Aisberg

Pericol: primele imagini ale mega-aisbergului care s-a rupt de Antarctica

384
(reînnoit 10:59 04.10.2017)
Sateliții NASA au trimis primele imagini detaliate cu aisbergul gigant care s-a desprins de Antarctica în iulie. Aceste imagini arată că aisbergul începe să se dezintegreze.

BUCUREŞTI, 3 oct — Sputnik. Mega-aisbergul A68, măsurând aproximativ 5.800 km², fiind de 60 de ori mai mare decât Parisul și cântărind mai mult de o mie de miliarde de tone, s-a rupt în două în Antarctica, potrivit primelor fotografii din satelit cu rezoluție mare realizate de agenţia spaţială a SUA, anunță NASA.

„În luna iulie, noaptea polară a stăpânit peste întreaga Antarctica. Cercetătorii au trebuit să studieze aisbergul folosind radare și imagini în infraroșu. (…) După câteva săptămâni de observații, se poate spune că icebergul A68 mai întâi a oscilat, mişcându-se înainte și înapoi, înainte de a se rupe în două părți numite A68A și A68B", a declarat NASA.

Aisbergul A68, care s-a desprins din bariera de gheaţă Larsen din nord-vestul Antarcticii în iulie, este la aproximativ 20 de kilometri de Antarctica, iar deplasarea acestuia s-a accelerat la două săptămâni după desprindere. Porţiunea A68B este destul de mică, în timp ce A68A este de o sută de ori mai mare, potrivit Sputnik Franţa.

Oamenii de știință estimează că vântul şi curenții marini vor determina A68 să se deplaseze spre nord. Icebergul și resturile sale pot reprezenta un serios pericol pentru navigația din emisfera sudică.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice vor afecta în primul rând Antarctica. Topirea gheţarilor poate provoca o creștere îngrijorătoare a nivelului mării. Bariera Larsen, care se întinde de-a lungul coastei estice a Peninsulei Antarctice, va fi prima care se va topi la Polul Sud, spun oamenii de ştiinţă.

384
Tagurile:
aisberg, Antarctica
Tematic
"Am văzut doar vârful aisbergului", expert rus despre trupele NATO din România
Bill Clinton la funeraliile lui Boris Elțin

Secvența serii: Bill Clinton a adormit la discursul lui Biden

180
Fostul președinte american a fost surprins în imagini ațipind în timpul lungului discurs al noului președinte, Joe Biden.

BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.

Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!

Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.

Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.

Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.

180
Tagurile:
Joe Biden, Bill Clinton
Tematic
UE vrea de la Biden un nou pact fondator chiar din ziua inaugurării sale ca președinte SUA
Biden va relua strategia manipulării și destabilizării lumii
Moment istoric: Donald Trump a plecat de la Casa Albă în ziua inaugurării lui Joe Biden

Загрузка...

Germania: SUA impun sancțiuni navelor Rusești, implicate în construcția Nord Stream-2

127
(reînnoit 17:24 20.01.2021)
Autoritățile federale ale Germaniei au reacționat la intenția SUA de a introduce sancțiuni împotriva navei rusești, implicată în construcția gazoductului Nord Stream-2

Germania a reacționat la posibilele sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream-2. Ministerul Economiei al Germaniei a declarat că regretă decizia Washingtonului de a impune sancțiuni împotriva navei „Fortuna”, implicată în lucrările de construcție a gazoducutului.

“Am luat act cu regret”, a menționat purtătorul de cuvânt al ministerului.

De asemenea, reprezentantul autorităților germane a confirmat informația că sancțiunilor sunt îndreptate împotriva companiei implicate în instalarea conductelor. Totodată, ambasada SUA la Berlin a comunicat jurnaliștilor că partea americană va întreprinde tot măsurile necesare pentru stoparea Nord Stream-2, care “reprezintă o amenințare pentru interesele naționale ale aliaților europeni”.

127
Tagurile:
Germania, SUA, Nord Stream-2
Tematic
Ultima șanșă: SUA s-au pus din nou pe capul ”Nord Stream – 2”
Firmele germane au dat o apreciere sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream 2
O nouă etapă în disputele dintre Germania și SUA cu privire la "Nord Stream – 2"

Загрузка...