Rescue workers carry an injured villager at the site of a landslide that occurred in Gengdi village, Puge county, Sichuan province, China August 8, 2017

Cutremur ucigaș în China - peste 100 de morți, turiști dispăruți

507
(reînnoit 07:00 09.08.2017)
În aceeași zonă fusese un alt cutremur care făcuse aproape 100.000 de victime

BUCUREȘTI, 9 aug — Sputnik. Un cutremur puternic, estimat inițial ca având magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a avut loc în China, în zona Sichuan. În aceeași zonă a avut loc în 2008 un cutremur catastrofal, de 8 grade pe Richter, atunci fiind declarate peste 87.000 de victime, aceasta în ciuda faptului că zona în cauză nu este extrem de populată.

​La câteva ore după cutremurul de astăzi, Institutului geologic american USGS a declarat că măsurătorile sale indică o magnitudine de 6.5 pe Richter. Comisia națională pentru prevenirea catastrofelor a declarat că estimarea indică până la 100 de persoane morți, precum și rănirea a mii de alte persoane. De asemenea, peste 130.000 de locuințe au fost afectate.

Cutremurul, care a avut loc la 15.20 ora României a avut epicentrul la aproape 10 kilometri adâncime, dar s-a simțit pe o rază de circa 1200 de kilometri, fiind resimțt chiar și în capitale Beijing.

 

Agerpres transmite că zona afectată de seism cuprinde Parcul național Jiuzhaigou, aflată pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, obiectiv turitic de mare interes. Ieri, peste 38.000 de turiști au vizitat marți parcul Jiuzhaigou iar circa 100 erau, la orele serii, dați dispăruți în zonă.

De menționat că în cursul nopții s-a înregistrat un alt seism într- zonă apropiată, posibil o replică, cu magnitudinea de 6.3 pe Richter și cu epicentrul situat la 25 kilometri adâncime.

507
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

114
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

114
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...
Alimente sănătoase

OMS lămureşte dacă noul coronavirus poate fi transmis prin alimente

63
(reînnoit 19:30 14.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății a explicat dacă noul coronavirus poate fi transmis prin alimente, după ce China a anunțat că a descoperit urme ale virusului pe produse alimentare importate.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusul nu se transmite prin alimente.

„Nu credem că [noul] coronavirus poate fi transmis prin alimente (…). Dacă am înțeles corect, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii de ambalaje și a găsit foarte puține, mai puțin de zece pozitive”, a explicat omul de ştiinţă Maria Van Kerkhove, citat de Sputnik France

„Oamenii nu trebuie să se teamă de mâncare”

Totuşi, „știm că [virusul] poate rămâne pe suprafețe un timp” și „am transmis instrucțiuni, prin FAO [Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite], cu privire la manipularea și lucrul cu alimentele”, astfel încât lucrătorii din sectorul alimentar să fie în siguranță în mediul lor de muncă, a adăugat șeful unității pentru boli emergente din cadrul OMS.

„Oamenii nu trebuie să se teamă de alimente, nici de ambalajele alimentare, nici de lanțurile alimentare”, a declarat Michael Ryan, coordonatorul situațiilor de urgență în sănătate la Organizația Mondială a Sănătății.

„În ceea ce privește Covid-19, mâncarea noastră este sigură. Nu există informații convingătoare cu privire la ideea că alimentele sau lanțurile alimentare ar participa la transmiterea virusului”, a mai spus acesta, amintind însă de măsurile de precauție obișnuite („spălatul mâinilor”, „gătitul mâncării”).

Pe 13 august, autoritățile chineze au anunțat că au găsit urme de virus, în timpul unui control de rutină, pe mostre de aripi de pui înghețate, dar și pe ambalaje cu creveți din Ecuador.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
Alimente, OMS
Tematic
Avertisment OMS: vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată
OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

Загрузка...