează politicienii, notează Digi 24.

Mai mult, publicaţia britanică precizează că retorica Bucureştiului este asemănătoare cu cea a Budapestei sau a Varşoviei în domeniul justiţiei.

Polonia şi Ungaria sunt acuzate de subminarea principiilor democratice ori de inacţiune în privinţa luptei anticorupţie şi a garantării independenţei judiciare, informa Hotnews în data de 21 decembrie 2017, citând Financial Times.

Atunci, publicaţia britanică nota ca tensiunile în Uniunea Europeană sunt reflectate de cazul Poloniei şi că România este una din ţările criticate pentru starea democraţiei.

Presa britanică şi „exploziile" mediatice din România

Este interesant cum de o publicaţie britanică vorbeşte despre transformarea României în „ţintă" pentru Uniunea Europeană.

Şi aceasta deoarece, în urmă cu şase ani, tot o revistă britanică vorbea despre un alt caz din România, devenit exploziv: plagiatul lui Victor Ponta. Este vorba despre revista „Nature". Atunci, Ponta îl acuzase pe Daniel Funeriu că s-a întâlnit cu un jurnalist străin, care a declanşat scandalul plagiatului.

Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe, declarase atunci, cu privire la acest subiect, că nu crede că Funeriu este responsabil, dar că „fiecare ţară vizează obiective de imagine publică".

„Astfel de medii făceau parte din cele urmărite şi infiltrate de servicii, mai ales în perioada anterioară, dar şi acum adevăratele servicii urmăresc un astfel de program, pentru că este foarte important dacă reuşesc să influenţeze o imagine prin vehiculi de imagine de o astfel de calitate", a declarat atunci Ioan Talpeş, pentru Ziare.com

Rămâne de văzut dacă analiza Financial Times va reuşi să influenţeze sau nu decizia de astăzi a ministrului Justiţiei Tudorel Toader sau dacă are rolul unei „bombe cu ceas".

279
Tagurile:
Legile justiției, Raport, UE, DNA, Toader Tudorel, Laura Kovesi, Polonia, Ungaria, România
Tematic
După Liiceanu, și Pleșu laudă slujirea Codruței Kovesi
Șocul zilei: Kovesi a primit ofertă de partid - "Candidat la președinția României"
Analist de top: "Tudorel Toader va cere sigur revocarea lui Kovesi, iată de ce"
Ofiţer SRI, avertisment dur după laudele la adresa lui Kovesi
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

192
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

192
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

73
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

73
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...
Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Sindicatele, apel către Avocatul Poporului pentru salariile profesorilor

0
Avocatul Poporului a fost sesizat de sindicaliștii din educație să inițieze demersurile necesare pentru ca o parte a personalul didactic să beneficieze atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Reprezentații Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordinului Ministrului Educației nr. 3993/2021, a solicitat ieri, 18.06.2021, Avocatului Poporului să inițieze demersurile necesare pentru ca personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, să beneficieze în continuare de ambele drepturi.

Potrivit adresei înaintate de F.S.E. ”SPIRU HARET”, dispozițiile art. 1 alin. (2) din ordinul menționat - potrivit cărora: ”Prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017” - sunt nelegale.

Sindicaliștii argumentează acest lucru prin invocarea art. 14 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – Drepturi salariale pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor

Acest articol are următoarele prevederi:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.

(2) În situaţia cumulului de funcţii, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, la cerere, numai de către angajatorul unde beneficiarul are funcţia de bază declarată.

(3) Personalul didactic de predare care solicită şi obţine gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare, nu primeşte indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.”

Potrivit sindicaliștilor, textul citat prevede expres că au obligația de a opta între indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și echivalarea cu gradul didactic I exclusiv acele cadre didactice care, de la data intrării în vigoare a legii, obțin gradul didactic I prin echivalare.

Personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, beneficiază în continuare de ambele drepturi, nefiind obligați să opteze. Această obligație o au doar acei salariați care nu aveau încă titlul de doctor echivalat cu gradul didactic I la data de 01.07.2017, spun reprezentanții FSE.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației, prin art. 1 alin. (2) al Ordinului nr. 3993/2021 le anulează acest drept, instituind aplicarea retroactivă a dispozițiilor art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017. 

Însă, subliniază sindicaliștii, Constituția României instituie la rang de principiu neretroactivitatea legii civile. În susținerea acestei afirmații ei invocă art. 15 alin. (2), potrivit căreia ”legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”.

În orice stat de drept, principiul neretroactivității legii este esențial pentru pentru protecția drepturilor omului, subliniază sindicaliștii.

0
Tagurile:
Sindicate
Tematic
Sindicatul îi dă peste nas lui Drulă după anunțul scandalos despre concedieri și tăieri!
Sindicatele acuză: Guvernul Cîțu, lovitură pentru angajați
Salariul educatoarelor, în atenția ministrului: ce vor sindicatele

Загрузка...