Ojivă nucleară

General american: ordinul prezidențial ”pornim atacul nuclear!” poate fi ignorat

219
(reînnoit 19:08 15.11.2017)
Militarii americani pot ignora ordinul președintelui SUA de aplicare a unei lovituri nucleare, susține un general american

BUCUREȘTI, 15 nov — Sputnik. Militarii americani au dreptul să refuze executarea unui ordin ilegal al președintelui cu privire la declanșarea atacului nuclear, a declarat în cadrul unor audieri în comisia senatului american pentru relațiile internaționale fostul șef al comandamentului strategic al Forțelor Armate SUA, Robert Kehler, potrivit The Guardian.

"Militarii sunt obligați să urmeze ordinile legale, însă nu sunt obligați să le execute pe cele ilegale", a declarat Kehler.

Acesta a precizat că o astfel de situație este posibilă în cazul în care Comandamentul Strategic va considera că președintele american a luat o decizie pripită, care nu corespunde nivelului de amenințare.

Cu toate acestea, Kehler s-a pronunțat împotriva reducerii atribuțiilor președintelui în domeniul securității naționale. Un astfel de pas, în opinia lui, ar putea să afecteze capacitatea de apărare a țării.

Audierile în cadrul comisiei senatului american pentru relațiile internaționale se desfășoară în contextul crizei din Coreea de Nord și dezvoltării de către Phenian a programului nuclear.

Unii senatori consideră că este necesară reducerea atribuțiilor președintelui, în special în ceea ce privește decizia de aplicare a unei lovituri nucleare preventive.

Potrivit membrului Partidului Democrat, Chris Murphy, deputații sunt îngrijorați de caracterul impulsiv și instabil a lui Donald Trump în luarea deciziilor.

Președintele SUA Donald Trump
© AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
Președintele SUA Donald Trump
219
Tagurile:
atac nuclear, război, Bomba nucleara, Robert Kehler, Donald Trump, Coreea de Nord, SUA
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (216)
Tematic
Trump "intimidat" de Putin? Cine zice "da" și cine zice "ba"
Recalcitranța americană: Kremlinul explică eșecul întâlnirii lui Putin cu Trump
Iată cum apreciază Putin întâlnirea sa cu Trump
Declarația Kremlinului despre scrisoarea privind atacul nuclear asupra SUA
Putin: suntem mai îngrijorați decât SUA de testele nucleare ale Coreei de Nord

Загрузка...