Londra

Ce ascunde Guvernul britanic în arhivele sale secrete?

369
În contextul în care Marea Britanie ţine să protejeze documente cu secrete de stat, deşi există cereri din partea unor politicieni şi a publicului în sensul manifestării transparenței, Russia Today examinează unele dintre aceste secrete pe care guvernul britanic doreşte ca publicul să nu le cunoască.

BUCUREŞTI, 4 aug — Sputnik. Deşi o serie de dosare din 1986 și 1987 urmau să fie trimise la Arhivele Naționale din Kew, vestul Londrei, departamentele guvernamentale au decis să își exercite dreptul de a reţine documentele în temeiul legilor privind transparența care permit reţinerea de documente.

Secțiunea 3 (4) din Legea cu privire la registrele publice din 1958 permite departamentelor statului să reţină dosarele „dacă, în opinia persoanei responsabile în legătură cu acestea, sunt necesare în scopuri administrative sau trebuie păstrate din orice alte motive speciale".

Acestea includ 40 de documente despre vânzări de arme din Regatul Unit către India, 15 despre afaceri similare cu Arabia Saudită și 27 în legătură cu o vizită în Orientul Mijlociu efectuată de Prințul de Wales și fosta sa soție, Diana.

Aproximativ 986 de documente au fost reţinute în acest an. Condamnând decizia, într-un interviu pentru Times, liderul liberal-democrat, Vince Cable, a declarat că obsesia Marii Britanii pentru păstrarea de secrete reprezintă un „afront față de idealurile noastre democratice".

RT a examinat unele dintre „secretele murdare" ale cercurilor guvernamentale britanice.

Dintre cele mai controversate dosare reținute, multe se referă la activitățile Regatului Unit în timpul conducerii premierului conservator Margaret Thatcher.

Acordul cu Arabia Saudită privind vânzarea de arme

Printre acestea se numără dosarele referitoare la afacerea al-Yamamah din anii ‘80 — cel mai important acord de vânzare de arme din istoria britanică — în care Marea Britanie a învins concurența Franţei pentru a obține un contract de vânzare a avioanelor Hawk și Tornado către saudiți.

​O serie de dosare, denumită „Mark Thatcher și afacerile cu Oman. Alte acuzații împotriva lui Mark Thatcher" au fost reținute, posibil pe o perioadă nedeterminată.

Se presupune că dosarele se referă la Sir Mark Thatcher, fiul premierului, și la implicarea sa în afacere.

Au fost reţinute şi documente referitoare la un alt contract important de vânzare de arme, încheiat cu India, din aceeași perioadă.

Templul Sikh

O serie de documente care s-ar referi la un masacrul din 1984, care a avut loc la un templu Sikh din India au fost, de asemenea, reținute.

Multă vreme s-a cerut aflarea adevărului despre incidentul de la Templul de Aur, în care trupele indiene au ucis până la 400 de credincioşi Sikh, potrivit estimărilor oficiale. Alții susțin că numărul deceselor a fost de ordinul miilor.

S-a zvonit mult timp că masacrul a avut loc sub supravegherea Operațiunii Bluestar, condusă de consilieri britanici ai forțelor speciale de la SAS (Special Air Service, Serviciul Aerian Special).

O parte din documente, publicate în 2014, au confirmat faptul că un ofițer SAS planificase într-adevăr operaţiunea Bluestar, care avea ca scop dislocarea militanților Sikh care ocupaseră templul.

Pedofilii VIP

Acuzații de comportament condamnabil au fost făcute la adresa guvernului în 2014, când Ministerul de Interne a raportat că dispăruseră 114 dosare referitoare la persoane de rang înalt care ar fi abuzat copii.

Documentele pierdute au făcut parte dintr-un dosar întocmit în anii ‘80 de către un deputat conservator, care acum nu mai este în viaţă, Geoffrey Dickens. Acest dosar a fost transmis către ministrul britanic de Interne de atunci, Leon Brittan.

Dickens, care a murit în 1995, a spus familiei sale că deţine informaţii din dosar care ar da pe faţă faptele acestor agresori, persoane puternice şi faimoase.

Finanțarea terorismului de către Arabia Saudită

Au fost reţinute şi alte informații importante care ar putea face lumină asupra unor evenimente mai recente. Acestea se referă la concluziile unei anchete sponsorizate de Guvern privind finanțarea terorismului în Regatul Unit, concluzii care urmau să fie publicate în 2017.

În anchetă s-a acordat o atenţie deosebită mijloacelor prin care grupurile teroriste din Marea Britanie se finanțează cu bani din străinătate. Totuşi, ministerul de Interne a anunțat în mai că, din cauza „caracterului foarte sensibil" al constatărilor, raportul nu poate fi dat publicităţii.

Există zvonuri că raportul dezvăluie dovezi substanțiale că principalul partener britanic din Orientul Mijlociu al Marii Britanii şi cumpărător de arme, Arabia Saudită, este profund implicată în sponsorizarea extremismului islamist și a fost ţinut secret pentru a proteja relațiile dintre Regatul Unit și Arabia Saudită.

Extrădare și tortură

Alte documente se referă la cazul lui Abdelhakim Belhaj, un disident din Libia, care a fost răpit din Asia de Sud-Est cu ajutorul guvernului britanic și trimis înapoi în patria sa din nordul Africii pentru a fi torturat de regimul colonelului Muammar Gaddafi. Și soția sa, care era însărcinată, a fost, de asemenea, predată.

Belhaj a intentat proces guvernului britanic. Totuşi, planul său de a demasca personalităţi politice de nivel înalt care au avut legătură cu extrădarea sa — printre care secretarul de Externe din timpul mandatului lui Tony Blair, Jack Straw, și fostul șef al MI6, Mark Allen, — a fost împiedicat atunci când Înalta Curte a decis că acest caz civil ar trebui audiat în secret, deoarece „ar dăuna serios securității naționale".

369
Tagurile:
Arhive, secrete, Pedofilie, Terorism, Londra, Arabia Saudită, Marea Britanie
Ofițeri FBI

Ultima oră: Celebru INTERLOP, extrădat din România în SUA

66
(reînnoit 11:00 14.08.2020)
Una dintre cele mai remarcabile figuri ale lumii interlope – cu activități infracționale pe continentul american – a fost extrădat la cererea autorităților SUA

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Acum puțin timp, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat ”extrădarea a doi cetățeni capturați în România de forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au comis infracțiuni internaționale”.

”Este vorba despre un cetățean din vârful unei rețele de trafic de persoane, în România, Mexic și Statelele Unite ale Americii”, a explicat Vela, precizând că extrădarea vine după o decizie a Curții de Apel Craiova.

Această operațiune are loc în colaborare cu Ministerul de Interne, Interpol și tot ce înseamnă cooperare polițienească internațională, a arătat ministru, precizând că ”oficialii din Statele Unite ale Americii au venit pentru a-i prelua pe cei doi cetățeni care au comis infracțiuni”.

Este vorba de Florian Tudor, celebru în lumea interlopă sub numele de ”Rechinul”, originar din Craiova și stabilit în Mexic, la Cancun.

Procurorii DIICOT și agenții FBI a spun că Tudor controlează o firmă care se ocupa de montarea şi întreţinerea bancomatelor în Cancun şi Playa del Carmen, zone frecventate în fiecare an de milioane de turişti.

”Pe aceste bancomate, spun anchetatorii, „Rechinul” ar fi montat dispozitive de clonare a cardurilor, furând astfel sume uriaşe”, transmite ProTV. „Cu o parte din banii obţinuţi, spun surse din anchetă, „Rechinul” a construit pe o plajă din Cancun două blocuri de câte 28 de etaje fiecare, iar în Brazilia ar fi cumpărat terenuri care valorează câteva zeci de milioane de dolari”.

Sursa citată precizează că ”Rechinul” a ridicat ”două clădiri de locuinţe şi în Craiova şi urma să construiască, aici, şi un hotel”.

”Gruparea a racolat din România mai mulţi specialişti în electronică şi tinichigerie care au ajutat la construirea dispozitivelor folosirea la copierea cardurilor, spun procurorii DIICOT”, consemnează ProTV

Mai mult, reţeaua ar avea şi o ”divizie formată din români violenţi”, care asigura ”protecţia afacerii ilegale faţă de alte grupări de crimă organizată din Mexic”.

ProTv arată că există informaţii că ”Rechinul” ar avea 3 neveste, ”una din acestea fiind rudă cu un mexican care ar avea legături cu celebrul cartel de droguri de la Sinaloa, condus de „El Chapo” până în 2016, iar ulterior de fii şi locotenentul acestuia, „El Mayo””.

Revenind la ministrul Vela, acesta sesizează corect: „Infracționalitatea nu este doar în România, ci la nivel internațional”, precizând că ”MAI ia cu serios această problemă, în sensul că actualul Guvern a dat o prioritate pentru noi”. Să vedem…

Oricum, în cazul de față e vorba de un personaj puternic, nu de ”clanuri„ care de taie la barbut. Greu de înțeles cum își desfășura acesta activitatea în zona puternicelor servicii de informații americane, care activează și în Mexic. De fapt, poate nu e așa de greu de înțeles, decât că aceste „Tony Montana” român a crezut că ”lumea e a lui” și a uitat că are și el stăpâni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66

Загрузка...
Vladimir putin și Traian Băsescu

Băsescu, declarație surpriză despre Vaccinul lui Putin: ”Dacă putea, m-aș duce la el!”

224
Băsescu a vrut să sublinieze diferența între opțiunea personală a oricărui cetățean – și impunerea de către autorități a unui vaccin. Întrebarea este… ce știe Băsescu – se va impune vaccinul aprobat de autorități?

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a produs primul vaccin împotriva COVID-19, președintele Iohannis a fost întrebat dacă România l-ar prelua.

Iohannis a dat un răspuns controversat și criticat de mulți români: ”România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”, a spus Iohannis, completând „nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”,

Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu, Traian Băsescu a uimit spunând că ar lua vaccinul pentru el personal!

”Dacă aș putea, m-aș duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu”, a spus Băsescu, explicând că ”Nu contează de unde îl iei… Important este ca după 3 luni să nu îl faci și să înnebunești”.

Sigur, în cazul lui Băsescu e greu de imaginat diferența… Pe de altă parte, Băsescu consideră că Iohannis a reacționat bune.

”Klaus Iohannis a făcut bine cum a declarat, ce ar fi putut să zică: ”Români, din respect pentru mine, mi-a dat Putin 20 de milioane de doze, dar vă ordon să vă vaccinați!”?... Iar, după 3 luni, te trezești cu cine știe ce reacții adverse”.

Dar, ca să sublinieze încă o dată ideea, Traian Băsescu a repetat: ”Aș avea curaj să fac acel vaccin, individual”.

Desigur, Băsescu a vrut să sublinieze diferența între opțiunea personală a oricărui cetățean – și impunerea de către autorități a unui vaccin. Întrebarea este… ce știe Băsescu – se va impune vaccinul aprobat de autorități?

Reamintim, în acest context, că președintele Putin a declarat că vaccinul NU este obligatoriu în Rusia – asta spre deosebire de România unde există intenția oficială, parlamentară, de a legifera obligativitatea unor vaccinuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224
Tagurile:
Putin, vaccin, Traian Băsescu

Загрузка...
Adrian Năstase

Adrian Năstase în vileag DE CE se grăbesc PNL și Iohannis ce problemă mare au

0
Fostul premier punctează exact motivul din spatele grabei cu care PNL și Iohannis vor să organizeze alegerile parlamentare

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, acum puțin timp, la declarația lui Ludovic Orban a declarat, că România va avea un deficit bugetar „între cele mai mici la nivel european chiar dacă acesta va ajunge la 8,5-8,6% în urma rectificării bugetare”.

”Evident că va creşte deficitul bugetar, probabil va fi în jur de 8,5-8,6% - în schimb, vă recomand să urmăriți evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european”, a declarat ieri, la Craiova, Ludovic Orban.

Adrian Năstase consideră că acest deficit mare și măsurile care vor urma sunt motivele pentru care PNL se grăbește cu alegerile.

”Vă aduceți aminte, am prevăzut că deficitul bugetar de anul acesta va ajunge la 9%”, scrie Năstase pe blogul personal. ”Guvernul Iohannis/Orban a anunțat ieri că, după rectificare, deficitul pe 2020 va ajunge la 8,6%”.

Adrian Năstase punctează: ”Și înțelegeți acum de ce alegerile trebuie sa aibă loc pană la sfârșitul anului?”

”Este clar că bugetul anului viitor, ce va fi adoptat după alegerile parlamentare, în sesiunea parlamentului din ianuarie/februarie, va fi construit pe o politică de austeritate, prin aplicarea constrângerilor de revenire la deficitul de 3%, conform Planului de stabilitate al Uniunii Europene”, arată clar Adrian Năstase.

Ori, conchide fostul premier, ”Cu un astfel de buget, alegeri amânate în anul viitor ar fi o catastrofă pentru Iohannis și PNL”.

Desigur, este vorba de alegerile parlamentare, iar procentele din sondaje nu garantează o posibilă viitoare majoritate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Klaus Iohannis, PNL

Загрузка...