Coreea de Nord

României i se cere întrerupă relațiile diplomatice cu Coreea de Nord

883
(reînnoit 12:08 21.09.2017)
Senatorul american Cory Gardner îndeamnă România să întrerupă toate relațiile diplomatice cu Coreea de Nord

BUCUREȘTI, 20 sept — Sputnik. Senatorul american, președintele subcomisiei pentru Relații Externe a Senatului pentru Asia de Est, Pacific și Politica internațională privind securitatea informatică, Cory Gardner, a cerut României să întrerupă orice relații diplomatice și economice cu Republica Populară Democratică Coreea. Un astfel de apel a fost expediat tuturor celor 20 de state care mențin relații diplomatice cu Coreea de Nord, printre care și România.

„E timpul să izolăm diplomatic și economic acest regim, până când acesta se va angaja complet și ireversibil la o denuclearizare pașnică. Menținerea relațiilor diplomatice oficiale cu un regim care continuă să contrazică legislația internațională și amenință națiunile din întreaga lume doar încurajează un comportament infracțional", se spune în scrisoarea senatorului.

Gardner a trimis prima sa scrisoare lui Cui Tiankai, ambasadorul Chinei în Statele Unite. Gardner va trimite, de asemenea, copii identice ale scrisorii ambasadorilor în Statele Unite din Brazilia, Marea Britanie, Bulgaria, Cambodgia, Cuba, Republica Cehă, Egipt, Germania, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Mongolia, Nigeria, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Suedia și Vietnam.

România şi Republica Populară Democrată Coreeană au stabilit relaţii diplomatice la 26 octombrie 1948. După după debarcarea regimului lui Nicolae Ceaușescu, la 27 decembrie 1989, Coreea de Nord a recunoscut noile autorităţi de la Bucureşti. După anul 1990, relaţiile politice româno-nord-coreene s-au situat la un nivel redus. Nu s-au realizat vizite sau contacte politice la nivel înalt.

În perioada 1950 — 1989, aproximativ 3.000 de copii şi tineri nord-coreeni au efectuat studii medii şi superioare în România. Artişti români au participat la unele ediţii ale „Festivalului Primăverii", care se desfăşoară la Pyongyang în luna aprilie. În perioada 2007-2016, România a acordat burse de studii pentru studenţi nord-coreeni.

În prezent, ambasadorul României în Coreea de Nord este  Gheorghe Cioacă, iar ambasadorul Coreei de Nord la București este Ri Pyong Du.

883
Tagurile:
ambasada, Relații diplomatice, Cory Gardner, Coreea de Nord, România
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (221)
Tematic
Bombardiere supersonice B-1B ale SUA - exerciții în comun cu Coreea de Sud
Putin, Macron: Coreea de Nord amenință pacea și securitatea globală
(VIDEO) Seulul este gata să „distrugă iremediabil” Coreea de Nord
Șoc: Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă peste Japonia - reacție mondială
Rusia lucrează la proiecte trilaterale cu Coreea de Nord și Coreea de Sud
Rusia și Coreea de Sud au ajuns la un numitor comun în problema Coreei de Nord
Coreea de Sud și SUA - desfășurarea unui portavion, bombardiere strategice
SUA renunță la acordul de liber schimb cu Coreea de Sud

Загрузка...