Migranți

La Croaix: În Europa tot mai mult ia amploare sclavia contemporană

52
Tot mai multă îngrijorare trezește situația creată în România, Grecia, Italia, Bulgaria și Cipru deoarece aceste țări sunt principalele puncte de frontieră prin intermediul căruia au pătruns în Europa 100 de mii emigranții pe parcursul acestui an.

BUCUREȘTI, 23 aug — Sputnik. Organizația neguvernamentală Walk Free, care se ocupă de eradicarea sclaviei contemporane și traficului de ființe umane, consideră că în prezent numărul de persoane care sunt supuse sclaviei contemporane depășește de 46 milioane de persoane din întreaga lume.

Sclavia contemporană este definită ca un comerțul cu oameni și alte forme de exploatare legate de acești oameni. Această activitate criminală aduce profituri exorbitante pentru cei care organizează acest „comerț". Se consideră că, în medie, pentru fiecare persoană traficată este înregistrat un venit anual de 3400 euro. Această activitate ilegală se desfășoară pe întreg mapamondul, îndeosebi în țările din Asia. Totuși, se observă o tendință nouă în ultimul timp: activizarea acestor fenomene în Europa.

Conform unui studiu publicat pe 10 august a.c. de compania de consultanță din Marea Britanie Verisk Maplecroft, în 2017 a crescut riscul sclaviei contemporane în majoritatea țărilor din UE.

În acel studiu, care a evaluat severitatea legilor, cât de eficient sunt ele aplicate și cât de grav au fost încălcate în cele 198 de țări, poate fi observată o tendință alarmantă: în cel puțin 20 de țări europene se observă tot mai mult elemente ale sclaviei contemporane. Aceste fenomene sunt legate în mare parte de fluxul de emigranți către ţările europene.

Există unele și aceeași scheme în ce privește comerțul cu persoane în Europa. Atunci când emigranții părăsesc țara de baștină, ei rămân datori contrabandiștilor care îi ajută să tranziteze granița. Conform datelor Europol-ului, 20 % din numărul emigranților sunt legați cu cei care sunt implicați în organizarea traficului de persoane. Odată ajunși în Europa ei sunt exploatați de persoane și întreprinderi, fiind supuși la diferite munci.

Țările europene în care fenomenul sclaviei este în creștere

Tot mai multă îngrijorare trezește situația creată în România, Grecia, Italia, Bulgaria și Cipru, deoarece aceste țări sunt principalele puncte de frontieră prin intermediul cărora au pătruns în Europa 100 de mii de emigranții pe parcursul acestui an. Din aceste țări, cel mai frecvent a fost încălcată legislația în România și Italia: este vorba de efectuarea muncilor forțate în condiții dure, sclavie și „comerțul de persoane". Conform ratingului țărilor cu cel mai mare risc, România a înregistrat cea mai mare dinamică din acest an, coborând cu 56 de locuri, de la 122 la 66.

Italia, unde pe cale maritimă au pătruns 85% din totalul emigranților, a coborât în clasament cu doar 16 poziţii.

În ce privește Grecia, chiar dacă numărul de emigranți a început să scadă după ce Uniunea Europeană și Turcia au semnat un acord în 2016, această țară rămâne în continuare principalul loc unde se desfășoară „comerțul cu oameni".

După cum relatează autorii studiului mai sus menționat, fenomenul sclaviei contemporane devine tot pronunțat în diferite domenii cum ar fi: agricultura, construcții și sfera serviciilor.

„Criza migrațională a suscitat tot mai mult fenomenul sclaviei în asigurarea forței de muncă ieftine pentru întreprinderile din Europa", menționează expertul în domeniul dreptului omului Sam Haynes.

Sunt afectate cele mai puternice economii ale UE

Din cauza exploatării persoanelor, datorită migrației nu sunt asigurate în prezent nici cele mai puternice economii ale Uniunii Europene. Astfel, pe parcursul unui singur an, Germania și Marea Britanie au trecut din grupa țărilor cu „risc scăzut" în grupa celor cu „risc mediu". Mai mult ca atât, s-au înregistrat multe lacune în urma reevaluării sistemului muncii în Marea Britaniei, iar în Germania a crescut numărul cazurilor de trafic de ființe umane și exploatarea persoanelor prin constrângerea la munci forțate.

„Această urgie afectează toate țările", se menționează într-un comunicat al Comitetului împotriva sclaviei contemporane.

Chiar dacă Franța nu face parte din grupul celor 20 de state europene în care acest risc a crescut, în nici un caz nu poate fi considerată un exemplu.

„În Franța se manifestă în special exploatarea oamenilor la munci forțate în gospodării casnice, în ateliere de producere ilegală, forțarea persoanelor pentru a practica cerșetoria și prostituția", relevă studiul realizat de Verisk Maplecroft.

În 2016, în raportul efectuat de Comisia națională pentru consultări în domeniul drepturilor omului este menționat că Franța nu aplică suficient efort pentru a lupta împotriva sclaviei și a exploatării în pofida faptului că există un Plan național de acțiuni care a fost adoptat în 2014 de către executiv.

52
Tagurile:
amploare, scalvie, Europa
Tematic
Investigație incendiară: sclavie în cea mai secretă bază militară SUA din lume
The Guardian: Românce ținute în sclavie și violate de italieni
Români exploataţi crâncen şi ţinuţi în sclavie în Italia
O moldoveancă, vândută în sclavie sexuală în România
Svetlana Tihanovskaia

Candidatul opoziției belaruse nu va participa la acțiunile de protest

4
Candidatul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, nu va participa la noile proteste împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Candidatul pentru funcția de președinte al Republicii Belarus, Svetlana Tihanovskaia, nu va participa la acțiunile de protest pentru a evita eventuale provocări, a declarat agenției RIA Novosti purtătorul ei de cuvânt, Anna Krasulina.

“Echipa a decis că apariția ei ar putea genera anumite provocări suplimentare, pe care ne-am dori să le evităm. Iată de ce echipa a decis că ea nu va merge (la manifestații n.r.). Întrucât e un om de echipă, a acceptat această decizie”, a specificat interlocutorul agenției.

Alegerile prezidențiale în Belarus s-au încheiat pe 9 august. După închiderea secțiilor de votare, în Minsk și alte orașe au izbucnit dezordini de stradă, care au continuat până dimineața. Persoanele nemulțumite de modul în care au fost organizate alegerile și de rezultatele anunțate au ieșit pe străzi, iar structurile de forță au utilizate gaze lacrimogene și grenade cu efect acustic și luminos.

Numărul total al persoanelor reținute în țară a ajuns la 3 mii, fiind intentate și dosare penale pentru participarea la dezordini de stradă și aplicarea forței asupra oamenilor legii. Persoanele acuzate riscă între 8 și 15 ani închisoare..

Potrivit ultimelor date prezentate de CEC, pentru actualul șef al statului au votat 80,08 la sută din alegători, iar pentru Tihanovskaia – 10,09 la sută.

Reprezentanții echipei de campanie a candidatului opoziției au declarat că nu recunosc rezultatele CEC, iar datele din toate secțiile de votare ar indica că Tihanovskaia ar fi acumulat 70-80 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
Belarus
Tematic
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus - proteste și date exit-poll
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC
FOTO: Proteste nocturne la Minsk după alegerile prezidențiale din Belarus
Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare lui Lukașenko
Belarus: opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii
Cehia a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko
Lukașenko: Protestele sunt dirijate din Cehia. Nu vom admite niciun maidan

Загрузка...
Hassan Diab

Orientul, din nou aruncat în aer: premierul Libanului a demisionat, haos și revolte

54
(reînnoit 18:22 10.08.2020)
Premierul Hassan Diab a depus la Palatul Prezidențial demisia colectivă a Guvernului – în contextul misterioasei explozii, al revoltelor interne și a presiunilor internaționale

BUCUREȘTI, 10 aug – Sputnik. Acum puțin timp, premierul Hassan Diab a prezentat la palatul prezidențial demisia Guvernului.

În prealabil, agențiile internaționale anunțaseră intenția iminentă. ”Întregul guvern al Libanului va demisiona în scurt timp, pe fondul creșterii furiei publice și a protestelor în urma exploziei devastatoare din portul Beirut”, declarase ministrul Sănătății, Hamad Hassan, transmitea Russia Today.

Ministrul Sănătății a precizat că premierul Hassan Diab își va da demisia ”în numele tuturor miniștrilor”.

Totodată, ex-premierul Hassan Diab, urmează să susțină o declarație sau o conferință de presă în această seară. E posibil să aflăm mai multe detalii despre deteriorarea bruscă a situației din Liban.

Reamintim că, în urma exploziei uriașe și fără cauze elucidate clar, în Liban au izbucnit revolte în mai multe locuri, zeci de mii de cetățeni ieșind în stradă pentru a cere demisia guvernului.

Mulți dintre demonstranți au dat vina pe guvern, după ce s-a afirmat că o cantitate de nitrat de amoniu chimic masiv exploziv a fost depozitată în port ani de zile în condiții nesigure.

În același timp, mass media internațională a amplificat ecoul manifestațiilor, iar guverne din toată lumea au ajutat Libanul.

De remarcat că a apărut și o propunere ciudată din partea ”manifestanților” – zeci de mii de oameni au semnat o petiție online prin care cer ca… Franța să preia controlul asupra Libanului! Libanul a fost sub dominația Franței între 1920 și 1945.

Deci, vom avea o revendicare a unor foste colonii și dominioane, așa cum se încearcă în Africa – după exemplu Franșei, în Mali și Libia?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Hassan Diab, Demisie, Guvern, Liban
Tematic
Crește numărul deceselor provocate de explozia din Beirut
La Galați au fost găsite 35 tone de azotat de amoniu, substanța care a explodat în Beirut
Eșecul integrării: în următorii 10-20 de ani, Franța va fi noul Liban
Explozia din Beirut, posibile cauze: interferență externă prin rachetă sau bombă
Activitatea medicilor și salvatorilor ruși în Beirut - Foto
Israelul anunță că a descoperit încă un tunel subteran săpat dinspre Liban. VIDEO

Загрузка...