Drapelul britanic și cel al UE

Brexit: Cum vor putea obţine cetăţenii români statutul de rezident. Noi detalii

846
(reînnoit 16:56 09.11.2017)
Guvernul birtanic a publicat noi detalii despre modul cum cetăţenii din UE vor putea obţine statut de rezident permanent după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar

BUCUREŞTI, 9 nov — Sputnik. Cetățenilor din Uniunea Europeană li se va acorda o perioadă de grație de doi ani pentru a putea obţine statut de rezident permanent după Brexit, precizează Guvernul britanic într-un document publicat recent.

Înainte de următoarea rundă de negocieri cu privire la Brexit, participanții la ele au declarat că va exista „un sistem simplificat" pentru cetățenii din UE.

În propunerea britanică se precizează că Guvernul va reduce semnificativ numărul de documente necesare pentru solicitarea statutului, iar procesul va fi uşor de urmat şi nu va costa mai mult decât procedura pentru obţinerea unui pașaport britanic.

De asemenea, cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie vor avea dreptul de a contesta orice respingere a cererii lor. Guvernul a mai menţionat că nu li se va cere cetățenilor din UE să aibă o asigurare privată de sănătate.

Unele organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor cetățenilor din UE, cum este grupul „3million", au respins propunerile privind necesitatea ca aceştia să solicite statut stabil. Ei spun că o astfel de măsură va fi birocratică, va conduce la erori și că statutul actual de ședere permanentă ar trebui să rămână valabil pe termen nelimitat.

„Am spus clar că protejarea drepturilor cetățenilor din UE reprezintă prioritatea noastră în negocieri. Aceştia aduc o contribuţie enormă la economia și societatea noastră și nu vrem ca situaţia să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE", a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis, potrivit The Independent

Acesta a adăugat că toţi cetăţenii care doresc să rămână vor fi ajutaţi să obţină statut stabil „printr-un nou sistem accesibil şi simplu".

„Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în acest sens și sper că documentul pe care l-am făcut public astăzi va putea facilita încheierea acordului de care avem nevoie pentru a garanta drepturile cetățenilor britanici care trăiesc în UE și viceversa", a subliniat David Davis.

Drepturile cetățenilor din UE constituie una dintre temele majore pe care Bruxelles-ul le dorește soluționate în cadrul negocierilor privind Brexit, înainte de începerea discuțiilor cu privire la acordurile comerciale.

846
Tagurile:
statutul cetățenilor UE, brexit, UE, Marea Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (672)
Tematic
Brexit. Românii la muncă în UK: vize pe termen limitat, fără acces la beneficii
Brexit, instrument de campanie electorală în Diasporă pentru PSD? Cazul Negrescu
Marea Britanie: Drepturile tuturor cetățenilor UE vor fi protejate după Brexit
Brexit: UE se pregăteşte pentru colapsul negocierilor cu Marea Britanie
Aur

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

24
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste resurse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, se spune în decizia instanței, care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur, care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale, în frunte cu SUA, au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de noul șef al statului. La rândul lui, Maduro a declarat că șeful parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Nicolas Maduro, Juan Guaido, Marea Britanie, aur, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela
Tematic
Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Un expert rus explică de ce SUA are nevoie de o blocadă impusă Venezuelei
Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără
Venezuela vrea să recupereze aurul blocat de Marea Britanie pe fondul pandemiei de Covid
Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

Загрузка...
Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán

Ungaria nu primește cetățeni din țări extra-UE cu excepția Serbiei

40
(reînnoit 19:54 02.07.2020)
Premierul Viktor Orban nu acceptă țări extra-comunitare de pe lista de țări sigure propusă de UE, cu excepția Serbiei, invocând rațiuni de siguranță sanitară.

BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Viktor Orban a declarat astăzi că Ungaria nu se va conforma unei cereri a Uniunii Europene de a adăuga ţări terţe pe o "listă sigură' de destinaţii pentru călătorii, excepţie făcând Serbia.

Cele 27 de ţări membre ale UE au aprobat acum două zile călătoriile de agrement sau de afaceri pentru cetăţenii din 14 ţări din afara blocului comunitar, într-o acţiune care vizează sprijinirea industriei turismului comunitar.

Aceste ţări ”sigure” sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

"Pentru moment, nu putem susţine cererea UE din cauză că aceasta ar veni împotriva intereselor poporului ungar în materie de asistenţă medicală", a declarat premierul Orban într-o înregistrare video postată astăzi pe pagina sa de Facebook.

Ungaria a făcut totuși excepție pentru Serbia, unde trăiește o importantă minoritate etnică maghiară.

Italia, care înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de deces din cauza COVID-19 în lume, şi-a exprimat de asemenea rezerve şi a declarat că ar urma să menţină restricţiile de carantină pentru toate naţiunile care nu fac parte din spaţiul Schengen de circulaţie liberă.

Pentru persoanele care tranzitează Ungaria spre alte ţări, Budapesta va restabili "coridorul umanitar" care a fost instituit în timpul vârfului primului val al pandemiei în Europa, a mai spus Orban.

"Oricine va călători prin Ungaria va trebui sa utilizeze acest coridor", a indicat premierul. "Nu vor avea voie să părăsească această cale şi vom menţine controale stricte la frontieră", a avertizat el.

Până ieri, în Ungaria s-au înregistrat 4.157 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și 586 decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Serbia, Viktor Orban, Ungaria
Tematic
Ungaria aprobă investițiile în construcția extinderii Turkish Stream
Iohannis contrează PSD pe relația cu Ungaria și cere intervenția CCR
Ludovic Orban recunoaște efectele benefice ale normalizării relației cu Ungaria
Orban: Sistemul de sănătate din Ungaria a gestionat mai bine epidemia decât cele din Vest
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin

Загрузка...