Carles Puigdemont

Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid

56
Liderul catalan, Carles Puigdemont, acceptă alegerile parlamentare anticipate în Catalonia și cere Madridului să accepte rezultatele acestora

BUCUREȘTI, 31 oct — Sputnik. Liderul catalan, Carles Puigdemont, a declarat că va respecta rezultatele alegerilor parlamentare anticipate provocate de Madrid, drept răspuns la declarația de independență a provinciei, adoptată de legislativul de la Barcelona. În același timp, el l-a îndemnat pe premierul spaniol, Mariano Rajoy, să facă același lucru, transmite RT.

În cadrul unei conferințe de presă, organizate marți la Bruxelles, Puigdemont și-a reiterat poziția față de rezistența democratică și pașnică în fața presiunilor Madridului. Acesta a sosit în capitala Belgiei pentru a discuta problema Catalonei "în inima" Uniunii Europene.

Puigdemont a mai spus că el și guvernul său, care a fost demis de guvernul central de la Madrid, au denunțat "polarizarea sistemului justiției spaniole" în tratarea crizei politice, dorind să arate lumii deficitul democratic serios care există în statul spaniol.

El a mai declarat că administrația demisă de Madrid se va conforma deciziei de organizare a unor alegeri parlamentare anticipate pe 21 decembrie și va respecta rezultatele acestora.

"Aș vrea să întreb guvernul spaniol: vor face și ei la fel?", s-a întrebat liderul catalan. "Vreau un angajament clar din partea statului, dacă va respecta sau nu rezultatele (alegerilor n.r.)?", a mai adăugat acesta.

Fiind întrebat dacă intenționează să ceară azil politic în Belgia, odată ce este învinuit de autoritățile spaniole de rebeliune, nesupunere și irosirea banilor din buget pentru organizarea referendumului, Puigdemont răspuns că nu acesta este scopul vizitei sale la Bruxelles.

Puigdemont a mai spus că el și guvernul său au părăsit Barcelona pentru a evita posibilele violențe, în cazul în care guvernul spaniol va încerca să-i aresteze. El a adăugat că se va întoarce în Catalonia, dacă va primi "garanții" de siguranță.

56
Tagurile:
independența, Alegeri parlamentare, Carles Puigdemont, Catalonia, Bruxelles, Belgia, Spania
Тема:
Referendumul pentru independența Cataloniei (27)
Tematic
Curtea Constituțională spaniolă a anulat declarația de independență a Cataloniei
Începe o altfel de fiestă în Catalonia. Pericol pentru Europa unită!
Guardian: Catalonia poate aprinde mișcări de independență în Ținutul Secuiesc
Vladimir Zelenski

Zelenski amenință creeze “cea mai puternică armată din Europa”

19
Zelenski amenință să creeze cea mai puternică armată din Europa, în cazul în care Occidentul va renunță să mai ofere sprijinul Kievului în conflictul civil din Estul țării.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. În cazul în care statele occidentale vor renunța să mai susțină Ucraina în conflictul cu autoproclamatele republici din Donbas, Kievul va fi nevoit să-și creeze cea mai „puternică armată din Europa”, pentru a rezolva această problemă pe cont propriu.

© Sputnik / Алексей Никольский

Declarația a fost făcută de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, într-un interviu oferit presei străine, conținutul căreia a fost dat publicității de serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Potrivit lui, este vorba de obținerea unei supremații tehnice și militare cu ajutorul potențialului uman, însă acest lucru nu este pe deplin bun.

“În loc să devină cercetători, să dezvolte tehnologic țara, oamenii vor fi nevoiți să se gândească cum să-și apere familia, casa”, a subliniat președintele Ucrainei.

Zelenski a mai adăugat că în prezent poporul ucrainean moare în Donbas pentru aceleași principii, pe care le apără NATO și Uniunea Europeană. Totodată, el a avertizat statele europene cu privire la riscul unor noi conflicte la frontierele lor, în cazul în care nu vor interveni.

19
Tagurile:
Vladimir Zelenski, Ucraina
Tematic
Zelenski: Nord Stream – 2 e un Royal Flush pentru Rusia. Reacția Kremlinului
Axios: Biden a refuzat să se întâlnească cu Zelenski înainte de summitul cu Putin
Putin, gata să discute cazul Crimeea cu Zelenski, dar nu despre apartenenţa peninsulei

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Putin și Biden au făcut un schimb de glume

75
Vladimir Putin a făcut o glumă cu Joe Biden atunci când presa a fost scoasă din sala unde se aflau cei doi lideri.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a făcut  o glumă cu președintele american Joe Biden înaintea summitului de la Geneva.

În momentul în care angajații serviciilor de securitate le-au cerut jurnaliștilor și cameramanilor să părăsească sîncăperea, liderul rus u-a spus ceva zâmbind omologului său american, amândoi au izbucnit în râs.

Întâlnirea celor doi președinți are loc în biblioteca Vilei La Grange din Geneva. Pe masa dintre Putin și Biden se află un buchet mic de flori albe.

Negocierile vor consta din trei părți: una în format restrâns și două extinse. O sursă familiarizată cu pregătirile pentru întâlnire a declarat cu o zi înainte pentru RIA Novosti că întâlnirea va dura patru ore și 45 de minute.

75
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...