Monumentul lui Stalin

La Berlin a fost instalat monumentul lui Stalin (VIDEO)

241
(reînnoit 11:23 30.01.2018)
Pe o stradă din capitala Germaniei a fost instalat monumentul liderului sovietic, Iosif Stalin

CHIȘINĂU, 29 ian — Sputnik, Octavian Racu. Nemții au decis să dea timpul înapoi prin instalarea unui monument gigantic al liderului sovietic, Iosif Stalin, pe o stradă din Berlin, care i-a purtat în trecut numele. Stalin a revenit, însă pentru o perioadă scurtă de timp, notează RT.

Statuia de 4,5 metri și o greutate de 2,3 tone a fost instalată pe strada Karl Marx, care a purtat numele lui Stalin între 1949 și 1961.

Artefactul istoric nu a stat prea mult, fiind demontat curând. Plasarea acestuia a fost făcută pentru oportunitatea de a face niște fotografii și pentru deschiderea oficială a expoziției "Dumnezeul roșu: Stalin și nemții".

Inaugurarea organizată de un muzeu al memoriei victimelor represiunilor politice a avut loc în fosta închisoare a serviciului de Securitate din Germania de Est — STASI.

Inițiatorii proiectului intenționează să demonstreze modul în care oficialii Republicii Democrate Germane (RDG) și-au însușit și au promovat cultul lui Stalin, depășind chiar proporțiile din perioada vieții liderului sovietic. După moartea acestuia au făcut chiar mai mult exces de zel: un oraș german a fost numit în cinstea lui Stalin, iar monumentele lui au fost ridicate în întreaga țară cu ajutorul "donațiilor voluntare", transmite Tagesspiegel.

În RDG, Stalin era descris drept "cel mai mare geniu al epocii noastre", se spune într-o descriere a expoziției pe portalul muzeelor capitalei germane. Exponatele reprezintă numeroase obiecte rare, inclusiv filme și fotografii care arată amploarea pe care o avea cultul lui Stalin în Germania de Est.

De asemenea, aici sunt prezentate și fotografiile germanilor care au fost arestați și trimiși în URSS în perioada lui Stalin.

241
Tagurile:
Republica Democrată Germană, RDG, comunism, Monument, Expoziție, Iosif Stalin, URSS, Berlin, Germania
Tematic
Istoria unei mega escrocherii din URSS sau cum moldovenii îl mințeau pe Stalin
A murit nepotul lui Stalin
Stalin și resuscitarea economică a României postbelice
Stalin: “Transilvania va fi pe veci a României”
A murit nepotul lui Iosif Stalin

Загрузка...