Tsunami

Cutremur de 7,8 grade în Marea Bering, între SUA şi Rusia

969
O alertă de tsunami a fost emisă, pentru scurt timp, vizând insulele Aleutine din Alaska după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade s-a declanşat în Marea Bering, între SUA şi Rusia.

BUCUREŞTI, 18 iul — Sputnik. Cutremurul a avut loc între marginea Insulelor Aleutine și peninsula Kamchatkaat marţi la ora 1:34, ora locală, potrivit US Geological Survey, relatează Daily Mail.

Centrul pentru alertă de tsunami al SUA a declarat că „este posibilă producerea unor valuri de tsunami periculoase care pot lovi coastele care se află la 186 mile depărtare de epicentrul cutremurului".

Epicentrul cutremurului a fost la vest de Attu, cea mai vestică și cea mai mare insulă din grupul Near Islands din insulele Aleutine.

Adâncimea la care s-a produs cutremurul a fost foarte mică, de numai 6 mile (aproximativ 11 km) sub fundul mării, ceea ce i-ar fi amplificat efectul, dar s-a produs departe de orice continent.

Totuşi, era puţin probabil ca valurile tsunami să ajungă la coasta estică a Kamchatka, aflată la aproximativ 570 km depărtare.

Iniţial, magnitudinea seismului a fost stabilită la 7,7 grade, fiind revizuită apoi la 7,4, pentru a fi stabilită în final la 7,8 grade, un cutremur major care poate provoca daune masive când se produce pe sau lângă uscat.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, inclusiv de câteva care au depăşit magnitudinea de 5 grade.

Potrivit Associated Press, Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a anulat ulterior alerta de tsunami, când valurile nu mai reprezentau o ameninţare. Exista riscul ca valurile de tsunami să amenințe regiunile de coastă plasate în perimetrul alertei, din Rusia până în Hawaii.

969
Tagurile:
tsunami, alertă, Marea Bering, Rusia, SUA
Tematic
(VIDEO) Cutremur de 6.6 grade în Rusia. Alertă de tsunami
Tsunami în SUA: WikiLeaks începe noua serie de scurgeri de informații din CIA
VIDEO: Cutremur de 7,7 grade în ziua de Crăciun. A fost emisă alertă de tsunami
Pericol de tsunami pentru Hawaii după un cutremur de 7,7 pe Insulele Solomon
Japonia: Tsunamiul provocat de cutremur a ajuns la o înălțime de 1,4 metri

Загрузка...