Péter Szijjártó - ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria

Ministrul de Externe al Ungariei: Ucraina anuleze legea învățământului

97
(reînnoit 12:04 12.12.2017)
Ucraina trebuie să anuleze legea învățământului pentru că aceasta încalcă drepturile minorităților etnice, consideră ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

BUCUREȘTI, 12 dec — Sputnik. Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat pentru ziarul Izvestia că noua lege a învățământului din Ucraina trebuie să fie anulată, pentru că discriminează minoritățile etnice.

"Această lege încalcă drepturile maghiarilor și altor minorități etnice din Ucraina. Ea nu corespunde acordurilor bilaterale și internaționale semnate de Kiev. Acest lucru contravine diverselor declarații ale ONU și documentelor OSCE, precum și a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Iată de ce Ucraina trebuie să anuleze această lege", a declarat Szijjártó.

Anterior, ministrul ungar de Externe a declarat că Budapesta așteaptă din partea Kievului îndeplinirea a trei condiții după pronunțarea deciziei de către Comisia de la Veneția în legătură cu necesitatea demarării unor negocieri cu minoritățile etnice, respectarea drepturilor lor și realizarea propunerilor comisiei.

Comisia de la Veneția a dat publicității deciziei oficiale cu privire la prevederile ce țin de aspectul lingvistic din legea învățământului. În document se spune că Ucraina trebuie să asigure o parte suficientă de studiere în limbile minorităților etnice în școala primară și medie. Ministerul de Externe din Ucraina a îndemnat luni la evitarea unor interpretări ale concluziilor comisiei și "stoparea politizării" problemei.

Legea învățământului, care reduce considerent din dreptul minorităților etnice, inclusiv românii din Ucraina de a studia în limba maternă, a intrat în vigoare pe 28 septembrie. Prevederile acestea urmează să fie implementate pe etape, până în anul 2020. Guvernele câtorva state au declarat, printre care România și Republica Moldova, că legea încalcă drepturile minorităților etnice din Ucraina. Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Paruby, a declarat că nu va fi făcut nicio modificare în articolul care vizează aspectul lingvistic, fapt care ar fi fost convenit cu cei de la Comisia de la Veneția.

97
Tagurile:
legea învățământului, Minoritățile etnice, Limba română, Péter Szijjártó, Ungaria, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
11 state NATO au cerut Ungariei să renunțe la pozițiile ei față de Ucraina
Noi măsuri: Guvernul va sprijini elevii și profesorii români din Ucraina
Prigoană asupra românilor din Ucraina. Cărţile româneşti, ridicate de autorităţi
Ucraina, tupeu incredibil față de România - acuzații grave
Ucraina primește o lovitură dură: APCE condamnă noua lege a învățământului
Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina
Ucraina, stat totalitar eșuat: mormântul minorităților naționale!
Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

31
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31

Загрузка...
Paris

Măsură fără precedent:parada militară franceză din 14 iulie va fi înlocuită cu o ceremonie

23
(reînnoit 21:20 04.06.2020)
Celebra paradă militară de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris de Ziua Naţională a Franţei, 14 Iulie, va fi înlocuită în acest an printr-o ceremonie în Place de la Concorde, pentru a respecta exigenţele de ordin sanitar

BRUXELLES, 4 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțul acestei măsuri fără precedent a fost făcut astăzi de preşedinţia franceză care a precizat că ceremonia militară, în care va fi adus un omagiu şi cadrelor medicale, va cuprinde ”un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanţi şi în jur de 2.500 de invitaţi”, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Ceremonia va include totuși și o paradă aeriană, prin care va fi onorată ”participarea armatelor noastre la lupta împotriva COVID-19”, se mai arată în anunțul președinției franceze.

Potrivit aceleiași surse, ceremonia este menită să aducă un omagiu personalului din sănătate pe care francezii l-au aplaudat în fiecare seară în perioada măsurilor de izolare, precum şi tuturor actorilor mobilizaţi împotriva virusului.

Evenimentul nu va fi deschis publicului larg, dar situaţia ar putea fi reevaluată până la data de 14 iulie, însă numai dacă situaţia sanitară se va îmbunătăţi.

Parada de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris, de Ziua Naţională a Franţei, este celebră în toată lumea, fiind o manifetare tradițională de mare anvergură care este transmisă pe tot mapamondul.

23
Tagurile:
paradă, Paris, Franţa
Tematic
Franța: numărul deceselor din cauza coronavirusului, în scădere
Șefii Legislativelor din Franța și Germania cer redeschiderea granițelor în Europa
Important: Ce categorii de cetățeni au acces în Franța până în data de 10 iulie

Загрузка...