Zona demilitarizată în ajunul unor negocieri între Coreea de Nord și cea de Sud

Coreea de Nord către cei din Sud: ne unim dacă renunțați la americani

397
(reînnoit 15:05 26.01.2018)
Într-un articol publicat pe RIA Novosti, expertul rus, Igor Gașkov, analizează subiectul revenirii Coreei de Nord la discursul legat de necesitatea unirii cu vecinul său de Sud

BUCUREȘTI, 26 ian — Sputnik. Coreea de Nord se arată disponibilă să reia negocierile cu privire la unirea cu Coreea de Sud dacă aceasta va întrerupe relațiile cu Washingtonul. Într-un mesaj adresat coreenilor de pretutindeni, guvernul și partidele politice din Nord au declarat că intenționează să facă un pas spre o reunire independentă fără nicio imixtiune a unor intermediari străini. În documentul făcut public de agenția de știri nord-coreeană este menționată necesitatea "însănătoșirea relațiilor inter-coreene", obiectivul fiind "viitorul luminos al unei națiuni unite, mărețe și prospere". Noua întorsătură în discursul nord-coreean a fost observată după un speech rostit de liderul țării, Kim Jong-un, care a revenit la vechea idee a unirii. Negocierile între Seul și Phenian, în termenii ceruți de Coreea de Nord, nu sunt pe plac Washingtonului.

Trecerea de la un vector conflictual la un discurs pașnic a coincis cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă. În vara anului 2012 organizatorii JO au expediat invitații confraților lor din Nord. Cei de la Phenian au acceptat oferta și au decis să ridice miza. Conform unei decizii comune a celor două Corei a fost formată o singură selecționată feminină de hochei. În afară de aceasta, atleții ambelor republici vor participa la ceremonia de deschidere sub un singur steag: pânză albastră cu contururile peninsulei. Anterior, sportivii Coreei de Sud și de Nord au mai evoluat sub un steag comun, însă este în premieră când acest lucru se întâmplă la un evenimente de talia Jocurilor Olimpice.

Încălzirea relațiilor dintre Phenian și Seul este determinată de jocurile de interese din regiune. Coreea de Sud vrea să evite escaladarea violențelor la frontieră în ajunul Jocurilor Olimpice. Din Phenian este expediat un mesaj de prietenie, însă acesta dorește anumite cedări din partea celor din Sud. Coreea de Nord este interesată de lansarea noilor rachete și și-ar dori o relaxare a presiunilor internaționale. Dacă Sudul va căuta să ajungă la un compromis cu privire la aceste teste, nordicii își vor realiza obiectivele. Phenian mizează pe susținerea acelui segment al societății sud-coreene care simpatizează cu regimul familiei Kim și ideea de unificare a națiunii. Anume acești cetățeni ar putea să ajute Coreea de Nord să depășească izolarea internațională.

Anume cu voturile celor care se pronunță pentru o politică mai relaxată față de Phenian a fost ales actualul președinte Moon Jae-in. Aflându-se în opoziție, politicianul a promis că se va opune instalării scutului american antirachetă pe teritoriul țării. Autoritățile din Nord continuă să-și asocieze toate speranțele cu președintele Moon: în timpul guvernării stângii coreene, în anul 1992 a fost încheiat un acord care presupune o unificare treptată a celor două state. Acordul nu a fost pus în aplicare, iar acum Nordul și-a amintit de existența acelui document.

Pe măsură ce Coreea de Sud înregistrează mai multe succese economice, numărul scepticilor care se pronunță împotriva unirii cu Coreea de Nord crește. Unul din motive este necesitatea unor investiții financiare în economia nord-coreeană din partea Sudului. Astfel de resurse vor putea fi dobândite doar cu prețul diminuării nivelului de trai. Specialiștii sud-coreeni, care au studiat experiența unificării Germaniei, au ajuns la concluzia că suma investițiilor în Coreea de Nord ar putea fi mult mai mare decât în cazul unificării RFG și RDG. Aceste calcule au avut o influență esențială asupra opțiunilor din Coreea de Sud, în dauna ideii de unificării.

Cu toate acestea, există și un stimulent pentru unire — mândria națională a sud-coreenilor. O parte a elitei politice este nemulțumită de o dependență excesivă față de SUA, mergân până la cedarea substanțială a suveranității. Pentru Sud unificarea cu Nordul este o cale spre dobândirea independenței reale. În acest caz Washingtonul va fi lipsit de posibilitatea de a-și desfășura trupele pe teritoriul peninsulei Coreene.

397
Tagurile:
unificare, Națiune, Unire, Moon Jae-in, Kim Jong-un, Peninsula Coreeană, Coreea de Sud, Coreea de Nord
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (222)
Tematic
CIO: Coreea de Sud și cea de Nord vor participa la JO sub un drapel unic
Diplomația rusă: războiul se poate declanșa în peninsula Coreea întâmplător
Putin nu vine la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud
Marea Britanie: Coreea de Nord se află în spatele atacurilor WannaCry
Молодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов.

Franţa: Din ce dată se vor redeschide discotecile pentru participanţii cu permis sanitar

1
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Cluburile de noapte, închise din martie 2020, se vor putea redeschide în Franța pentru participanţii cu un permis sanitar, a anunțat luni ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Din 9 iulie se vor redeschide cluburile de noapte în Franţa, la care vor avea acces doar persoanele cu permis sanitar. Un grad de ocupare de 75% va trebui respectat în interiorul unităților, iar purtarea măștii nu va fi obligatorie, a precizat ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

„Astăzi trecem la o nouă etapă [de relaxare]. Președintele [Republicii] a ales această zi, 21 iunie, pentru a anunţa redeschiderea cluburilor de noapte din data de 9 iulie, cu accesul rezervat celor care pot prezenta un permis sanitar”, a anunțat ministrul, citat de Sputnik France.

„Ideea este de a permite tinerilor și oamenilor în vârstă de a petrece în siguranță”, a adăugat acesta.

Guvernul a promis, de asemenea, că va continua să ofere sprijin financiar unităţilor „atâta timp cât sunt în vigoare măsuri sanitare restrictive”.

1
Tagurile:
Franța

Загрузка...
Președintele Consiliului UE, Charles Michel

Charles Michel: Noile sancțiuni, un semnal de sprijin poporului belarus

28
(reînnoit 16:38 21.06.2021)
Cel de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Republicii Belarus reprezintă un semnal de susținere a poporului belarus, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că introducerea noului pachet de sancțiuni împotriva Belarusului reprezintă un “semnal de susținere” a poporului belarus.

Luni, cel de-al patrulea pachet de sancțiuni individuale împotriva Republicii Belarus urmează să fie publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene, după care va intra în vigoare.

“Astăzi UE trimite un nou semnat de susținere poporului belarus, prin noi măsuri restrictive”, a scris Michel în Twitter.

Oficialul european a menționat că îndeamnă în continuare autoritățile belaruse să “să elibereze prizonierii politici, să înceteze represiunile și să lanseze un dialog național incluziv”.

28
Tagurile:
sancțiuni, Charles Michel, Belarus
Tematic
UE interzice zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul său aerian
Belarusul este pregătit să introducă sancțiuni ca răspuns la sancțiunile UE
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului

Загрузка...