Carles Puigdemont

ULTIMA ORĂ: Liderul Cataloniei riscă fie arestat

90
Pe numele lui Puigdemont va fi emis un mandat de arestare european în cazul în care nu se va prezenta la Curtea Supremă din Spania

BUCUREȘTI, 2 nov — Sputnik. Autoritățile spaniole vor emite un mandat de arestare european pe numele lui Carles Puigdemont în cazul în care acest nu se va prezenta Curtea Supremă, scrie publicația El Pais, cu referire la propriile surse din justiție.

Puigdemont și alți șapte foști membri ai guvernului din Catalonia au plecat la Bruxelles zilele trecute. Luni, Procuratura Generală a Spaniei i-a acționat în judecată pe conducătorii Cataloniei, care sunt învinuiți de rebeliune, îndemnuri la schimbarea orânduirii de stat și irosirea banilor publici. Puigdemont și alți membrii ai executivului catalan (Generalitat) urmau să se prezinte în fața instanței pe 2 și 3 noiembrie pentru a face depoziții.

Anterior, avocatul lui Puigdemont, Paul Bekaert a declarat că clientul său nu va veni la Madrid și a propus interogarea acestui pe teritoriul Belgiei. Cu toate acesta, potrivit publicației, dacă acesta va refuza să se prezinte, judecătorul Carmen Lamela va emite un mandat european de arestare pe numele fostului președinte al Generalitat. Solicitarea de "arestare imediată" a celor bănuiți se conține în acțiunea procuraturii generale.

Vineri, Parlamentul catalan a adoptat o rezoluție cu privire la independența regiunii. Peste o oră senatul Spaniei a confirmat aplicarea articolului 155 al Constituției, care permite introducerea unui control direct al autorităților spaniole asupra Cataloniei. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat demiterea membrilor guvernului autonomiei, inclusiv a lui Carles Puigdemont, dizolvarea Parlamentului comunității autonome și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în provincie pe 21 decembrie.

Funcția șefului guvernului Cataloniei a fost preluată de vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría. Sâmbătă, Puigdemont a refuzat să recunoască decizia Madridului de introducere a controlului direct asupra Autonomiei și a îndemnat la o „rezistență democratică".

90
Tagurile:
mandat de arestare european, Curtea Supremă, Carles Puigdemont, Catalonia, Spania
Тема:
Referendumul pentru independența Cataloniei (27)
Tematic
Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid
Parlamentul catalan a declarat independența față de Spania
Autoritățile catalane se opun alegerilor anticipate pe care le impune Madridul
Spania în pragul unui război civil? Guvernul catalan face declarații dure
Călătorie în Franța pe timp de coronavirus

Schimbare importantă în Franţa: noi relaxări cu 10 zile mai devreme

3
Franța introduce noi relaxări şi a decis ridicarea interdicţiei circulaţiei în timpul nopţii, cu 10 zile înainte de termenul iniţial. Ce reguli intră în vigoare de joi.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Franța a decis să relaxeze regulile privind purtarea măștilor în aer liber, începând de joi. O tendință pozitivă în ceea ce priveşte coronavirusul a permis țării să ridice interdicţia ieşirii din case în intervalul orar 23:00-06:00, cu zece zile înainte de termenul stabilit iniţail.

Interdicţia, care urma să expire pe 30 iunie, va fi ridicată duminică, a declarat premierul Jean Castex. Intervalul interdicţiai a fost mutat de la 21:00 la 23:00 la începutul acestei luni.

De asemenea, începând de joi, oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măști în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate, cum ar fi piețele stradale, locurile de joacă și stadioanele.

Purtarea măştilor va rămâne obligatorie în mijloacele de transport public, precum și la locul de muncă, în magazine și alte spații închise, cu excepția barurilor și restaurantelor.

„Nu am mai cunoscut un nivel atât de scăzut de răspândire a virusului din august anul trecut”, a spus Castex, care a atribuit succesul „mobilizării francezilor” și campaniei de vaccinare. Situația se îmbunătăţeşte „mai repede decât am sperat”, a spus acesta, potrivit RT

„Este normal să ne ajustăm măsurile și anumite elemente din calendar, menținând în același timp un nivel ridicat de vigilență în următoarele săptămâni”, a adăugat Castex.

3
Tagurile:
Franța

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden, la summitul de la Geneva, 16 iunie 2021

La Geneva au demarat negocierile în format extins între Putin și Biden

12
(reînnoit 17:29 16.06.2021)
La Geneva au demarat negocierile în format extins, după încheierea discuției în format restrâns între Putin și Biden.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Prima parte a negocierilor dintre președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, într-un format extins a demarat la vila La Grange din Geneva, transmite agenția RIA Novosti.

Mai devreme, Kremlinul menționase că negocierile vor fi alcătuite din trei părți: restrâns și două extinse, cu o pauză de cafea. O sursă apropiată de organizatorii întrevederii a informat RIA Novosti că discuțiile ar putea dura 4 ore și 45 de minute.

Negocierile dintre Putin și Biden în format restrâns au durat aproximativ 2 ore.

Din delegația rusă fac parte consilierul prezidențial Iuri Ușakov, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amabsadorul Rusiei în SUA, Anatol Antonov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov și viceministrul de Externe, Serghei Reabkov. De asemenea, a fost invitat adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev.

12
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin și Biden și-au dat mâna - VIDEO
Stoltenberg: Summitul Putin – Biden este extrem de important
Jurnaliștii americani au provocat o busculadă la summitul Putin - Biden
Putin și Biden au făcut un schimb de glume
Întrevederea Putin - Biden la Geneva - Foto

Загрузка...