Rex Tillerson

Tillerson: acordul cu Iranul ar putea fi modificat săptămâna viitoare

69
(reînnoit 04:58 06.01.2018)
Congresul SUA ar putea adopta săptămâna viitoare o lege prin care s-ar introduce rectificări acordului nuclear cu Iranul, a anunțat secretarul de stat, Rex Tillerson

BUCUREȘTI, 6 ian — Sputnik. Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson nu exclude că săptămâna următoare Washingtonul va adopta o lege specială pentru modificarea acordului nuclear cu Iran.

"Președintele a spus ori îl va modifica, ori îl va denunța. Încercăm să realizăm promisiunea de modificare a lui", a spus Tillerson într-un interviu oferit Associated Press.

El nu a exclus că o asemenea lege ar putea fi adoptată săptămâna viitoare.

Președintele SUA, Donald Trump a declarat anterior că administrația americană va coopera cu congresul asupra carențelor serioase în acordul cu Iranul. Acesta a refuzat să confirme oficial congresului că Teheranul respectă acordul nuclear, însă a evitat la nivel internațional să nege realizarea acestor obligații. În același timp, Trump a menționat că dacă eforturile Washingtonului de îmbunătățire a acordului vor eșua, SUA vor denunța documentul.

Departamentul de Stat consideră că pentru SUA este inconvenabilă denunțarea acordului, însă există posibilitatea "corectării" acestuia, introducând condiții adiționale pentru Iran, cu antedatare în legea americană. Iranul consideră că o astfel de lege reprezintă o încălcare a acordului.

Iran și cei șase mediatori internaționali (Rusia, SUA, Marea Britanie, China, Franța și Germania), au încheiat pe 14 iulie 2015 un acord istoric cu privire la reglementarea problemei programului nuclear al Iranului. Părțile au convenit asupra unui plan comun de acțiuni, în urma realizării cărora au fost ridicate sancțiuni impuse Iranului de către Consiliu de Securitate al ONU, SUA și Uniunea Europeană.

69
Tagurile:
Congresul american, Programul nuclear, acordul nuclear, Donald Trump, Rex Tillerson, Iran, SUA
Tematic
Douăzeci de oameni au murit în timpul protestelor din Iran
Trump despre protestele din Iran: a venit timpul pentru schimbări
Rusia, Turcia și Iran: colaborare până la zdrobirea definititvă a Daesh
Bilanț revăzut al seismului din Iran: 445 de morți și cel puțin 7.000 de răniți

Загрузка...