Ciocniri între polițiști și civili în timpul referendumului de independență a Cataloniei

Guvernul Spaniei a anunțat măsuri pentru depășirea crizei din Catalonia

54
(reînnoit 19:25 21.10.2017)
La ședința extraordinară de sâmbătă a guvernului spaniol au fost aprobate măsurile ce urmează a fi aplicate în speranța că va fi soluționată criza din Catalonia

BUCUREȘTI, 22 oct — Sputnik. Una dintre primele măsuri pe care le va lua guvernul de la Madrid este demiterea conducătorului generalității autonomiei, a adjunctului și consilierilor acestuia, după care vor fi organizate alegeri anticipate.

Măsurile aprobate de guvern urmează să fie aprobate de Senatul Spaniei.

După ce anterior în presă au ajuns informații precum că guvernul spaniol a abolit autonomia Cataloniei, premierul Mariano Rajoy a ținut să infirme aceste știri. El a precizat că nu a fost sistată nici autonomia și nici autoadministrarea Cataloniei, ci „au fost înlăturate din funcții doar persoanele care au împins această autoguvernare în afara limitelor legii, constituției și statutului".

Prima măsură a fost demiterea membrilor Guvernului Cataloniei, iar miniștrii Guvernului Spaniei își asumă funcțiile celor demiși din autonomie până când va fi numit un nou cabinet.

De asemenea, urmează să fie limitate funcțiile Parlamentului Cataloniei, însă acesta, deocamdată, nu va fi dizolvat. Alegeri anticipate pentru legislativul autonomiei vor avea loc, potrivit lui Rajoy, cel târziu peste șase luni.

Măsuri vor fi luate și în privința presei de stat din Catalonia, fiind vorba în primul rând despre postul de televiziune TV3.

Se presupune că și poliția Cataloniei va fi trecută în subordinea ministerului de interne de la Madrid.

Mariano Rajoy a subliniat că măsurile respective urmăresc nimic altceva, decât readucerea situației din Catalonia în câmpul legal, restabilirea aplicării constituției spaniole și a statutului autonomiei, asigurarea conviețuirii locuitorilor regiunii și organizarea de alegeri în condiții normale.

Premierul a făcu apel către cetățeni ca aceștia să păstreze calmul, iar pe investitori i-a îndemnat să nu plece din Catalonia.

54
Tagurile:
Madrid, Referendum de independență, intervenție, Alegeri anticipate, Barcelona, Măsuri, Autonomie, Guvernul Spaniei, Mariano Rajoy, Catalonia, Spania
Tematic
Ultima oră: Reacție dură a premierului Spaniei după Referendumul Cataloniei
Șoc în Catalonia - poliția se bate cu pompierii, peste 400 de răniți
Violențe în Catalonia: poliția a aplicat forța, sunt zeci de răniți (VIDEO)
Conducătorul Cataloniei a votat la referendumul de independență
Independența Cataloniei - capcană abil întinsă Spaniei
Lider marcant UDMR - Catalonia, din perspectiva modelului pentru maghiari
Călătorie în Franța pe timp de coronavirus

Schimbare importantă în Franţa: noi relaxări cu 10 zile mai devreme

5
Franța introduce noi relaxări şi a decis ridicarea interdicţiei circulaţiei în timpul nopţii, cu 10 zile înainte de termenul iniţial. Ce reguli intră în vigoare de joi.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Franța a decis să relaxeze regulile privind purtarea măștilor în aer liber, începând de joi. O tendință pozitivă în ceea ce priveşte coronavirusul a permis țării să ridice interdicţia ieşirii din case în intervalul orar 23:00-06:00, cu zece zile înainte de termenul stabilit iniţail.

Interdicţia, care urma să expire pe 30 iunie, va fi ridicată duminică, a declarat premierul Jean Castex. Intervalul interdicţiai a fost mutat de la 21:00 la 23:00 la începutul acestei luni.

De asemenea, începând de joi, oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măști în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate, cum ar fi piețele stradale, locurile de joacă și stadioanele.

Purtarea măştilor va rămâne obligatorie în mijloacele de transport public, precum și la locul de muncă, în magazine și alte spații închise, cu excepția barurilor și restaurantelor.

„Nu am mai cunoscut un nivel atât de scăzut de răspândire a virusului din august anul trecut”, a spus Castex, care a atribuit succesul „mobilizării francezilor” și campaniei de vaccinare. Situația se îmbunătăţeşte „mai repede decât am sperat”, a spus acesta, potrivit RT

„Este normal să ne ajustăm măsurile și anumite elemente din calendar, menținând în același timp un nivel ridicat de vigilență în următoarele săptămâni”, a adăugat Castex.

5
Tagurile:
Franța

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden, la summitul de la Geneva, 16 iunie 2021

La Geneva au demarat negocierile în format extins între Putin și Biden

14
(reînnoit 17:29 16.06.2021)
La Geneva au demarat negocierile în format extins, după încheierea discuției în format restrâns între Putin și Biden.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Prima parte a negocierilor dintre președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, într-un format extins a demarat la vila La Grange din Geneva, transmite agenția RIA Novosti.

Mai devreme, Kremlinul menționase că negocierile vor fi alcătuite din trei părți: restrâns și două extinse, cu o pauză de cafea. O sursă apropiată de organizatorii întrevederii a informat RIA Novosti că discuțiile ar putea dura 4 ore și 45 de minute.

Negocierile dintre Putin și Biden în format restrâns au durat aproximativ 2 ore.

Din delegația rusă fac parte consilierul prezidențial Iuri Ușakov, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amabsadorul Rusiei în SUA, Anatol Antonov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov și viceministrul de Externe, Serghei Reabkov. De asemenea, a fost invitat adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev.

14
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin și Biden și-au dat mâna - VIDEO
Stoltenberg: Summitul Putin – Biden este extrem de important
Jurnaliștii americani au provocat o busculadă la summitul Putin - Biden
Putin și Biden au făcut un schimb de glume
Întrevederea Putin - Biden la Geneva - Foto

Загрузка...