Westminster Bridge, Londra

Brexit - Începe prigoana contra românilor și bulgarilor?

1432
(reînnoit 16:46 12.10.2017)
O statistică publicată în paralel cu un important discurs al Theresey May - și o precizare importantă! - evidențiază o creștere masivă a imigranților din România și Bulgaria

BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Suntem foarte aproape de un acord asupra statutului cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit", a declarat ieri premierul britanic Theresa May în fața parlamentului de la Londra. Dar, imediat, premierul a revenit adaugând și posibilitatea "ca totuși un astfel de acord nu se va concretiza".

În acest caz, spune May, "executivul britanic va încerca să ajungă la înțelegeri separate cu statele UE", precizând însă, foarte intersant, "că orice acord trebuie să țină cont de principiul reciprocității", referindu-se, evident, la rezidenții britanici din țările UE.

În același timp, Oficiul Național de Statistică di Marea Britanie emite unele cifre care vizează imigrația provenită din Bulgaria și România. Cifrele arată că numărul românilor și bulgarilor rezidenți în Marea Britanie s-a dublat de la momentul luat ca referință — ridicarea restricțiilor de imigrare, fapt petrecut în ianuarie 2014.

"Aproximativ 413.000 de cetățeni din România și Bulgaria se aflau în Regatul Unit la sfârșitul lui 2016, de peste două ori mai mulți față de cei 186.000 înregistrați pe teritoriul britanic la sfârșitul lui 2013, arată datele publicate de ONS", transmite Agerpres.

Prin comparație — și aici putem face o legătură cu "reciprocitatea" Theresei May, chiar dacă aparent aceasta îmbracă doar forma juridică — numai 6.200 de cetățeni britanici sunt rezidenți în România și Bulgaria.

Alt capitol interesant în context este structura ocupațională a celor două grupuri naționale.

"Dintre imigranții apți de muncă, 211.200 lucrau (79%), în timp ce 11.500 erau șomeri (4%), 12.600 studiau (5%) iar 21.100 era inactivi din punct de vedere economic (12%)", precizează sursa menționată.

ONS prezintă și faptul că majoritatea emigranților din România și Bulgaria lucrează în construcții, în hoteluri și restaurante, administrație publică, sănătate și educație.

Am prezentat aceste cifre pentru că raportul foarte mare între imigranții români și bulgari față de cei britanici din respectivele țări membre sărace ale UE nu pare a fi fost expus doar ca o statistică. De menționat și faptul că presa britanică a preluat și a comentat aceste cifre.

1432
Tagurile:
Brexit, Theresey May, Bulgaria, România
Тема:
Ieșirea Marii Britanii din UE (325)
Tematic
Brexit fără un acord cu UE. Cum vor fi afectaţi comercianţii
Brexit. „Este clar că UE se îndreaptă către Statele Unite ale Europei"
Brexit: Punctul central al discursului Theresei May - "Pregătiți de eșec"
"Trei ani sau mai mult". Camera de Comerț din UK despre tranziția Brexit
Brexit: Theresa May, pregătită de concesii privind drepturile cetăţenilor din UE
UK will be free to introduce visas for Romania after Brexit
Marea Britanie - liberă să introducă vize României după Brexit?

Загрузка...