Avioane americane F-16 Fighting Falcon şi F-35A Lightning IIs la baza militară Kunsan, Coreea de Sud

Documente declasificate: SUA au vrut atace Coreea de Nord încă în 1994

428
(reînnoit 13:34 09.12.2017)
Administrația președintelui SUA Bill Clinton a estimat că forțele americane și cele ale Coreei de Sud ar câștiga un război împotriva Phenianului, dar cu preţul unui număr enorm de victime

BUCUREŞTI, 9 dec — Sputnik. Statele Unite au planificat campania împotriva Coreei de Nord în timpul crizei nucleare din 1994, dezvăluie documentele recent declasificate şi publicate vineri de Arhiva Națională de Securitate de la Universitatea George Washington.

Bill Clinton la funeraliile lui Boris Elțin
© Sputnik / Михаил Климентьев
Bill Clinton

Administraţia americană de atunci chiar a luat în calcul o lovitură cu rachete de croazieră asupra instalațiilor nucleare nord-coreene, în cazul în care Phenianul va opri reactoarele pentru a folosi materialele radioactive în scopuri de război.

Pentagonul a estimat în acea perioadă că, odată izbucnit, conflictul în Peninsula Coreeană, în primele trei luni, s-ar fi soldat cu moartea a 52 000 de soldați americani şi 490.000 de militari sud-coreeni. Numărul civililor pieriţi şi a victimelor nord-coreene ar fi fost enorm, conform cărții "Două Corei" de Don Oberdorfer, profesor american și expert în studii coreene.

Din 1994 încoace, Coreea de Nord a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea programelor sale nucleare și rachetare, iar testele şi lansările din acest an au dus la apariția unor tensiuni fără precedent între Washington și Phenian.

North Korean leader Kim Jong Un inspects a long and medium-range ballistic rocket launch drill in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on August 30, 2017
© REUTERS / KCNA
Liderul nord-coreean Kim Jong Un cu conducerea militară a ţării la o lansare de rachetă
428
Tagurile:
victime, estimări, operaţiuni, război, plan, Bill Clinton, Coreea de Nord, SUA
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (221)
Tematic
Coreea de Sud pune un preț pe capul lui Kim Jong-un. Aflați suma exactă
Câte zile au rămas până când SUA vor porni un război împotriva Coreei de Nord?
Șoc la prima oră: "Război în Coreea, inevitabil!" (oficial)
Tensiune maximă: Bombardierul B-1B al SUA a zburat peste Peninsula Coreeană
Serghei Lavrov a numit primele victime în caz de război în peninsula coreeană
Rusia „nu va fi surprinsă” dacă va izbucni un război în Coreea de Nord

Загрузка...