Plaja Las Teresitas, Santa Cruz de Tenerife

Avertizare: Ce riști dacă mergi într-o vacanță în Tenerife

269
(reînnoit 11:36 11.11.2017)
Persoanele ademenite de vederile mirifice ale arhipelagului spaniol din largul Atlanticului trebuie să ia în calcul că în acea zonă se produc puternice procese geomorfologice

BUCUREȘTI, 11 nov — Sputnik. Insulele Canare sunt de proveniență vulcanică, ele au apărut cu circa 8 milioane de ani în urmă. Doar mult mai târziu au devenit locul de refugiu al focilor din specia "câini de mare" (care au și împrumutat numele lor acestor fragmente de uscat), al unor păsări viu colorate (denumite, la rândul lor, după insule), mai apoi sau transformat și într-o populară destinație turistică.

Prospectele destinate călătorilor abundă în imagini care prezintă azurul mării, oceanul de verdeața și efigiile munților ca trei componente ale unei ambianțe de poveste. Dar un asemenea detaliu, cum ar fi activitatea geofizică si seismică pronunțată, cu prudență, este de cele mai multe ori evitat.

Între timp, vulcanologii monitorizează extrem de atent două piscuri încununate de cratere. Teide, situat pe insula Tenerife, sugerează permanent că nu are de gând să cadă în ațipeală. O scurgere de lavă este foarte posibilă, deși specialiștii afirmă că aceasta nu va lua proporții. La moment autoritatea internațională de supraveghere Involcan asigură că nu există vreun temei pentru neliniște în legătură cu această locație.

Alta e situația cu Cumbre Vieja («Piscul Vechi»), situat pe insula La Palma. El a fost activ prin anii '70 ai secolului trecut, după care s-a mai potolit, pentru aproape jumătate de secol. Acum sunt suficiente motive pentru a-l lua din nou în vizor. Cu atât mai mult cu cât există câteva scenarii legate de reactivarea "Bătrânului", cel mai apocaliptic admițând "o masivă alunecare de teren în urma căreia o bună parte a insulei ar putea ajunge sub apele mării". Rămân două mari semne de întrebare: dacă și când se poate produce așa ceva.

Specialiștii în materie avertizează că pericolul vulcanic trebuie să-l ia în calcul vilegiaturiștii care aleg alte două zone de maxim interes: sudul Italiei dominat de silueta masivă a Vezuviului și insula Bali cu muntele Agung.

269
Tagurile:
turism, vulcani, pericol, Canare, Spania
Tematic
(VIDEO) Unul din cele mai înspăimântătoare vulcane din Europa a devenit activ
Un "super vulcan" italian ameninţă Napoli, dar şi întreaga Europă
Un vulcan stins a fost reactivat la Buzău în urma cutremurelor
Bill Clinton la funeraliile lui Boris Elțin

Secvența serii: Bill Clinton a adormit la discursul lui Biden

174
Fostul președinte american a fost surprins în imagini ațipind în timpul lungului discurs al noului președinte, Joe Biden.

BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.

Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!

Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.

Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.

Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.

174
Tagurile:
Joe Biden, Bill Clinton
Tematic
UE vrea de la Biden un nou pact fondator chiar din ziua inaugurării sale ca președinte SUA
Biden va relua strategia manipulării și destabilizării lumii
Moment istoric: Donald Trump a plecat de la Casa Albă în ziua inaugurării lui Joe Biden

Загрузка...

Germania: SUA impun sancțiuni navelor Rusești, implicate în construcția Nord Stream-2

122
(reînnoit 17:24 20.01.2021)
Autoritățile federale ale Germaniei au reacționat la intenția SUA de a introduce sancțiuni împotriva navei rusești, implicată în construcția gazoductului Nord Stream-2

Germania a reacționat la posibilele sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream-2. Ministerul Economiei al Germaniei a declarat că regretă decizia Washingtonului de a impune sancțiuni împotriva navei „Fortuna”, implicată în lucrările de construcție a gazoducutului.

“Am luat act cu regret”, a menționat purtătorul de cuvânt al ministerului.

De asemenea, reprezentantul autorităților germane a confirmat informația că sancțiunilor sunt îndreptate împotriva companiei implicate în instalarea conductelor. Totodată, ambasada SUA la Berlin a comunicat jurnaliștilor că partea americană va întreprinde tot măsurile necesare pentru stoparea Nord Stream-2, care “reprezintă o amenințare pentru interesele naționale ale aliaților europeni”.

122
Tagurile:
Germania, SUA, Nord Stream-2
Tematic
Ultima șanșă: SUA s-au pus din nou pe capul ”Nord Stream – 2”
Firmele germane au dat o apreciere sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream 2
O nouă etapă în disputele dintre Germania și SUA cu privire la "Nord Stream – 2"

Загрузка...