China

Chinezii nu se pot căsătorii din cauza discriminării pe criteriu de zodie

187
(reînnoit 19:40 22.07.2017)
Chinezii născuți în 1991 și 1979, anul Oii, conform calendarului oriental, se plâng pe discriminare: nu sunt acceptați în calitate de soț sau soții din cauza superstițiilor, scrie publicația Independent.

BUCUREȘTI, 22 iul — Sputnik. Potrivit unui obicei larg răspândit în China, familiile tradiționaliste colectează dosare legate de potențiali miri sau mirese pentru copii lor. Aceștia se întâlnesc în parcurile din Beijing cu pețitoarele pentru a afla dacă în viitoarea familie există comuniști, dacă lucrează în centrul capitalei, cât de înțelepți sunt. Serviciile pețitoarei reprezintă unul din principalele ritualuri nupțiale, ale căror vechime ajunge la mii de ani.

Un ritual traditional, după cercetarea tuturor elementelor din dosar este verificarea compatibilității astrologice a viitoarei perechi. Pretendentul la calitatea de soț sau soție poate fi ideal în toate însă dacă a avut nenorocul să se nască în anul Oii, atunci șansele de a se căsători se pot reduce drastic: pețitoarele și ghicitorii vor insista asupra imposibilității unei astfel de căsătorii, scrie Independent.

De discriminare s-a plans și mirele Peng Shunli: părinții miresei i-au refuzat cerea de căsătorie din cauza că acesta este născut în 1991. Nu e un caz singular: mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare Weibo se plâng că nu se pot căsătorii din cauza preconcepțiilor astrologice.

Conform astrologiei chineze, anul Oii este considerat unul care aduce nefericire. Unii explică originea acestei preconcepții în structura ochilor animalului: în cazul unei lumini solare puternice, pupila se contractează la maxim pentru ca oaia să poată vedea iarba. În felul acesta apare efectul ochiului mort, care este asociat cu ceva malefic.

Potrivit astrologului George Tang, sistemul de semen zodiacale joacă un rol important în cultura și societatea chineză.

"Milioane de oameni se conduc de semnificația zodiilor lor în viața personală, fiind convinși că astfel le va surâde norocul. Compatibilitatea astrologică devine una fundamentală pentru stabilirea unor relații cu cei din jur", afirmă astrologul.

Semnul zodiacal poate deveni și o condiție la angajare. Așa ziarul Bandao Morning News a scris despre un caz din provincia Liaoning, când unei absolvente a colegiului, Xu Jingmin, i-a fost refuzată oferirea unui loc de muncă într-o agenție de turism pentru că este din zodiac Leului: Căutăm Balanțe, Gemeni sau Vărsători, se spune în scrisoarea de răspuns.

Într-adevăr, angajații atrag atenția asupra zodiilor, a declarat pentru South China Morning Post managerul financiar Sidney Wen.

Ar putea fi un criteriu crucial, însă nu judecăm candidatul doar conform acestui criteriu, a adăugat ea.

În pofida faptului că valorilor tradiționale ai societății chineze joacă un rol important, tinerii aleg tot mai des noi forme de căsătorie: spre exemplu în anul 2008 a apărut fenomenul „nunților goale", căsătorie fără inele de cununie, fără ceremonii, lună de miere sau zestre. Acest fenomen a devenit nu doar un soi de protest împotriva tradiției culturale, când și un efect al scumpirilor: în ultimii 30 de ani, potrivit Financial Times, costul mediu al unei căsătorii a crescut de 4 mii ori.

De asemenea, este răspândit pe larg și fenomenul "căsătorie pe weekend", când soții locuiesc separat, dar se întâlnesc doar la sfârșitul săptămânii, fapt determinat de probleme economice

Politica „o singură familie, un singur copil", promovată în China din anul 1979 a provocat un dezechilibru de gen: astăzi la 100 de femei revin 116 bărbați. Potrivit prognozelor oficiale, în anul 2020 peste 30 de milioane de chinezi cu o vârstă reproductivă nu vor avea o pereche.

187
Tagurile:
Căsătorie, Discriminare, zodie, Horoscop, China
Vaccin anti-COVID și Pașaport

UK: pașapoartele de vaccinare, transformate în cărţi naționale de identitate?

8
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Guvernul britanic a fost acuzat că intenţionează să implementeze în secret un program național de identificare, după ce a intrat în parteneriat cu o companie care a susținut transformarea pașapoartelor de vaccinare într-un document multifuncțional.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Entrust, o firmă IT care se declară a fi „lider global în [documente] de identitate, plăți și protecție a datelor”, a primit luna trecută un contract de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie pentru a lucra la sistemul de certificate de vaccinare Covid-19.

Companiei i s-au acordat 250.000 de lire sterline pentru a furniza servicii de cloud computing pentru sistemul guvernamental de certificare a statutului privind Covid, relatează iNews. Contractul urmează să expire în martie 2022, dar guvernul are opțiunea de a-l prelungi pentru încă un an.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luna trecută că dovada vaccinării va fi „necesară” pentru călătoriile internaționale și, în ultimele săptămâni, au apărut rapoarte care susțin că guvernul britanic ar putea cere documentul persoanelor care participă la evenimente sportive sau la alte adunări mari.

Judecând după poziția companiei Entrust cu privire la această chestiune, este posibil ca guvernul să aibă planuri și mai ambițioase privind certificatul digital. Într-o postare publicată în februarie pe site-ul companiei, Jann Markey, directorul de marketing al Entrust, a susținut că pașapoartele de vaccinare ar putea fi folosite ca o oportunitate de a lansa un card național de identitate ca parte a „infrastructurii noii normalităţi”.

„Să ne gândim la o strategie națională de identificare: cu infrastructura și investițiile necesare pentru a furniza un pașaport viabil de vaccinare, de ce nu am converti acest efort în [implementarea unui] program național de identificare a cetățenilor, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv în furnizarea sigură a serviciilor guvernamentale, securizarea călătoriilor transfrontaliere și documentația pentru [dovada] vaccinării”, se precizează pe blog, într-o postare care se referă la pașapoartele de vaccin în „lumea post-pandemică”.

În special, compania cu sediul în SUA a ajutat deja Albania, Ghana și Malaezia să implementeze sisteme naționale de identificare, potrivit iNews.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Însă parteneriatul Entrust cu guvernul britanic a cauzat tragerea unor semnale de alarmă din partea organizațiilor pentru libertăți civile și din partea parlamentarilor.

Deputatul conservator David Davis, membru al grupului Covid Recovery împotriva lockdown-ului, a cerut explicații guvernului. Acesta a declarat pentru iNews că este „uimitor” faptul că Departamentul de Sănătate poate încheia contracte cu astfel de companii fără a obține mai întâi permisiunea din partea Parlamentului, adăugând că este deosebit de îngrijorător faptul că se poate acorda un contract unei firme care are „această atitudine sinistră cu privire la supravegherea cetățenilor”.

De asemenea, fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith şi-a exprimat aceeaşi nemulţumire, susținând că contractul este în contradicție cu „poziția declarată a guvernului” și ar trebui anulat.

După cum a spus şi Big Brother Watch, un grup care militează pentru protejarea confidențialităţii și a libertăților civile, contractul cu Entrust ar reprezenta o încercare a guvernului de a elibera cărți de identitate „pe uşa din dos”.

„Faptul că guvernul a încheiat un acord cu Entrust, o companie care plănuieşte în mod deschis tranziţia de la pașapoartele de vaccinare la cărțile de identitate digitale, evidenţiază că paşapoartele Covid reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertăților noastre civile și a confidențialităţii”, a avertizat șeful de cercetări al organizaţiei, Jake Hurfurt, potrivit RT.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că aplicația NHS utilizată pentru certificarea statutului de vaccinare nu va fi utilizată ca un sistem național de identificare, descriind programul ca un „mijloc simplu și sigur” pentru permiterea călătoriilor internaționale. Contactată de iNews, Entrust a refuzat să comenteze.

8
Tagurile:
Pașaport
Tematic
Consilierul pentru Securitate Națională al UK se află la Moscova
UK: Sute bărci ale migranților, abandonate în depozitul Dover
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climaterice” în timpul unui protest

Загрузка...
Молодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов.

Franţa: Din ce dată se vor redeschide discotecile pentru participanţii cu permis sanitar

17
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Cluburile de noapte, închise din martie 2020, se vor putea redeschide în Franța pentru participanţii cu un permis sanitar, a anunțat luni ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Din 9 iulie se vor redeschide cluburile de noapte în Franţa, la care vor avea acces doar persoanele cu permis sanitar. Un grad de ocupare de 75% va trebui respectat în interiorul unităților, iar purtarea măștii nu va fi obligatorie, a precizat ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

„Astăzi trecem la o nouă etapă [de relaxare]. Președintele [Republicii] a ales această zi, 21 iunie, pentru a anunţa redeschiderea cluburilor de noapte din data de 9 iulie, cu accesul rezervat celor care pot prezenta un permis sanitar”, a anunțat ministrul, citat de Sputnik France.

„Ideea este de a permite tinerilor și oamenilor în vârstă de a petrece în siguranță”, a adăugat acesta.

Guvernul a promis, de asemenea, că va continua să ofere sprijin financiar unităţilor „atâta timp cât sunt în vigoare măsuri sanitare restrictive”.

17
Tagurile:
Franța

Загрузка...

ISS: Astronauții instalează noi panouri solare pe Stația Spațială

0
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Noi rețele de panouri solare au fost instalate duminică pe Stația Spațială Internațională... lucrarile de montaj au durat apreape 6 ore.

Astronauții NASA Shane Kimbrough și Thoma Pesce, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), au efectuat un pasaj spațial pentru instalare.

Panourile a fost instalate pe segmentul de fermă P6. Lucrul a durat aproape șase ore.

În timpul ieșirii anterioare în spațiu, pe 16 iunie, astronauții instalaseră parțial prima matrice solară, dar din cauza unor probleme tehnice, nu au reușit să finalizeze lucrarea.

Potrivit NASA, actualele opt panouri solare ale Stației Spațiale Internațonale instalate acum aproximativ 20 de ani au arătat semne de epuizare.

0
Tagurile:
ISS, NASA

Загрузка...