Kim Jong-un

Coreea de Nord a făcut marele anunț - salt către război, chiar de ziua SUA!

931
Testul realizat de Phenian, sub comanda directă a "conducătorului suprem", a scos la iveală datele care dau fiori Washington-ului - reacții clare de ambele părți

BUCUREȘTI, 5 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum câteva ore, secretarul de Stat Rex Tillerson a confirmat că racheta lansată de Coreea de Nord a fost o rachetă balistică intercontinentală. Anterior, Phenianul afirmase că "a testat cu succes o rachetă intercontinentală", iar specialiștii și-au exprimat părerea că tipul repectiv de rachetaă poate lovi teritoriul american în zona de nord.

Imediat, Tillerson a denunțat intrarea într-o "nouă fază a amenințării" nord-coreene, iar SUA au cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate.

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, l-a contactat telefonic pe ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieyi, pentru a-i transmite cererea SUA. China deține în această lună președinția prin rotație a Consiliului de Securitate.

"Statele Unite condamnă cu fermitate tirul nord-coreean al unei rachete balistice intercontinentale", a declarat Tillerson. "Testarea constituie o nouă escaladare a amenințării la adresa Statelor Unite, a aliaților și partenerilor noștri, a regiunii și a lumii".

Dar problema cea mare pe care Pentagonul o sublinia era capacitatea Phenianului de a dota rachetele intercontinentale cu o bombă "suficient de miniaturizată și protejată". Statele Unite nu vor accepta niciodată o Coree de Nord care să dispună de arma nucleară, a declarat în replică Tillerson. La rândul său, președintele Donald Trump dăsuse asigurări că Nordul coreean nu va dispune de rachete intercontinentale nucleare — "aceasta nu se va întâmpla", spunea la începutul anului Trump.

Dar, lovitura a venit acum câteva ore, când agemția de presă nor-coreeană KCNA a transmis mesajul conducerii de la Phenian, că racheta balistică intercontinentală testată ieri este capabilă "să poarte o focoasă nucleară puternică". La rândul său, liderul comunist Kim Jong-Un a declarat că "în momentul de față, confruntarea dintre Phenian și Statele Unite a intrat în faza finală".

Protrivit cotidianului New York Times, preluat de Agerpres, președintele Trump l-ar fi avertizat chiar duminică seară președintele chinez Xi Jinping, că "Statele Unite se pregătesc să acționeze singure". În acest context, apare cu atât mai evident că testul de pe 4 iulie a fost o provocare lanată puterii de la Washington chiar de sărbătorea națională.

931
Tagurile:
Coreea de Nord
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (221)
Tematic
Coreea de Nord dă o lecție SUA chiar la New York
Coreea de Nord, situație gravă - reacția SUA după moartea prizonierului american
Pentagonul: războiul cu Coreea de Nord ar fi "catastrofal"
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice
Coreea de Nord se va enerva, dar și SUA au pierdut
Seoul confirmă antrenamentele comune cu SUA. Ce promite Coreea de Nord
(VIDEO) Coreea de Nord și-a prezentat noile rachete
De câteva ore, Coreea de Nord a decis "să treacă rapid, la scară largă"

Загрузка...