Parlamentul maghiar

Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina

195
(reînnoit 13:09 04.10.2017)
Ungaria va cere sprijinul tuturor statelor ale căror conaționali locuiesc în Ucraina, pentru a-și uni eforturile în exercitarea unor presiuni asupra guvernului de la Kiev.

BUCUREȘTI, 4 oct — Sputnik. Declarația a fost făcută de vicepreședintele comisiei pentru relațiile internaționale a parlamentului de la Budapesta, Gyongyosi Marton, solicitat de RIA Novosti.

"Exercităm presiuni în măsura posibilității, însă acest lucru este insuficient, deocamdată. Cu regret, comunitatea internațională tace în această problemă. Suntem mirați de lipsa de reacție a Uniunii Europene, care, de obicei, este foarte activă în ceea ce privește protecția drepturilor minorităților. Oare acesta nu este un exemplu al unor standarde duble? Am fost surprinși de reacția SUA, care, în opinia noastră este una rușinoasă. Într-un comunicat, ambasada americană de la Kiev a salutat această lege", a declarat deputatul maghiar.

Parlamentarul consideră că Ungaria trebuie să adopte o poziție comună cu statele vecine și Rusia în problema predării în școli în limbile minorităților etnice.

„Acum sarcina noastră constă în convingerea țărilor vecine, inclusiv a Rusiei, să acționăm împreună, să adoptăm o declarație comună, să exercităm presiuni asupra Ucrainei", a declarat Gyongyosi.

Politicianul a reamintit că Ungaria deține un instrument eficient — dreptul de veto asupra tuturor negocierilor de aderare la UE.

"Am putea îngheța dialogul la orice etapă și sper că o vom face dacă Kievul nu va face câțiva pași înapoi", a declarat vicepreședintele comisiei parlamentare.

În cadrul unei întrevederi la Cluj, pe 2 octombrie, între ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu și omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, partea română și maghiară au convenit să-și conjuge eforturile în problema drepturilor minorităților etnice la educație în limba națională.

Reamintim că pe 5 septembrie, Rada Supremă de la Kiev a votat o nouă redacție a legii învățământului care presupune lichidarea până în 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților etnice, inclusiv română și maghiară. Legea a fost promulgată pe 25 septembrie de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, în ciuda protestelor din partea Ungariei și României.

195
Tagurile:
legea învățământului, legea educației, școli, Învățământ, Gyongyosi Marton, Ungaria, Rusia, Ucraina, România
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
Ucraina, stat totalitar eșuat: mormântul minorităților naționale!
Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS
Ungaria: Ucraina să uite de viitorul european
Apel disperat: "Sunt o voce română sugrumată de către Ucraina!"
În final, Ucraina și-a bătut joc de România și Ungaria
Ucraina, atac la Iohannis: discursul intern nu trebuie să afecteze relațiile...
Transcarpatia se pronunță împotriva noii legi a învățământului din Ucraina

Загрузка...