Republica Cehă

Părăsirea corabiei: Cehia este pregătită iasă din UE?

2721
Ministrul de Externe al Cehiei, Lubomir Zaoralek, a respins ideea unui referendum la nivel național privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, el spunând că un astfel de referendum ar fi "prost și iresponsabil" și plin de consecințe imprevizibile pentru Republica Cehă.

BUCUREȘTI, 5 iul — Sputnik. Președintele Cehiei, Milos Zeman, și fostul președinte Vaclav Klaus doresc un referendum pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, scrie Sputnik International.

Într-un interviu acordat Sputnik, Premysl Votava, un membru de frunte al partidului NS-LEV21, a declarat că este de acord cu Vaclav Klaus deoarece Uniunea Europeană este un fel de "închisoare pentru europenii", constrângerea suveranității naționale și rezervarea doar pentru sine a dreptul de a decide cu privire la aspectele cheie fiind un abuz.

emigranți
© Sputnik / Sergey Poterjaev

"Lubomir Zaoralek a susținut că, printre altele, Brexit a limitat investițiile, a declanșat inflația și a dus la o scădere a veniturilor pe termen real. Nu știm dacă posibila noastră ieșire din UE va duce la un colaps economic sau va face economia mai puternică. Ceea ce știm este că Republica Cehă devine donator la bugetul UE", a declarat Premysl Vltava pentru Sputnik Cehia.

El a adăugat că, indiferent de cât de mult Republica Cehă are nevoie de banii pe care îi primește de la Bruxelles, finanțarea din partea UE ar putea să se prăbușească, deoarece fondurile vor fi deviate spre țările care bat acum la ușa UE.

"Vorbesc despre Ucraina. Ar fi o catastrofă pentru Republica Cehă? Eu nu cred acest lucru. Companiile străine care lucrează aici nu vor merge nicăieri pentru că munca noastră este ieftină și așa căutăm firmele germane, franceze și italiene", a menționat Vltava.

Odată cu sancțiunile pe care Comisia Europeană le va aplica împotriva Republicii Cehe, Poloniei și Ungariei pentru refuzul de a accepta cotele de refugiați, s-a discutat mult despre un referendum privind posibila ieșire a Cehiei din UE.

"Ce ne spune Bruxelles subminează statutul nostru de națiune suverană. Republica Cehă ar trebui să evite o situație pe care o au acum Belgia, Olanda, Franța sau Marea Britanie, unde teroriștii islamici terorizează oamenii", a spus Premysl Vltava.

El a acuzat Statele Unite că au declanșat un val de migranți, cu bombardamentele asupra Libiei și demiterea lui Muammar Gaddafi.

"Avem aceeași situație și în Irak, Afganistan și Siria după ce au făcut acolo UE, NATO sau SUA, iar Europa plătește acum un preț pentru aceste intervenții. Ceea ce vrea Brussels să facă este un atac asupra suveranității noastre. Impunerea sancțiunilor pentru neîndeplinirea cotelor [migranților] nu are sens. Nu e de mirare că oamenii vor să părăsească UE", a adăugat Premysl Votava.

În iunie, Comisia UE a inițiat proceduri legale împotriva Republicii Cehe, Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea cotelor de refugiați.

Planul a fost adoptat de majoritatea miniștrilor de interne ai UE, însă Ungaria, Slovacia, România și Republica Cehă au votat împotriva acestei măsuri.

Ministrul de Externe al Cehiei, Lubomir Zaoralek, a respins ideea unui referendum la nivel național privind ieșirea țării din Uniunea Europeană. El a precizat că un astfel de demers este "prost și iresponsabil" și aduce consecințe imprevizibile pentru Republica Cehă.

2721
Tagurile:
Cehia
Tematic
Românii contribuie la creșterea natalității în Cehia
O nouă forţă politică din Cehia cere ieşirea din NATO şi UE
Premieră: pepenii româneşti intră în magazinele din Cehia
Grădinițele din Cehia vor instala scanere de amprente digitale
Cehia nu va accepta niciun emigrant în acest an
COLAPS: Cehia îşi îndeamnă populaţia să facă rezerve de hrană şi apă
Munchen, 6 morți. Austria și Cehia au înăsprit controlul la frontieră

Загрузка...