Pro-independence Catalans from all over Europe take part in a rally showing their support to ousted Catalan leader Carles Puigdemont and his government, in Brussels, Belgium December 7, 2017

„Republica Catalană a bătut monarhia”: Puigdemont anunță victoria în alegeri

187
(reînnoit 08:07 22.12.2017)
Guvernul central al Spaniei a ordonat organizarea imediată a alegerilor în Catalonia pentru 21 decembrie, pentru a fi ales un nou parlament regional, după Referendumul de independență din 1 octombrie, pe care Madridul l-a declarat ilegal și nul

BUCUREȘTI, 22 dec — Sputnik. Președintele catalan destituit, Carles Puigdemont, a salutat o victorie a democrației, în timp ce liderul partidului cetățenesc pro-unionist dat vina pe legile "nedrepte" pentru incapacitatea lor de a forma majoritatea.

"Vreau să felicit poporul catalan pentru că a trimis un mesaj lumii. Republica catalană a bătut monarhia și articolul 155. Statul spaniol a fost bătut. Domnul Rajoy (premierul Spaniei — nota red.) și aliații lui au pierdut", a spus Puigdemont de la Bruxelles, unde se ascunde de autoritățile spaniole.

"Acum trebuie să restaurăm democrația, să restaurăm guvernul nostru legitim, libertățile noastre. Trebuie să-i eliberăm pe toți acei oameni care sunt încă în închisoare, dar nu ar trebui să fie", a adăugat el.

Astfel, partidele separatiste au obținut majoritatea. Acestea au scăzut de la 72 la 70 de locuri în Parlament, dar acest lucru le oferă totuși o majoritate absolută din cele 135 de locuri ale parlamentului regional.

Junts per Catalunya (JuntsxCat sau Împreună pentru Catalonia), partidul președintelui în exil Carles Puigdemont, a susținut victoria în alegerile regionale într-o declarație emisă după ce rezultatele oficiale au fost anunțate joi seara. JuntsxCat va deține 34 de locuri, reprezentând un număr de aleși de aproape jumătate din coaliția de independență. Alte două partide, Esquerra Republicana de Catalunya de stânga (Stânga Republicană a Cataluniei) și Candidatura d'Unitat Popular (Candidatura Unității Populare), alcătuiesc restul coaliției de independență.

Cu toate acestea, sunt probleme complicate întrucât cel mai mare partid după alegeri este Ciutadans ("Cetățeni"), un grup de centru-stânga care susține rămerea în componența Spaniei. Ei au câștigat 37 de locuri, în creștere de la 25 în 2015. În continuare, rămâne neclar modul în care se va forma un nou guvern.

Liderul Ciutadans, Ines Arrimadas, a oferit o altă abordare a rezultatelor alegerilor, într-un discurs, spunând că "forțele pro-secesionale nu mai pot pretinde niciodată că vorbesc pentru Catalonia. Vom continua să luptăm pentru o coexistență pașnică, pentru o Catalonia pentru toți catalanii".

"Astăzi am trimis un mesaj lumii: majoritatea catalanilor se simt catalani, spanioli și europeni și vor continua să facă acest lucru", a adăugat ea.

187
Тема:
Referendumul pentru independența Cataloniei (27)
Vladimir Putin și Joe Biden

Putin și Biden au făcut un schimb de glume

25
Vladimir Putin a făcut o glumă cu Joe Biden atunci când presa a fost scoasă din sala unde se aflau cei doi lideri.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a făcut  o glumă cu președintele american Joe Biden înaintea summitului de la Geneva.

În momentul în care angajații serviciilor de securitate le-au cerut jurnaliștilor și cameramanilor să părăsească sîncăperea, liderul rus u-a spus ceva zâmbind omologului său american, amândoi au izbucnit în râs.

Întâlnirea celor doi președinți are loc în biblioteca Vilei La Grange din Geneva. Pe masa dintre Putin și Biden se află un buchet mic de flori albe.

Negocierile vor consta din trei părți: una în format restrâns și două extinse. O sursă familiarizată cu pregătirile pentru întâlnire a declarat cu o zi înainte pentru RIA Novosti că întâlnirea va dura patru ore și 45 de minute.

25
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...

SUA: Incendiu masiv la o uzină chimică din Illinois este de neoprit

20
(reînnoit 15:43 16.06.2021)
Statele Unite: un incendiu masiv la o uzină chimică continuă și acum, emanând straturi dense de fum negru în cerul din orașul Rockton, Illinois.

Un incendiu masiv la o uzină chimică, declanșat luni, continuă și acum, trimițând straturi dense de fum negru în cerul din Illinois, deasupra orașului Rockton.

Autoritățile au ordonat anterior locuitorilor să evacueze în urma incendiului chimic izbucnit la uzina Chemtool Inc. din Rockton.

20

Загрузка...