Carles Puigdemont

ULTIMA ORĂ: Liderul Cataloniei riscă fie arestat

68
Pe numele lui Puigdemont va fi emis un mandat de arestare european în cazul în care nu se va prezenta la Curtea Supremă din Spania

BUCUREȘTI, 2 nov — Sputnik. Autoritățile spaniole vor emite un mandat de arestare european pe numele lui Carles Puigdemont în cazul în care acest nu se va prezenta Curtea Supremă, scrie publicația El Pais, cu referire la propriile surse din justiție.

Puigdemont și alți șapte foști membri ai guvernului din Catalonia au plecat la Bruxelles zilele trecute. Luni, Procuratura Generală a Spaniei i-a acționat în judecată pe conducătorii Cataloniei, care sunt învinuiți de rebeliune, îndemnuri la schimbarea orânduirii de stat și irosirea banilor publici. Puigdemont și alți membrii ai executivului catalan (Generalitat) urmau să se prezinte în fața instanței pe 2 și 3 noiembrie pentru a face depoziții.

Anterior, avocatul lui Puigdemont, Paul Bekaert a declarat că clientul său nu va veni la Madrid și a propus interogarea acestui pe teritoriul Belgiei. Cu toate acesta, potrivit publicației, dacă acesta va refuza să se prezinte, judecătorul Carmen Lamela va emite un mandat european de arestare pe numele fostului președinte al Generalitat. Solicitarea de "arestare imediată" a celor bănuiți se conține în acțiunea procuraturii generale.

Vineri, Parlamentul catalan a adoptat o rezoluție cu privire la independența regiunii. Peste o oră senatul Spaniei a confirmat aplicarea articolului 155 al Constituției, care permite introducerea unui control direct al autorităților spaniole asupra Cataloniei. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat demiterea membrilor guvernului autonomiei, inclusiv a lui Carles Puigdemont, dizolvarea Parlamentului comunității autonome și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în provincie pe 21 decembrie.

Funcția șefului guvernului Cataloniei a fost preluată de vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría. Sâmbătă, Puigdemont a refuzat să recunoască decizia Madridului de introducere a controlului direct asupra Autonomiei și a îndemnat la o „rezistență democratică".

68
Tagurile:
mandat de arestare european, Curtea Supremă, Carles Puigdemont, Catalonia, Spania
Тема:
Referendumul pentru independența Cataloniei (24)
Tematic
Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid
Parlamentul catalan a declarat independența față de Spania
Autoritățile catalane se opun alegerilor anticipate pe care le impune Madridul
Spania în pragul unui război civil? Guvernul catalan face declarații dure

Загрузка...