A military aircraft is pictured on the runway at Incirlik Air Base, in the outskirts of the city of Adana, southeastern Turkey

Orașul-fantomă Incirlik: Rupem legătura cu "imperialismul și NATO"

487
Magazine închise, străzi pustii: viața în „Mica Americă" nu este ceea ce pare. Sputnik a mers în orașul fantomă Incirlik din Turcia ai cărui locuitori se luptă pentru închiderea bazei militare și ruperea relației lor cu imperialismul, NATO și Statele Unite ale Americii.

BUCUREȘTI, 24 aug — Sputnik. Zona Incirlik, din provincia turcă Adana, a găzduit aproape 17.000 de militari și pare un loc pustiu, o fantomă, scrie Sputnik France.

În 2015, numărul soldaților a fost redus la 3000 și le-a fost interzis să părăsească baza. Consecință: comerțul s-a prăbușit, industria imobiliară este paralizată, antreprenorii locali sunt în pragul falimentului.

Sputnik a vorbit cu locuitorii din „Mica Americă", fostul nume al localității. Brutarul Zekai Demir a recunoscut că majoritatea comercianților vin să lucreze în fiecare zi fără speranță de a face profit.

„Anterior, au existat aici mai mult decât 1000 de comercianți, acum sunt mai puțin de câteva sute. Cei care rămân nu pot să activeze așa cum ar dori", a spus el.

„După ce am început să investigăm implicarea armatei de la baza din Incirlik în lovitura de stat, soldații au plecat în cele din urmă".

Kadir Amac, proprietarul unei cafenele din Incirlik, consideră că baza militară trebuie să fie închisă.

„Statele Unite nu sunt în niciun fel prietenii noștri, ei sunt dușmanii noștri. Este cunoscut faptul că ele ne folosesc tot în interesul lor pentru a-și atinge obiectivele. Ne-au distrus pe propriul nostru teritoriu", spune Amac.

El a declarat că Statele Unite au fost în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Cu toate acestea, autoritățile nu vorbesc în mod deschis pentru că ei au „interese strategice proprii". În plus, autoritățile nu se preocupă de problemele oamenilor.

Președintele Partidului de stânga Vatan („Patria"), Selver Kaplan, a numit „blestemul" pentru Turcia, Irak, Siria și Egipt:

„Noi nu vrem forțele armate, fie din Statele Unite sau Germania, aici. Noi nu vrem să își desfășoare activitatea de spionaj pe teritoriul nostru", a spus Kaplan.

Selver Kaplan și mulți dintre cetățenii turci luptă de peste 40 de ani pentru închiderea bazei NATO, împotriva desfășurării de armament SUA.

Pentru președintele partidului Libertate și Solidaritate (ODP), Hayri Akgün, existența bazei atestă „dependența Turciei de imperialism".

„Baza de la Incirlik servește interesele imperialiste. Este o dovadă a dependenței țării noastre de imperialism. Situația în care avioanele noastre decolează de pe teritoriul nostru și efectuează atacuri în alte țări, inclusiv Irak, este inacceptabilă", spune Akgün.

El precizează că luptă pentru ca Turcia să pună capăt legăturilor cu imperialismul și cu NATO. Fără acest lucru nu se poate vorbi de libertate sau independență.

„Fără de aceasta, nu putem vorbi nici despre libertate, nici despre independență".

487
Tagurile:
Lovitura de stat din Turcia, SUA, Imperialism, Incirlik, NATO, Turcia
Tematic
Turcia a anunțat în ce condiții deputații germani vor avea acces la Incirlik
Germania caută alternative la baza aeriană de la Incirlik, Turcia
Скопление Столпы Творения, 1995. NASA

Inedit: Simfonia stelelor, interpretată de telescoapele NASA

47
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
NASA a preluat datele digitale de la telescoapele care observă centrul galactic al Căii Lactee și a creat o simfonie celestă. Rezultatul este uimitor.

BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. NASA preia regulat date digitale de la telescoapele îndepărtate și le transformă în imagini uluitoare. Aceste imagini sunt compuse din diferite lungimi de undă de lumină și radiații pe care ochiul uman nu le poate vedea.

Într-un efort de a se autodepăși, cercetătorii NASA au dus lucrurile la nivelul următor și au „sonificat” stelele, utilizând aceleași date digitale ale telescoapelor pentru a crea concerte cosmice scurte, potrivit RT. 

Sonificarea este procesul prin care datele, sub forma unui cod binar sau o serie de unități și zerouri, sunt traduse în sunete în loc de imagini.

Pentru a contextualiza informațiile, NASA a creat aceste delicii audiovizuale, în care tonul și volumul sunt controlate de poziția și intensitatea stelelor din imaginile din centrul galactic.

Stelelor și luminilor individuale li se atribuie note individuale, în timp ce norii de gaz și praf produc sunete atmosferice, care evoluează pe măsură ce piesa progresează de-a lungul imaginilor, de la stânga la dreapta.

Piesa se încheie atunci când lovește gaura neagră de patru milioane de mase solare Sagetator A. Piesa audio scurtă acoperă o regiune a galaxiei noastre care are o distanță de aproximativ 400 de ani lumină.

Spectacolul galactic, care are loc la aproximativ 26.000 de ani lumină distanţă de Pământ, este compus din „spectacole” ale telescopului spațial Hubble, telescopului spațial Spitzer și Observatorului cu raze X Chandra al NASA.

Fiecare telescop cântă propriul său „instrument”, după „partitura” datelor pe care le colectează.

Hubble „interpretează” regiunile energetice ale galaxiei, unde se nasc stelele, prin corzi delicate pizzicato.

Spitzer „cântă” spectrul infraroşu eteric, dând „glas” norilor strălucitori de praf.

Nu în ultimul rând, Chandra „cântă” feericele raze X provenind din gazul ultraîncălzit rezultat din exploziile supernova.

De asemenea, NASA a produs versiuni sonificate ale rămășițelor exploziei supernovei Cassiopeia A și ale imaginii renumite „Pilonii creației”.

47
Tagurile:
NASA
Tematic
NASA avertizează: apropierea de Pământ a unui asteroid de mărimea unui teren de fotbal
Alertă NASA: Doi asteroizi Apollo vor „vizita” Pământul în decembrie
Imagini inedite NASA - cometă care nu face parte din sistemul nostru solar

Загрузка...
Iranian President Hassan Rouhani

Președintele Iranului: ”Măreția Americii s-a năruit”

110
Președintele Iranului Hassan Rouhani a remarcat astăzi victoria Iranului împotriva SUA prin respingerea de către ONU a sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.

BRUXELLES, 23 sept - Sputnik. Hassan Rouhani a afirmat astăzi că Iranul a câștigat împotriva SUA prin respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei tentative de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului. Acestea erau dorite de preşedintele american Donald Trump, dar ONU a respins inițiativa SUA.

”Naţiunea iraniană a obţinut un mare succes politic, juridic şi diplomatic la Naţiunile Unite. Această victorie îşi are temeiul doar în adeziunea şi rezistenţa poporului nostru”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani într-o şedinţă de guvern.

Într-un discurs ținut la televizunea iraniană, Rouhani a arătat că „măreţia Americii s-a năruit, la fel ca hegemonia mondială pe care credea că o are”.

În mai 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena între Iran şi şase mari actori internaţionali.

Prin retragerea din acest pact, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice aspre împotriva Teheranului, ba mai mult, a încercat să impună Teheranului prin Consiliul de Securitate toate sancţiunile ONU ridicate prin acordul de la Viena.

Preşedintele Franței Emmanuel Macron a declarat ieri în faţa Adunării Generale al ONU că Franţa, Germania şi Regatul Unit, care sunt părţi în acordul cu Iranul, nu au nicio intenţie de a face vreo concesie Washingtonului în problema restabilirii sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

110
Tagurile:
America, Iran
Tematic
Rouhani:  SUA trebuie să ridice sancțiunile dacă vor să ajute Iranul împotriva pandemiei
Putin poartă negocieri cu Rouhani la Ankara
Preşedintele Hassan Rouhani: Iranul nu va încerca să se doteze cu arme nucleare
Putin și Rouhani au discutat despre situația din Siria
Putin, Erdogan și Rouhani - conferință video în formatul Astana - detalii

Загрузка...

Simptom neobișnuit al cancerului

0
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
Simptomele de cancer pancreatic, de obicei, apar atunci când cancerul este în faza avansată, iar durerile de spate pot indica acest lucru.

BUCUREȘTI, 23 sep -Sputnik. Durerile de spate pot indica dezvoltarea cancerului pancreatic, relatează Express, făcând trimitere la specialiștii de la Cancer Research UK.

Medicii menționează că cancerul pancreatic este ușor confundat cu bolile discurilor intervertebrale datorită particularităților localizării acestui organ. În acest caz, durerea poate începe în abdomen și apoi se poate răspândi în spate.

"Disconfortul crește atunci când luați o poziție orizontală și scade dacă vă așezați. Starea se poate agrava după ce mâncați. Acest lucru se datorează particularităților deteriorării anumitor nervi", - explică medicii.

Potrivit experților, durerile de spate persistente ar trebui să provoace vigilență dacă o persoană nu are leziuni adecvate și efort fizic periculos.

0
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer

Загрузка...