In this Friday, Sept. 21, 2012 file photo, Libyan followers of Ansar al-Shariah Brigades and other Islamic militias, hold a demonstration against a film and a cartoon denigrating the Prophet Muhammad in Benghazi

BREAKING: ISIS, Al-Nusra, Al-Qaeda își iau banii și ideologia de la aliații SUA

295
Ministrul de Externe al Iranului lansează acuzații fără precedent la adresa Statelor Unite și Occidentului, el declarând că aliații Washingtonului din Orientul Mijlociu sponsorizează terorismul internațional.

BUCUREȘTI, 17 iul — Sputnik. Întru-un interviu exclusiv pentru CNN, Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, a comentat politica anti-iraniană a președintelui american Donald Trump, afirmând că acuzațiile de sponsorizare a terorismului de către Teheran reprezentă o înțelegere greșită a politicii, scrie RT.

"Știm de unde vin teroriștii. Știm că cei care au atacat World Trade Center au fost cetățeni ai țărilor din regiune — vă pot spune că nici unul nu a venit din Iran", a spus Zarif.

Ministrul iranian de Externe a adăugat că "niciuna dintre persoanele care s-au angajat în acte de terorism din 2001 încoace nu a venit din Iran", subliniind că "majoritatea au venit din țările aliate americanilor".

Dintre cei 19 teroriști care au deturnat avioane pe 11 septembrie 2001, 15 erau cetățeni din Arabia Saudită, 2 erau din Emiratele Arabe Unite și restul din Egipt și Liban.

"Uită-te la ISIS, uită-te la Nusra [grupul terorist al Frontului Al-Nusra], uita-te la Al-Qaeda, uita-te la alte organizații teroriste. Niciuna nu are nimic de-a face cu Iranul, ci și toate își primesc ideologia și finanțarea, armele, de la alții care se numesc aliați americani", a spus ministrul Zarif.

Trump a marcat Iranul principalul sponsor al terorismului în timpul campaniei sale prezidențiale din SUA.

În timpul vizitei sale în Arabia Saudită în luna mai, președintele SUA a spus "până când regimul iranian este dispus să fie partener al păcii, toate națiunile trebuie să lucreze împreună pentru a izola Iranul".

Ca urmare a atacurilor teroriste legate de IS asupra parlamentului iranian și a mausoleului Ayatollahului Ruhollah Khomeini la începutul lunii iunie, care a lăsat 14 morți și 42 de răniți, Trump a mers până acolo încât a dat vina pe Teheran.

Zarif a respins remarcile liderului american ca fiind "respingătoare", spunând că "iranienii se opun terorii susținute de clienții Statelor Unite".

SUA acuză Teheranul că susține diferite grupuri militare în Orientul Mijlociu și Africa de Nord — inclusiv Hamas în Palestina, Hezbollah în Liban și Houtha în Yemen.

Iranul este de asemenea un aliat puternic al președintelui sirian Bashar Assad, pe care Washington dorea să îl înlăture de la putere. Interviul CNN sa axat pe "finalul" din Siria, despre care Zarif crede că trebuie să însemne încetarea focului, fără condiții prealabile, iar sirienii decid pentru ei înșiși ce doresc cu președintele Assad.

295

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

13
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

39
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

39
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...