Carabinieri chilieni

Cutremur puternic în Chile, cutremure și în România

423
(reînnoit 09:33 19.09.2017)
Alertă seismică importantă, dar și evenimente în cea mai fierbinte zonă a României

BUCUREȘTI, 19 sept — Sputnik. Un cutremur puternic s-a înregistrat luni după amiază în Chile, în regiune Coquimbo, seismul fiind resimțit în patru regiuni din centrul și nordul statului andin.

Centrul Seismologic Național din Chile transmite că magnitudinea cutremurului fost de de 5,5 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost la o adâncime de 32,5 kilometri și s-a situat la 225 de kilometri nord de capitala Santiago de Chile.

Pe scara efectelor, scara Mercalli. Cutremurul s-a situat între gradele III și IV, funcție de regiunile în care s-a resimțit, transmite Biroul Național pentru Situații de Urgență chilian, preluat de Agerpres.

Tot ieri, zona cea mai activă din România, Vrancea-Buzău, a fost zguduită de două seisme, ambele în marja normală de mgnitudine a zonei. Dar, fiind vorba de două seisme la interval apropiat, care s-au petrecut după alte două înregistrate duminică, este firesc să le menționăm.

Astfel, ieri la ora 09:42:51 s-a înrtegistrat un cutremur in judetul Buzau, cu magnitudinea 2.8 grade pe scara Richter, cu epicentrul situat în nord-estul județului Buzău (localitatea Vintileasca), la o adâncime de 118.7 kilometri, conform INFP.

Circa opt ore mai târziu, la 18:07:34, un nou cutremur a fost înregistrat în judetul Buzău, de data asta în zona de nord-centru, lângă localitatea Varlaam. Magnitudinea a fost de 2.9 pe scara Richter, adancimea aepicentrului fiind de 120 kilometri.

Epicentrul cutremurului
© Photo : Captură ecran
Epicentrul cutremurului

Interesant este că s-a repetat secvența celor două seisme de duminică, cu intensități, adâncimi, intervale și localizări foarte apropiate.

423
Tagurile:
Romania, Chile
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

113
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

113
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...
Alimente sănătoase

OMS lămureşte dacă noul coronavirus poate fi transmis prin alimente

62
(reînnoit 19:30 14.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății a explicat dacă noul coronavirus poate fi transmis prin alimente, după ce China a anunțat că a descoperit urme ale virusului pe produse alimentare importate.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusul nu se transmite prin alimente.

„Nu credem că [noul] coronavirus poate fi transmis prin alimente (…). Dacă am înțeles corect, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii de ambalaje și a găsit foarte puține, mai puțin de zece pozitive”, a explicat omul de ştiinţă Maria Van Kerkhove, citat de Sputnik France

„Oamenii nu trebuie să se teamă de mâncare”

Totuşi, „știm că [virusul] poate rămâne pe suprafețe un timp” și „am transmis instrucțiuni, prin FAO [Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite], cu privire la manipularea și lucrul cu alimentele”, astfel încât lucrătorii din sectorul alimentar să fie în siguranță în mediul lor de muncă, a adăugat șeful unității pentru boli emergente din cadrul OMS.

„Oamenii nu trebuie să se teamă de alimente, nici de ambalajele alimentare, nici de lanțurile alimentare”, a declarat Michael Ryan, coordonatorul situațiilor de urgență în sănătate la Organizația Mondială a Sănătății.

„În ceea ce privește Covid-19, mâncarea noastră este sigură. Nu există informații convingătoare cu privire la ideea că alimentele sau lanțurile alimentare ar participa la transmiterea virusului”, a mai spus acesta, amintind însă de măsurile de precauție obișnuite („spălatul mâinilor”, „gătitul mâncării”).

Pe 13 august, autoritățile chineze au anunțat că au găsit urme de virus, în timpul unui control de rutină, pe mostre de aripi de pui înghețate, dar și pe ambalaje cu creveți din Ecuador.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Alimente, OMS
Tematic
Avertisment OMS: vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată
OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

Загрузка...