Lech Walesa și Donald Trump

Varșovia: „Guvernul expulzează Uniunea Europeană din Polonia!”

391
(reînnoit 20:06 01.09.2017)
Lech Walesa: "Din ce în ce mai mult noi expulzăm UE din Polonia - nu este UE cea care ne expulzează, noi suntem cei care o expulzăm!"

BUCUREȘTI, 31 aug — Sputnik. Formațiunea de guvernământ din Polonia, Partidului Dreptate și Justiție (PiS) — conservator naționalist, condus de Jaroslaw Kaczynski — a fost ținta unei declarații șoc a liderului istoric al sindicatului Solidaritatea și președinte al Poloniei, Lech Walesa. Acesta a acuzat PiS, într-un interviu televizat, că "expulzează Uniunea Europeană din Polonia".

"Din ce în ce mai mult noi expulzăm UE din Polonia", a spus Walesa. "Nu este UE cea care ne expulzează, noi suntem cei care o expulzăm".

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983, spune că Bruxellesul îndeamnă de luni de zile Varșovia să pună capăt amenințării sistematice asupra statului de drept și să modifice o serie de reforme care afectează independența justiției. Walesa acuză sutoritățile de la Varșovia că au respins aceste preocupări.

People hold European Union and Polish flags during the annual EU parade in Warsaw, Poland May 6, 2017
© REUTERS / Agencja Gazeta/Dawid Zuchowicz

"Dacă vrem să aparținem Uniunii Europene, trebuie să ne comportăm ca UE, așa cum spun Franța și Germania", a spus Walesa, făcând referire la recentele critici venite din partea celor două puteri europene.

În acest sens, agenția de presă Agerpres reproduce declarația recentă a lui Emmanuel Macron că "prin aceste demersuri Varșovia se izolează în Uniunea Europeană", precum și cea a Angelei Merkel, care a declarat că "nu se poate tăcea în fața atingerilor aduse statului de drept în Polonia". Totodată Comisia Europeană a intenționează să activeze Articolul 7 din Tratatul UE, — suspendare a dreptului de vot în cadrul Consiliului UE — din cauza reformelor lui Jaroslaw Kaczynski.

Pe acesta, Lech Walesa îl acuză că "a cumpărat o parte a populației" cu demagogie, populism și promisiuni — "atâta perfidie nu am văzut nici măcar în vremea comunismului", a spus Walesa. Este de menționat că Walesa a fost din nou acuzat de Institutului polonez pentru memoria națională (IPN) de colaborare cu poliția politică a regimului comunist. Este a doua acuzație de acest fel cu care se confruntă liderul istoric al "Solidarnosc", de prima acuzație fiind achitat la începutul anilor 2000.

391
Tagurile:
UE, Lech Walesa, Polonia
Tematic
Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
"Următorul mare test al UE": împotriva a ceea ce Polonia protestează
Proteste împotriva vizitei lui Trump în Polonia
Polonia visează să devină un hub pentru gazul american
(VIDEO) Parlamentul copiilor din Polonia: UE este o Uniune Sovietică albastră
(VIDEO) România Regală - sărbătorită în Polonia timp de patru zile
Summitul UE de la Roma: Polonia se va opune ”Europei cu două viteze”

Загрузка...