Brexit

Brexit: Guvernul UK e cinic - iată lista neînțelegerilor pe migranți

2255
(reînnoit 09:57 24.07.2017)
Un document cuprinzător, emis de guvernul de la Londra, oferă tabloul complet al divergențelor dintre negociatorii britanici și cei ai UE

BUCUREȘTI, 24 iul — Sputnik. Prestigiosul cotidian britanic "The Guardian" publică și analizează un tabel al neînțelegerilor cu Uniunea Europeană. Concret, jumătate dintre punctele de negociere sunt încă nerezolvate, adică 22 din 44, iar în cazul a 14 dintre ele, probelemele nu au deocamdată o soluție.

Multe dintre aceste dificultăți se referă, evident, la statutul migranților, atât al cetățenilorr UE rezidenți în Marea Britane, cât reciproca, situația britanicilor rezidenți în UE. O problema specială o repzintă est-europenii din UE, iar aici românii sunt în top, concetățenii noștri fiind pe locul trei ca rezidenți în UK, peste 230.000 de persoane, după polonezi, cca 916.000 şi irlandezi, cca 322.000.

Pe scurt, cele 14 teme în legătură cu care nu se găsește o soluție sunt legate de:

- schimbarea regulilor privind drepturile cetăţenilor UE cu rezidenţă în UK, în timp ce UE doreşte menținerea regulilor blocului comunitar;

- includerea sau nu în termenii tratatului Brexit a problematicii cetățenilor, ca parte distinctă a negocierilor Brexit;

- statutul viitorilor membri ai familiilor de cetățenilor UE cu rezidenţă în UK — pe care Londra vrea să-i trateze ca pe cetăţenii (UE) veniți pe insulă după Brexit, pe când UE insistă că ar trebui să aibă drepturi de cetăţean britanic de vreme ce se nasc în UK.

- Tratamentul juridic al cetățenilor UE rezidenși în UK, britanicii dorind să impunp strict regulile juridice ale Regatului, europenii insistâns asupra unui acord care să garanteze drepturile în ceea ce priveşte justiţia;

- monitorizarea şi supravegherea problematicii rezidenților să rămână a Comisiei Europene, dorește UE, în timp ce britanicii doresc înfiinţarea unui organism britanic pentru monitorizare şi supraveghere, Comisiei rămânându-i această sarcină doar pentru cele 27 de state rămase în UE;

- rezidenții permanenți nu vor beneficia de aceleași drepturi ca britanici în privința asigurărilor medicale și a dreptului de muncă, este opinia britanică, punct de vedere contestat de UE;

- infracțiunile grave, dreptul de şedere al rezidenţilor cu certificat permanent de rezidenţă, verificarea sistematică a cazierelor cetăţenilor UE, dar mai ales regimul asigurărilor sociale sunt alte puncte divergente.

În fine, există și divergențe care vizează aspecte politice:

- dreptul de a vota la alegerile locale al rezidenților în țările gazdă e refuzat de UE, dar cerut de britanici;

- dreptul de schimbare a rezidenţei cetăţenilor britanici în cadrul UE, este restrând de UE la statele în care au deja rezidența, pe când Londra dorește ca rezidenții britanici să aibă dreptul la liberă circulație în UE;

Am prezentat pe scurt neînțelegerile și problematica divergentă; așa cum spuneam, articolul din "The Guardian" are la bază un document emis recent de guvernul britanic, un document vast care ar trebui studiat în întregime de cei interesați și afectați de fenimenul Brexit.

2255
Tagurile:
Brexit
Tematic
Brexit: UE, hotărâtă să facă o „catastrofă” din ieşirea Marii Britanii
Brexit cu pași lenți: Libera circulație în UK și după ieșirea din UE - Detalii
Brexit: "Acordul comercial cu UE va fi cel mai ușor din istoria omenirii"
Efectele Brexit-ului asupra României. Raportul BNR
Vladimir Putin și Joe Biden

Putin și Biden au făcut un schimb de glume

23
Vladimir Putin a făcut o glumă cu Joe Biden atunci când presa a fost scoasă din sala unde se aflau cei doi lideri.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a făcut  o glumă cu președintele american Joe Biden înaintea summitului de la Geneva.

În momentul în care angajații serviciilor de securitate le-au cerut jurnaliștilor și cameramanilor să părăsească sîncăperea, liderul rus u-a spus ceva zâmbind omologului său american, amândoi au izbucnit în râs.

Întâlnirea celor doi președinți are loc în biblioteca Vilei La Grange din Geneva. Pe masa dintre Putin și Biden se află un buchet mic de flori albe.

Negocierile vor consta din trei părți: una în format restrâns și două extinse. O sursă familiarizată cu pregătirile pentru întâlnire a declarat cu o zi înainte pentru RIA Novosti că întâlnirea va dura patru ore și 45 de minute.

23
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...

SUA: Incendiu masiv la o uzină chimică din Illinois este de neoprit

19
(reînnoit 15:43 16.06.2021)
Statele Unite: un incendiu masiv la o uzină chimică continuă și acum, emanând straturi dense de fum negru în cerul din orașul Rockton, Illinois.

Un incendiu masiv la o uzină chimică, declanșat luni, continuă și acum, trimițând straturi dense de fum negru în cerul din Illinois, deasupra orașului Rockton.

Autoritățile au ordonat anterior locuitorilor să evacueze în urma incendiului chimic izbucnit la uzina Chemtool Inc. din Rockton.

19

Загрузка...