B61 Nuclear Bomb

Risc de „terorism catastrofal” - bombele nucleare americane staţionate în Europa

230
Statele Unite intenționează să cheltuiască 10 miliarde de dolari pentru modernizarea a 150 de bombe nucleare din perioada Războiului Rece staționate în Europa.

BUCUREŞTI, 16 feb — Sputnik, Doina Crainic. Deşi vor fi modernizate, armele ar putea constitui mai mult o garanţie de securitate decât un element strategic de descurajare, potrivit unui nou raport al experților în arme, scrie rt.com

Ipoteza privind siguranţa şi securitatea armelor nucleare americane staţionate în Italia, Olanda, Belgia, Germania și Turcia a fost infirmată de „recentele atacuri teroriste și de instabilitatea politică", arată raportul publicat de grupul care pledează pentru controlul armelor Nuclear Threat Initiative (NTI) (Inițiativa privind amenințarea nucleară).

Se consideră că o treime dintre bombele B61 din Europa, aflate sub control comun SUA-NATO, sunt păstrate la baza aeriană Incirlik din Turcia, unde activitatea a fost blocată și curentul electric oprit în timpul încercării de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Comandantul turc al bazei a fost mai târziu arestat pentru rolul pe care se presupune că l-ar fi avut în complot.

Remarcând „cât de repede se pot schimba ipotezele privind siguranța și securitatea armelor nucleare americane staţionate în străinătate", raportul argumentează că „armele nucleare americane desfăşurate în Europa sporesc riscul de accidente, greşeli sau de terorism catastrofal și creează posibilitatea provocării unui atac preventiv. Având în vedere aceste riscuri, este timpul să reevaluăm dacă aceste arme staţionate sunt esențiale pentru descurajarea militară și securitatea politică", se menţionează în raport.

Raportul NTI mai precizează că o serie de foști oficiali americani și lideri militari au arătat că armele nucleare americane staţionate în Europa nu au, practic, nicio utilitate militară. „Având în vedere complexitatea procesului de luare a deciziilor în cadrul NATO, este puţin probabil ca statele membre să poată ajunge la un consens privind avertismentul nuclear sau utilizarea armelor într-o criză", se mai spune în raport.

„Este greu de imaginat circumstanțele în care un președinte american va iniția utilizarea armelor nucleare pentru prima dată după mai mult de 70 de ani, cu o aeronavă DCA (aeronavă cu capacitate dublă) a NATO pilotată de piloți non-americani, care să transporte o bombă americană B61", arată raportul.

Președintele Donald Trump a susţinut planul Pentagonului de a investi 10 miliarde de dolari în decursul următorului deceniu pentru îmbunătățirea bombelor.

Într-o declarație de luna trecută, Trump a spus că „trebuie să modernizăm și să reconstruim arsenalul nostru nuclear, sperând că niciodată nu va trebui să îl folosim, dar făcându-l atât de puternic încât să descurajeze orice acte de agresiune din partea oricărei alte ţări sau persoane", a declarat preşedintele SUA.

Lansată la începutul acestei luni, US Nuclear Posture Review (NPR) se referă la modernizarea nucleară a Rusiei ca fiind principalul motiv pentru care s-a efectuat îmbunătăţirea arsenalului SUA. Moscova susţine că acuzațiile aduse Rusiei ca fiind o „ţară agresivă" „nu au nimic de-a face cu realitatea" și sunt folosite ca un pretext pentru a pompa şi mai mulți bani în industria de apărare a SUA.

230
Tagurile:
Bombe nucleare, arme nucleare, Nuclear Threat Initiative, NATO, Europa, SUA
Tematic
Rusia: rachete antibalistice pentru protejarea Moscovei de arme nucleare-VIDEO
Rusia ar putea reacționa operativ la amenințarea nucleară NATO din Europa de Est
Moscova, dezamăgită de conținutul noii Doctrine Nucleare a SUA
SUA și-au modernizat cea mai puternică bombă non-nucleară
Pence: Europa merge fie cu SUA, fie rămâne în acordul nuclear cu Iranul
Macron promite modernizarea forțelor nucleare ale Franței
Ce orașe românești urmau a fi nimicite cu bombe nucleare de către SUA
Скопление Столпы Творения, 1995. NASA

Inedit: Simfonia stelelor, interpretată de telescoapele NASA

46
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
NASA a preluat datele digitale de la telescoapele care observă centrul galactic al Căii Lactee și a creat o simfonie celestă. Rezultatul este uimitor.

BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. NASA preia regulat date digitale de la telescoapele îndepărtate și le transformă în imagini uluitoare. Aceste imagini sunt compuse din diferite lungimi de undă de lumină și radiații pe care ochiul uman nu le poate vedea.

Într-un efort de a se autodepăși, cercetătorii NASA au dus lucrurile la nivelul următor și au „sonificat” stelele, utilizând aceleași date digitale ale telescoapelor pentru a crea concerte cosmice scurte, potrivit RT. 

Sonificarea este procesul prin care datele, sub forma unui cod binar sau o serie de unități și zerouri, sunt traduse în sunete în loc de imagini.

Pentru a contextualiza informațiile, NASA a creat aceste delicii audiovizuale, în care tonul și volumul sunt controlate de poziția și intensitatea stelelor din imaginile din centrul galactic.

Stelelor și luminilor individuale li se atribuie note individuale, în timp ce norii de gaz și praf produc sunete atmosferice, care evoluează pe măsură ce piesa progresează de-a lungul imaginilor, de la stânga la dreapta.

Piesa se încheie atunci când lovește gaura neagră de patru milioane de mase solare Sagetator A. Piesa audio scurtă acoperă o regiune a galaxiei noastre care are o distanță de aproximativ 400 de ani lumină.

Spectacolul galactic, care are loc la aproximativ 26.000 de ani lumină distanţă de Pământ, este compus din „spectacole” ale telescopului spațial Hubble, telescopului spațial Spitzer și Observatorului cu raze X Chandra al NASA.

Fiecare telescop cântă propriul său „instrument”, după „partitura” datelor pe care le colectează.

Hubble „interpretează” regiunile energetice ale galaxiei, unde se nasc stelele, prin corzi delicate pizzicato.

Spitzer „cântă” spectrul infraroşu eteric, dând „glas” norilor strălucitori de praf.

Nu în ultimul rând, Chandra „cântă” feericele raze X provenind din gazul ultraîncălzit rezultat din exploziile supernova.

De asemenea, NASA a produs versiuni sonificate ale rămășițelor exploziei supernovei Cassiopeia A și ale imaginii renumite „Pilonii creației”.

46
Tagurile:
NASA
Tematic
NASA avertizează: apropierea de Pământ a unui asteroid de mărimea unui teren de fotbal
Alertă NASA: Doi asteroizi Apollo vor „vizita” Pământul în decembrie
Imagini inedite NASA - cometă care nu face parte din sistemul nostru solar

Загрузка...
Iranian President Hassan Rouhani

Președintele Iranului: ”Măreția Americii s-a năruit”

107
Președintele Iranului Hassan Rouhani a remarcat astăzi victoria Iranului împotriva SUA prin respingerea de către ONU a sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.

BRUXELLES, 23 sept - Sputnik. Hassan Rouhani a afirmat astăzi că Iranul a câștigat împotriva SUA prin respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei tentative de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului. Acestea erau dorite de preşedintele american Donald Trump, dar ONU a respins inițiativa SUA.

”Naţiunea iraniană a obţinut un mare succes politic, juridic şi diplomatic la Naţiunile Unite. Această victorie îşi are temeiul doar în adeziunea şi rezistenţa poporului nostru”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani într-o şedinţă de guvern.

Într-un discurs ținut la televizunea iraniană, Rouhani a arătat că „măreţia Americii s-a năruit, la fel ca hegemonia mondială pe care credea că o are”.

În mai 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena între Iran şi şase mari actori internaţionali.

Prin retragerea din acest pact, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice aspre împotriva Teheranului, ba mai mult, a încercat să impună Teheranului prin Consiliul de Securitate toate sancţiunile ONU ridicate prin acordul de la Viena.

Preşedintele Franței Emmanuel Macron a declarat ieri în faţa Adunării Generale al ONU că Franţa, Germania şi Regatul Unit, care sunt părţi în acordul cu Iranul, nu au nicio intenţie de a face vreo concesie Washingtonului în problema restabilirii sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

107
Tagurile:
America, Iran
Tematic
Rouhani:  SUA trebuie să ridice sancțiunile dacă vor să ajute Iranul împotriva pandemiei
Putin poartă negocieri cu Rouhani la Ankara
Preşedintele Hassan Rouhani: Iranul nu va încerca să se doteze cu arme nucleare
Putin și Rouhani au discutat despre situația din Siria
Putin, Erdogan și Rouhani - conferință video în formatul Astana - detalii

Загрузка...

Simptom neobișnuit al cancerului

0
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
Simptomele de cancer pancreatic, de obicei, apar atunci când cancerul este în faza avansată, iar durerile de spate pot indica acest lucru.

BUCUREȘTI, 23 sep -Sputnik. Durerile de spate pot indica dezvoltarea cancerului pancreatic, relatează Express, făcând trimitere la specialiștii de la Cancer Research UK.

Medicii menționează că cancerul pancreatic este ușor confundat cu bolile discurilor intervertebrale datorită particularităților localizării acestui organ. În acest caz, durerea poate începe în abdomen și apoi se poate răspândi în spate.

"Disconfortul crește atunci când luați o poziție orizontală și scade dacă vă așezați. Starea se poate agrava după ce mâncați. Acest lucru se datorează particularităților deteriorării anumitor nervi", - explică medicii.

Potrivit experților, durerile de spate persistente ar trebui să provoace vigilență dacă o persoană nu are leziuni adecvate și efort fizic periculos.

0
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer

Загрузка...