președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Agela Merkel și președintele SUA Donald Trump

Sancțiunile antiruse vor duce la „o ruptură tectonică între SUA și Europa"

232
(reînnoit 22:05 28.07.2017)
Noul proiect de lege al Statelor Unite privind sancțiunile împotriva Rusiei va duce la tensiuni serioase între Uniunea Europeană și Statele Unite, potrivit experților.

BUCURESTI, 28 iul — Sputnik. Senatul american a votat cu 98 de voturi pentru o nouă versiune a proiectului de lege privind sancțiunile asupra Rusiei, Iranului și Coreei de Nord, limitând capacitatea președintelui Donald Trump de a ridica restricțiile asupra Moscovei, relateaza Sputnik International.

Camera Reprezentanților a aprobat marți proiectul de lege. Camera a votat pentru extinderea sancțiunilor asupra Iranului și Rusiei, deși proiectul inițial al Senatului viza doar Coreea de Nord.

Proiectul de lege emis de Senat menține prevederea că orice încercare a Casei Albe de a ridica sau de a relaxa sancțiunile trebuie să treacă prin Congresul SUA.

Restricțiile vizează industria rusă de apărare, informații, minerit, transport maritim și feroviar și restricționează relațiile cu băncile și companiile energetice rusești.

În plus, Washingtonul continuă să se opună implementării proiectului de gazoduct Nord Stream 2, invocând pretinsul impact negativ pe care îl exercită asupra securității energetice a UE.

UE a descris noul proiect de lege drept o acțiune unilaterală și a declarat că Bruxelles este gata să "acționeze în mod corespunzător" în cazul în care interesele Europei nu vor fi luate în considerare.

Principala preocupare a Bruxelles-ului este că noile sancțiuni vor afecta cooperarea energetică cu Rusia, în special construcția conductei Nord Stream 2.

"Renunțarea la proiectul Nord Stream 2 este expusă în textul proiectului de lege, dar, de fapt, orice proiect din cadrul cooperării UE-Rusia în domeniul securității energetice poate fi supus unor sancțiuni, inclusiv lucrările de reparații ale conductelor, de care securitatea energetică a UE depinde ", a declarat Gernot Erler, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului, citat de ziarul Neue Osnabrücker Zeitung.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, dacă va fi adoptat, proiectul de lege privind sancțiunile anti-Rusia din SUA ar fi o "mișcare cinică".

"Aceste [sancțiuni] sunt încercări evidente de a-și folosi avantajele geopolitice într-o luptă competitivă cu scopul de a-și asigura propriile interese economice în detrimentul aliaților", a spus Putin.

Vineri, Ministerul rus de Externe a suspendat folosirea tuturor depozitelor din cadrul Ambasadei SUA și a complexului din Moscova și a cerut Statelor Unite să reducă numărul personalului diplomatic din Rusia la 455 de persoane, până în 1 septembrie.

"Desigur, astfel de măsuri sunt imposibile fără aprobarea președintelui", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov.

Posibilele noi sancțiuni ar putea provoca o creștere a tensiunilor între SUA și Europa, potrivit lui Alexei Grivach, șef adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică și expert in cadrul Clubul de la Valdai.

"Aceste sancțiuni vor afecta o gamă largă de companii europene implicate în proiecte de export cu Rusia, ceea ce va duce la o nouă ruptură tectonică între Washington și Bruxelles", a declarat Grivach pentru Sputnik, adăugând că Comisia Europeană are în vedere un "răspuns dur".

Potrivit expertului, noile sancțiuni vor fi folosite ca arme politice și instrumente pentru crearea mai multor locuri de muncă în SUA, pe seama pieței europene. Ele sunt, de asemenea, o lovitură pentru respectul de sine al Uniunii Europene.

"De data aceasta, SUA nu au arătat nicio politețe față de aliații europeni. Bruxelles nu este mulțumit de faptul că Washingtonul nu ia în considerare interesele Europei", a spus Grivach.

El a subliniat că posibilele sancțiuni respectă promisiunile campaniei lui Donald Trump.

"Ideea este că noile sancțiuni urmează logica programului electoral al lui Trump, incluzând crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea sectorului energetic și echivalarea balanței comerciale cu țările europene. Europa are nevoie de gazul rusesc și piața rusă. Întrebarea este dacă UE are lideri care sunt pregătiți să susțină interesele Europei", a spus Grivach.

Serghei Pravosudov, directorul Fondului Național pentru Energie, a sugerat că noile sancțiuni riscă să provoace o confruntare dura intre Washington și Bruxelles.

232
Tagurile:
Europa, Rusia, SUA
Proteste în Belarus

Proteste în Belarus: Jurnaliști, atacați de "oameni în negru"

65
(reînnoit 23:20 11.08.2020)
Oameni în negru, fără însemne oficiale atacă jurnaliștii, le extrag cardurile de memorie și distrug aparatele foto și video.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Persoane în uniformă neagră și căști bruschează jurnaliștii, le confiscă cardurile de memorie, distrug aparatele și le smulg ecusoanele de jurnaliști, a relatat agenției Sputnik Belarus reporterul foto al Associated Press, Serghei Grits.

Potrivit lui, pe la orele nouă seara, spre angajații instituțiilor de presă, care activau în apropierea hotelului Orbita, s-au apropiat câteva persoane cu caschete, fără semne distinctive.

“Cu trei lovituri cu pumnul mi-au distrus ecranul camerei. De la alți șase colegi le-au extras cardurile de memorie”, a menționat Grits.

Reporterul foto a specificat că inițial acești “oameni în negru” au dispersat demonstranții, iar apoi au revenit pentru “a rezolva” jurnaliștii.

Potrivit Sputnik, pe bulevardul Dzerjinski a fost distrus aparatul foto al reporterului portalului TUT.BY, Vadim Zamirovski. Jurnalistul consideră că miliția a primit indicații să distrugă camerele.

65
Tagurile:
Minsk, Belarus
Tematic
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video
Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

Загрузка...
Proteste în Minsk

Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

248
(reînnoit 23:02 11.08.2020)
Trupele OMON trag cu gloanțe de cauciuc asupra demonstranților din centrul Minskului, capitala Belarusului.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. În capitala Belarusului protestele împotriva rezultatelor alegerilor au degenerat din nou în violențe. Ciocniri violente au izbucnit în parcul “Mihail Pavlov” între demonstranți și trupele OMON, transmite reporterul RIA Novosti.

Inițial, un grup mare al susținătorilor opoziției s-au adunat în preajma stației de metrou “Mihailovo”. Reprezentanții structurilor de forță au încercat să disperseze mulțimea, iar oamenii au dat în retragere pe bulevardul Dzerjinski spre parcul din apropiere. Acolo protestatarilor li s-au alăturat noi oameni. Au început noi ciocniri, unele persoane au fost reținute.

Trupele OMON trag cu gloanțe de cauciuc asupra oamenilor, care încearcă să se ascundă prin parc, însă în perimetrul acestuia se află dubele miliției.

Totodată, potrivit reporterului Sputnik Belarus, OMON ia cu asalt scările blocurilor de pe bulevardul Rokossovski, unde se ascund protestatarii.

Trupele OMON belaruse au intrat în confruntare cu protestatarii și pe Bulevardul Dzerzhinsky din Minsk, transmite RIA Novosti.

Poliția folosește gloanțe de cauciuc pentru a dispersa susținătorii opoziției adunați la proteste. Protestatarii încearcă să se grupeze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

248
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Tematic
Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania și își îndeamnă susținătorii “să aibă grijă de ei”
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video

Загрузка...