Afrin

Turcia neagă ar fi utilizat arme chimice în Afrin

60
(reînnoit 22:18 21.02.2018)
Ankara afirmă că nu a întreprins niciun fel de atacuri cu sunstanțe toxice în cadrul operațiunii militare din Nordul Siriei.

BUCUREȘTI, 21 feb — Sputnik. Informația despre aplicarea armei chimice, pe care forțele armate ale Turciei ar fi întrprins-o în timpul acțiunilori militare din Afrin, nu corespund realității, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe al Turciei, Hami Aksoy.

Anterior, reprezentantul oficial al forțelor kurde de autoapărare (YPG), Reizan Hedu, a comunicat agenției RIA Novosti că armata turcă utilizează în cadrul operațiunii militare ”Ramura de măslin” arme interzise de convenția internațională — napalm și proiectile cu clor.

Agenția națională siriană SANA a anunțat anterior că au fost spitalizate șase persoane cu simptome de asfixie în rezultatul utilizării a substanțelor toxice de către trupele turce în satul Aranda.

”Niciun cetățean pașnic nu a decedat în timpul operațiunii Ramura de măslin. Este desfășurată o propagandă neagră împotriva operațiunii. Au apărut informații cu privire la atacuri cu arme chimice, care nu corespund realității”, a replicat Aksoy în cadrul unui briefing organizat la Ankara.

El a menționat că Turcia informează alte state cu privire la acțiunile sale din Afrin. ”Ministrul nostru al Afacerilor Externe a purtat negocieri cu peste 20 de colegi străini, per total am reușit să discutăm cu reprezentanții a peste 34 de state, i-am informat cu privire la desfășurarea operațiunii și continuăm să-i informăm nu doar la nivel oficial, dar și în cadrul unor conferințe, prin intermediul presei și a rețelelor de socializare, a explicat Aksoy.

Marele Stat Major al armatei Turciei a anunțat pe 20 ianuarie demararea operațiunii Ramura de Măslin, împotriva formațiunilor kurde din provincia siriană Afrin. Paralel cu Turcia acționează și combatanții Armatei Libere Siriene.

Damasc a condamnat acțiunile Turciei în Afrin, menționând că acest teritoriu este parte inalienabilă a Siriei. În legătură cu situația din Afrin, Moscova a îndemnat părțile la reținere și la respectarea integrității teritoriale a Siriei.

60
Tagurile:
operațiunea ramura de măslin, operațiunea din Afrin, Arme chimice, Ministerul Afacerilor Externe, kurzi, YPG, Hami Aksoy, Reizan Hedu, Afrin, Ankara, Turcia, Siria
Тема:
Războiul din Siria (440)
Tematic
Presa: Combatanții sirieni au fost stopați în Afrin de tirurile armatei turce
Marele Stat Major turc: raport operativ privind operațiunea din Afrin
Ziua aeronavelor doborâte. Turcia a pierdut un elicopter în ofensiva din Afrin
Operațiunea "Ramura de măslin": primele (in)succese ale ofensivei turce în Afrin
Erdogan: Turcia va elimina toți teroristii de la granițele ei

Загрузка...