Drapelul Macedoniei

Rusia: Balcanii se află în pragul unor noi conflicte interetnice

385
Ministerul de Externe al Rusiei atenționează asupra pericolului izbucnirii unor conflicte interetnice în peninsula Balcanică

BUCUREȘTI, 17 ian — Sputnik. Declarațiile prim-ministrului Albaniei, Edi Rama, și promovarea "platformei de la Tirana" pot provoca noi conflicte interetnice în Balcani, atenționează ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Federației Ruse.

Declarația MAE a fost emisă în contextul declarațiilor premierului albanez, Edi Rama, potrivit căruia Partidul Socialist Albanez ar fi implicat în apariția Armatei de Eliberare a Kosovo și în provocarea "bătăliei pentru Kosovo" în Serbia, precum și cu privire la aportul adus de socialiști la procesul de adoptare în parlamentului Macedoniei a legii cu privire la utilizarea limbilor, conform căreia limbii albaneze i-a fost atribuit statutul de a doua limbă de stat.

„Un astfel de discurs a lui Rama confirmă intențiile de promovare a odioasei „platforme de la Tirana", al cărei autor este. Realizarea prevederilor acestui document implică subminarea fundamentelor constituționale ale statalității macedoniene, a acordului cadru de la Ohrida, prin urmare ar putea provoca noi tensiuni interetnice în Balcani", se spune în comunicatul diplomației ruse.

Potrivit MAE, "toate aceste tendințe coincid cu ambițiile revizioniste albaneze, care pun la îndoială integritatea teritorială a unor state din regiune".

„Atrăgând o atenție deosebită problemei utilizării limbilor, MAE consideră de o importanță principială ca aceste decizii să fie luate în baza unui acord din partea tuturor ramurilor puterii și a unui consens în societate", subliniază ministerul ruse al Afacerilor Externe.

Pe 11 ianuarie, deputații parlamentului Macedoniei au adoptat cu o majoritate de voturi o lege care conferă limbii albaneze un statut de a doua limbă oficială a statului. Limba albaneză este vorbită de peste 20 la sută din populația republicii.

Proiectul de lege a fost inițiat de cel mai influent partid al etnicilor albanezi din Macedonia, Uniunea Democratică pentru Integrare (UDI), acesta fiind susținuți de partenerii din coaliția de guvernare, Uniunea Social-Democrată a Macedoniei (USDM) și reprezentanții altor mișcări ale etnicilor albanezi.

Examinarea documentului și inițiativa în sine a provocat disensiuni între coaliția Uniunii Social-Democrate a Macedoniei a premierului Zoran Zaev și partidele albaneze, pe de o parte și forța de opoziție — Partidul Democrat pentru Unitatea Națională, care a anunțat că va boicota ședințele legislativului.

Într-o adresare către națiune, președintele macedonean Gjorge Ivanov, a declarat că are îndoieli cu privire la constituționalitatea legii, atenționând că aceasta ar putea pune în pericol caracterul unitar al statului. 

Documentul care a provocat conflicte politice în interiorul Albaniei reprezintă una din condițiile sprijinirii Uniunii Social-Democrate a lui Zoran Zaev de către partidele albaneze.

385
Tagurile:
conflicte interetnice, limba albaneză, Zoran Zaev, Gjorge Ivanov, Edi Rama, Macedonia, Balcani, Albania
Tematic
"Ce se întâmplă în Macedonia a fost planificat în avans". Ce spune Moscova
Macedonia - cheia destabilizării Balcanilor. SUA a dat semnalul!
Peonia, supernova-2018 pe harta politică a Europei?
Vaccin anti-COVID și Pașaport

UK: pașapoartele de vaccinare, transformate în cărţi naționale de identitate?

7
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Guvernul britanic a fost acuzat că intenţionează să implementeze în secret un program național de identificare, după ce a intrat în parteneriat cu o companie care a susținut transformarea pașapoartelor de vaccinare într-un document multifuncțional.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Entrust, o firmă IT care se declară a fi „lider global în [documente] de identitate, plăți și protecție a datelor”, a primit luna trecută un contract de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie pentru a lucra la sistemul de certificate de vaccinare Covid-19.

Companiei i s-au acordat 250.000 de lire sterline pentru a furniza servicii de cloud computing pentru sistemul guvernamental de certificare a statutului privind Covid, relatează iNews. Contractul urmează să expire în martie 2022, dar guvernul are opțiunea de a-l prelungi pentru încă un an.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luna trecută că dovada vaccinării va fi „necesară” pentru călătoriile internaționale și, în ultimele săptămâni, au apărut rapoarte care susțin că guvernul britanic ar putea cere documentul persoanelor care participă la evenimente sportive sau la alte adunări mari.

Judecând după poziția companiei Entrust cu privire la această chestiune, este posibil ca guvernul să aibă planuri și mai ambițioase privind certificatul digital. Într-o postare publicată în februarie pe site-ul companiei, Jann Markey, directorul de marketing al Entrust, a susținut că pașapoartele de vaccinare ar putea fi folosite ca o oportunitate de a lansa un card național de identitate ca parte a „infrastructurii noii normalităţi”.

„Să ne gândim la o strategie națională de identificare: cu infrastructura și investițiile necesare pentru a furniza un pașaport viabil de vaccinare, de ce nu am converti acest efort în [implementarea unui] program național de identificare a cetățenilor, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv în furnizarea sigură a serviciilor guvernamentale, securizarea călătoriilor transfrontaliere și documentația pentru [dovada] vaccinării”, se precizează pe blog, într-o postare care se referă la pașapoartele de vaccin în „lumea post-pandemică”.

În special, compania cu sediul în SUA a ajutat deja Albania, Ghana și Malaezia să implementeze sisteme naționale de identificare, potrivit iNews.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Însă parteneriatul Entrust cu guvernul britanic a cauzat tragerea unor semnale de alarmă din partea organizațiilor pentru libertăți civile și din partea parlamentarilor.

Deputatul conservator David Davis, membru al grupului Covid Recovery împotriva lockdown-ului, a cerut explicații guvernului. Acesta a declarat pentru iNews că este „uimitor” faptul că Departamentul de Sănătate poate încheia contracte cu astfel de companii fără a obține mai întâi permisiunea din partea Parlamentului, adăugând că este deosebit de îngrijorător faptul că se poate acorda un contract unei firme care are „această atitudine sinistră cu privire la supravegherea cetățenilor”.

De asemenea, fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith şi-a exprimat aceeaşi nemulţumire, susținând că contractul este în contradicție cu „poziția declarată a guvernului” și ar trebui anulat.

După cum a spus şi Big Brother Watch, un grup care militează pentru protejarea confidențialităţii și a libertăților civile, contractul cu Entrust ar reprezenta o încercare a guvernului de a elibera cărți de identitate „pe uşa din dos”.

„Faptul că guvernul a încheiat un acord cu Entrust, o companie care plănuieşte în mod deschis tranziţia de la pașapoartele de vaccinare la cărțile de identitate digitale, evidenţiază că paşapoartele Covid reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertăților noastre civile și a confidențialităţii”, a avertizat șeful de cercetări al organizaţiei, Jake Hurfurt, potrivit RT.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că aplicația NHS utilizată pentru certificarea statutului de vaccinare nu va fi utilizată ca un sistem național de identificare, descriind programul ca un „mijloc simplu și sigur” pentru permiterea călătoriilor internaționale. Contactată de iNews, Entrust a refuzat să comenteze.

7
Tagurile:
Pașaport
Tematic
Consilierul pentru Securitate Națională al UK se află la Moscova
UK: Sute bărci ale migranților, abandonate în depozitul Dover
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climaterice” în timpul unui protest

Загрузка...
Молодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов.

Franţa: Din ce dată se vor redeschide discotecile pentru participanţii cu permis sanitar

15
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Cluburile de noapte, închise din martie 2020, se vor putea redeschide în Franța pentru participanţii cu un permis sanitar, a anunțat luni ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Din 9 iulie se vor redeschide cluburile de noapte în Franţa, la care vor avea acces doar persoanele cu permis sanitar. Un grad de ocupare de 75% va trebui respectat în interiorul unităților, iar purtarea măștii nu va fi obligatorie, a precizat ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

„Astăzi trecem la o nouă etapă [de relaxare]. Președintele [Republicii] a ales această zi, 21 iunie, pentru a anunţa redeschiderea cluburilor de noapte din data de 9 iulie, cu accesul rezervat celor care pot prezenta un permis sanitar”, a anunțat ministrul, citat de Sputnik France.

„Ideea este de a permite tinerilor și oamenilor în vârstă de a petrece în siguranță”, a adăugat acesta.

Guvernul a promis, de asemenea, că va continua să ofere sprijin financiar unităţilor „atâta timp cât sunt în vigoare măsuri sanitare restrictive”.

15
Tagurile:
Franța

Загрузка...

ISS: Astronauții instalează noi panouri solare pe Stația Spațială

0
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Noi rețele de panouri solare au fost instalate duminică pe Stația Spațială Internațională... lucrarile de montaj au durat apreape 6 ore.

Astronauții NASA Shane Kimbrough și Thoma Pesce, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), au efectuat un pasaj spațial pentru instalare.

Panourile a fost instalate pe segmentul de fermă P6. Lucrul a durat aproape șase ore.

În timpul ieșirii anterioare în spațiu, pe 16 iunie, astronauții instalaseră parțial prima matrice solară, dar din cauza unor probleme tehnice, nu au reușit să finalizeze lucrarea.

Potrivit NASA, actualele opt panouri solare ale Stației Spațiale Internațonale instalate acum aproximativ 20 de ani au arătat semne de epuizare.

0
Tagurile:
ISS, NASA

Загрузка...