Rachete antiaeriene

Iran: A luat sfârșit ”epoca loviturilor fără pedeapsă” în Siria

765
(reînnoit 20:05 11.02.2018)
Teheranul susține că prezența sa militară în țara vecină este doar la nivel de consilieri

BUCUREȘTI, 11 feb — Sputnik. Secretarul Consiliului Superior de Securitate Națională al Iranului, Ali Shamkhani, a anunțat încheierea ”epocii  loviturilor fără pedeapsă” în Siria — după cazul cu avionul israelian doborât.

Conform agenției Tasnim, oficialul de la Teheran a reiterat că reprezentanții armatei iraniene se află pe teritoriul Siriei doar în calitate de consilieri

Ieri Israelul a comunicat despre interceptarea cu succes a unei drone iraniene care a violat spațiul aerian trecând granița dinspre Siria, cât și despre replica imediată sub formă de raiduri aeriene masive asupra "12 ținte iraniene și siriene" din țara vecină. Apoi a devenit cunoscut că un F-16 a căzut în nordul Israelului după efectuarea atacului.

Informația despre interceptarea unei drone iraniene a fost numită la Teheran ”hilară”.

765
Tagurile:
epoca loviturilor nepedepsite, sfârșit, Consiliul Superior de Securitate Națională al Iranului, Ali Shamkhani, Israel, Iran, Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (514)
Tematic
Imaginile prăbușirii avionului israelian lovit în timpul raidului din Siria
SUA sprijină Israelul în ”dreptul lui la autoapărare”
Maria Zaharova

Zaharova: Americanii au nevoie de agitație pentru a rezolva propria problemă

30
(reînnoit 08:57 21.06.2021)
Legarea mega proiectului ruso-european Nord Stream 2 de cazul controversat al unui infractor este comentată de ambasadoarea Maria Zaharova

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Anunțarea de către Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a unor posibile noi sancțiuni pentru Rusia legate de așa zisa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi a făcut-o pe purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, să reacționeze.

Ambasadoarea rusă a confirmat că ”există rapoarte de la Washington despre pregătirea unui nou pachet de sancțiuni împotriva țării noastre” și că acestea, conform ”oficialilor locali” ar viza Nord Stream 2, legând marea investiție de cazul Navalnîi.

”Răspunsul nostru logic a urmat întotdeauna acțiunilor ilegale ale Statelor Unite”, spune Zaharova, remarcând că ”este ciudat faptul că, la Washington, unor oameni le place atât de mult cursa de obstacole sub formă de carusel”.

Absurdă este însă legarea mega proiectului ruso-european Nord Stream 2 de cazul controversat al unui infractor (condamnat de justiție).

”În ceea ce privește legătura proiectului economic – la care participanți sunt operatori privați și state independente - cu Navalnîi, ideologii americani s-au expus: au nevoie de toată agitația în jurul presupusei otrăviri ca instrument pentru rezolvarea problemelor propriei lor non competitivități”, a comentat Maria Zaharova.

Ieri, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, a declarat că SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o pentru ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi.

”Suntem pe cale să pregătim o altă serie de sancţiuni care să fie aplicate în această situaţie”, a declarat Jake Sullivan.
30
Tagurile:
SUA, Americani, Maria Zaharova

Загрузка...
Nikol Pașinian

Partidul lui Pașinian câștigă alegerile parlamentare din Armenia

48
(reînnoit 08:02 21.06.2021)
Partidul „Contract civil” al prim-ministrului interimar al Armeniei, Nikol Pașinian, câștigă alegerile parlamentare, dovadă fiind rezultatele numărării voturilor la toate cele 2008 secțiile de votare din țară.

Alegerile parlamentare din Armenia au avut loc pe 20 iunie, la acestea au participat 21 de partide și patru blocuri.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Armeniei, partidul lui Pașinian a învins cu 53,92% din voturi, în timp ce blocul ex-președintelui Robert Kociarian obține 21,04%.

Al treilea loc a fost ocupat de blocul „Am onoare” al fostului președinte armean Serj Sarghisian cu 5,23%, în timp ce el a trebuit să depășească bariera de 7% pentru a intra în parlament.

Partidul „Armenia Prosperă” a celebrului om de afaceri Gaghik Țarukian obține 3,96% din voturi. Pentru acesta pragul de trecere este de cinci procente.

Pașinian însuși a declarat anterior că poporul armean a efectuat o revoluție „de oțel” și a promis că va începe consultări „cu toate forțele politice sănătoase” pentru a „înțelege opiniile lor cu privire la consolidarea vieții politice și a potențialului social”.

De asemenea, el a mulțumit președintelui rus Vladimir Putin și prim-ministrului Mihail Mișustin pentru sprijinul acordat Armeniei și poporului armean.

Blocul lui Kociarian a numit rezultatele alegerilor dubioase. "Sunt în contrast puternic cu diferitele manifestări ale vieții publice la care am asistat în ultimele opt luni, cu toate rezultatele sondajelor de opinie publică, inclusiv cele internaționale și, în cele din urmă, cu bun simț", se menționează în declarația acestuia.
48
Tagurile:
Nikol Pashinyan, Alegeri parlamentare, Armenia, alegeri

Загрузка...
Soare

Solstițiul de vară 2021: 21 iunie - cea mai lungă zi din an

0
Denumirea de solstițiu – care înseamnă ”soarele stă” – vine de la faptul că, în ziua respectivă se face schimbarea gardienilor mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui.

Solstițiul este una dintre cele două zile ale anului când Soarele se află la cea mai mare distanță unghiulară de ecuatorul ceresc și înălțimea Soarelui deasupra orizontului la prânz este minimă sau maximă. Aceasta are ca rezultat cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte (solstițiul de vară) într-o emisferă a Pământului și cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte (solstițiul de iarnă) în cealaltă.

La solstițiul de vară, Soarele răsare în nord-est și apune în nord-vest, descriind cel mai lung arc din firmament.

Solstițiul de vară 2021

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din același motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe", notează stiripesurse.ro. 

Se crede că energia solstițiului este energie a pasiunii, vitalității, creativității și belșugului.

Tot această zi era și o ocazie de găsire și folosire a apei magice, iar îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ și constituia, de asemenea, un ritual de renaștere.

În unele zone, spălatul cu roua adunată în ajunul solstițiului constituia o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstițiului era o cură de refacere a sănătății și vigorii.

Solstițiul de vară 2021: Câte ore va fi lumină afară

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8 ore și 28 de minute.

Din același motiv, și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate (țările nordice), crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.

Cu toate acestea, fenomenul nu va dura doar o zi, respectiv o noapte. Cel mai târziu apus de Soare se va produce în perioada 24 iunie - 01 iulie, când acesta va apune la ora 21:04, pentru București. Zilele în care se produce cel mai târziu apus sunt aceleași și pentru alte regiuni ale țării, cu toate că diferă orele de apus/răsărit.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstițiul de vară: Nopți albe și ziua polară

În latitudinile polare din emisfera nordică, vor veni nopțile albe, iar în Arctica, ziua polară.

Deasupra cercului polar (la latitudini peste 66,5 grade), Soarele nu apune deloc peste orizont, iar ziua durează 24 de ore - reprezintă o zi polară. La polul nord al Pământului, Soarele se mișcă într-un cerc paralel cu orizontul în timpul zilei.

În latitudini temperate și înalte, pot fi observați nori noctilucenți (cele mai înalte formațiuni de nori din atmosfera terestră, formându-se la altitudini de 70-95 de kilometri; sunt numiți și nori polari mezosferici sau nori strălucitori de noapte).

În câteva zile învecinate, înălțimea Soarelui deasupra orizontului este aproape neschimbată, de unde și numele - solstițiul. Apoi, lumina începe o mișcare inversă înainte în josul eclipticii. În emisfera nordică, ziua începe să scadă, iar noaptea să crească. În emisfera sudică este invers.

Perioada dintre solstițiul din iunie și echinocțiul din septembrie se numește vară astronomică, care durează de obicei în emisfera nordică în perioada 21 iunie - 23 septembrie. În anii bisecți, aceste date sunt schimbate cu o zi. În emisfera sudică, vara astronomică durează în perioada 21 decembrie - 20 martie.

De milenii, ziua solstițiului de vară a avut o mare importanță pentru toate popoarele care au trăit în armonie cu ciclurile naturale și și-au organizat viața în conformitate cu ele. Majoritatea clădirilor templului sunt orientate tocmai spre răsăritul soarelui în ziua solstițiului de vară.

0
Tagurile:
Soare

Загрузка...