La frontiera dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud

Lumină la capătul tunelului? Phenianul, dispus inițieze negocieri cu SUA?

235
În 2018, Coreea de Nord s-ar putea să tindă spre diversificarea relațiilor sale externe, păstrând în același timp statutul de „stat nuclear"

BUCUREȘTI, 26 dec — Sputnik. Opinia a fost exprimată de în înalt oficial de la Seul, citat de agenția Yonhap.

El consideră că Phenianul va încearca să stabilească relații cu SUA și să ridice barierele care îl separă de Seul, chiar dacă Coreea de Nord va resimți curând rezultatele sancțiunilor împotriva ei, ca rezultat al  programului nuclear.

Aceeași sursă a presupus că Phenianul ar putea să dezvolte capacitățile sale raqcheto-nucleare în timp ce va stabili relații externe cu alte state, fiind în așteptarea recunoașterii statului său de „stat nuclear". Dar acesta, în viziunea regimului nord-coreean, nu e un impediment pentru stabilirea relațiilor externe cu SUA.

Coreea de Nord este gata pentru negocieri directe cu Washingtonul referitor la „garanțiile pentru securitatea sa", a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, după întâlnirea sa la începutul acestei luni, cu omologul  american Rex Tillerson la Viena.

Phenian va încerca, prin negocieri, să restabilească și relațiile interstatale cu vecinii din Coreea de Sud.

Între timp, sancțiunile internaționale împotriva Coreei de Nord, înăsprite după cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear din septembrie, încep să se lovească exporturile spre China, care este principalul partener comercial al Phenianului.

Comerțul Coreei de Nord cu China a scăzut, din ianuarie 2017, cu 10,2%, adică până la 4,67 miliarde de dolari, potrivit datelor Seulului. Prețurile gazelor naturale au crescut aproape de trei ori ca urmare a faptului că Consiliul de Securitate al ONU a restricționat exporturile de petrol către țară.

La 12 decembrie, Rex Tillerson a declarat că Washingtonul ar fi dispus să se implice în negocieri cu Coreea de Nord chiar și fără un acord prealabil prin care Phenianul ar renunța la programul său nuclear.

Dorința de a se angaja în discuții fără această înțelegere reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea americană.

235
Tagurile:
precondiții, Program nuclear, negocieri, Coreea de Sud, SUA, Coreea de Nord
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (215)
Tematic
SUA planifică să atace Coreea de Nord pentru a stopa programul nuclear - surse
Scenariul funest pentru Peninsula Coreeană poate fi prevenit de Rusia și China
Marea Britanie: Coreea de Nord se află în spatele atacurilor WannaCry
Coreea de Sud nu vrea aplicații militare pe teritoriul ei până la încheierea JO
Garantul Păcii Olimpice: Coreea de Sud îl vrea pe Putin la Pyeongchang

Загрузка...