United States Vice President Mike Pence

Pence: Europa merge fie cu SUA, fie rămâne în acordul nuclear cu Iranul

125
Vicepreședintele american, care a ținut un discurs pro-israelian în parlamentul din Israel în timpul vizitei oficiale în această țară, a declarat marți liderilor israelieni că Washingtonul va ieși din Acordul Nuclear cu Iranul din 2015, dacă nu este revăzut în lunile următoare

BUCUREȘTI, 23 ian — Sputnik. Comentând problema acordului, numit Planul comun comprehensiv de acțiuni (JCPOA), Pence a spus că comunitatea europeană trebuie să decidă dacă sprijină Statele Unite sau rămâne în ceea ce el a numit acord "profund defectuos". Comentariul vine la o zi după ce premierul britanic, Theresa May, a declarat, la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, că Londra a rămas angajată în acord.

Vorbind în cadrul parlamentului din Israel, luni, Pence a descris acordul extrem de contestat drept "dezastru" și a promis că administrația Trump nu va "permite niciodată" Teheranului să dețină "arme nucleare".

Președintele american Donald Trump a criticat JCPOA, numindu-l "cel mai prost acord dintotdeauna". În ianuarie, el a declarat că va permite suspendarea sancțiunilor legate de subiect nuclear împotriva Iranului pentru 120 de zile pe perioada negocierilor cu Europa privind revizuirea acordului. În același timp, Berlin a declarat că va consulta partenerii UE cu privire la o abordare comună de a renunța la sancțiuni.

Acordul din 2015 dintre Teheran și șase puteri mondiale a prevăzut renunțarea la sancțiuni anti-Iran în schimb ca Teheranul să-și mențină caracterul pașnic al programului său nuclear.

125
Tagurile:
Europa, Iran, acordul nuclear, Israel, Mike Pence

Загрузка...