Cancelarul german, Angela Merkel și președintele rus, Vladimir Putin

Decizia care sperie SUA: Germania întărește legăturile economice cu Rusia

326
Cancelarul Angela Merkel dorește o extindere de 10 miliarde de dolari a conductei de gaz rusesc pentru a asigura viitorul energetic al Germaniei.

BUCUREȘTI, 4 iul — Sputnik. Proiectul companiei ruse Gazprom are ca scop consolidarea încrederii germano-ruse a faptului că este suficient gaz pentru a susține o tranziție fără precedent de la cărbune și centralele nucleare către un viitor dominat de energia regenerabilă, informează Bloomberg.

Dar planul are adversari. Aliații europeni și-au exprimat îngrijorarea că proiectul va aprofunda dependența Europei de resursele furnizate de o Rusia din ce în ce mai antagonistă, iar parlamentarii americani au propus sancțiuni mai rigide împotriva companiilor energetice care fac afaceri cu Rusia.

"Nu există multe alte locuri în afară de Rusia de unde Germania poate obține rapid foarte mult gaz", a declarat Jonathan Stern, președinte și cercetător principal la Programul de Cercetare a Gazului Natural al Institutului Oxford pentru Studii de Energie.

Deja cel mai mare utilizator de gaze din Europa, Germania primește aproximativ 40% din consumul său din Rusia, cel mai mare exportator din lume, potrivit consultantului Wood Mackenzie Ltd. din Londra. Această dependență va crește până în 2025 la peste 50%.

Proiectul Gazprom, cunoscut sub numele de Nord Stream 2, va permite livrările în alte părți ale Europei, făcând din Germania un centru important pentru distribuția gazului pe întreg continentul.

Rusia livrează gaz în peste 20 de țări pentru centrale electrice, încălzirea caselor și producția chimică.

Noua conductă spre Germania a fost lansată în 2011 și se desfășoară pe o distanță de 1224 km pe sub Marea Baltică, de la Vyborg, Rusia, până la Lubmin în Germania. Este capabilă să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaz, sau două treimi din cererea de gaze din Germania, iar extinderea se va dubla.

Transportul de gaze prin Nord Stream către Germania este cu aproximativ 40% mai ieftin decât prin intermediul țevilor terestre din Ucraina, potrivit lui Wood Mackenzie.

Germania, Marea Britanie, Franța, Belgia și Olanda vor beneficia probabil de prețuri mai mici, potrivit think-tank Bruegel din Bruxelles. Gazprom ar evita taxele de tranzit plătite pentru utilizarea conductelor în Ucraina și Polonia. Compania intenționează să reducă fluxurile prin Ucraina după 2019.

În 5 ani, gazul rusesc poate furniza o cincime din puterea energetică a Germaniei, aproape dublu față de nivelul actual, potrivit HSBC Holdings Ltd.

Tranziția Germaniei către un sistem de energie regenerabilă a început aproape cu două decenii în urmă. Schimbarea politicilor s-a intensificat după dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia în 2011, ceea ce a dus la decizia cancelarului Angela Merkel de a abandona, până în 2022, politicile de energie atomică.

"Pe termen lung, Europa are nevoie de noi volume de gaze importate de la furnizori fiabili, iar proiectul Nord Stream va deveni acel scut de salvare", a declarat directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, la Berlin, pe 15 iunie.

Nord Stream 2 ar fi cu siguranță "o opțiune suplimentară" de creștere a importurilor, potrivit lui Stefan Rolle, șeful departamentului de gaze naturale, piețele petrolului și prevenirea crizelor din cadrul Ministerului german de Economie.

"Gazul este doar o tehnologie de tranziție" pentru a îndeplini obiectivele națiunii privind schimbările climatice, a spus Stefan Rolle.

Cererea de gaze pentru producția de energie poate atinge punctul culminant în 2025, înainte de a fi înlocuită cu energia eoliană și solară, potrivit lui Wood Mackenzie. Germania își propune să producă până în 2050 aproximativ 80% energia regenrabilă, din totalul energiei.

În timp ce Merkel a condamnat luna trecută proiectul de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei, aprobate în Senatul S.U.A., ea este totuși una dintre cele mai critice voci la adresa Moscovei.

Nord Stream 2, conducta ce trece prin Marea Baltică, ar costa statul german 10 miliarde de euro.

326
Tagurile:
Rusia, Germania, SUA
Tematic
Germania i-a interzis lui Erdogan să vorbească cu cetățenii turci din Hamburg
Război SUA-Germania: americanii vor să pună mâna pe managerii Volkswagen
Trei solicitanți de azil în Germania au violat o femeie "de 3 ori fiecare"
Germania pledează pentru un parteneriat cu Rusia în regiunea Baltică
Germania și SUA - conflict în creștere, mai lipsește declarația de război
Presa germană: în școlile sportive din Germania acționează diversioniști ruși
Steagul Uniunii Europene și al Germaniei la Berlin

Berlinul a comentat amenințările SUA în adresa companiilor germane

27
(reînnoit 18:59 07.08.2020)
Secretarul de stat al MAE de la Berlin a criticat amenințările expediate de senatorii americani în adresa companiilor germane.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Niels Annen, a criticat într-un interviu oferit ziarului Handelsblatt senatorii americani, care au amenințat cu aplicarea unor sancțiuni administrația portului din orașul german Sassnitz, din cauza proiectului Nord Stream 2.

Cei trei senatori din SUA au expediat o scrisoare operatorului portului Sassnitz GmbH, în care se vorbește despre sancțiunile pe care le-ar pregăti autoritățile americane împotriva companiei germane, din cauza susținerii pe care o acordă construcției gazoductului. În special, în adresare se spune că în cazul continuării lucrărilor, portul Sassnitz se va confrunta cu “un dezastru financiar”.

“Politica SUA a sancțiunilor exteritoriale în raport cu partenerii și aliații lor reprezintă un atentat la suveranitatea noastră teritorială”, a declarat Annen.

Potrivit lui, tonul și conținutul scrisorilor care conțin amenințări în adresa companiilor germane sunt inadmisibile. Politica energetică a Germaniei și Europei va fi stabilită “exclusiv în Berlin și Bruxelles, nu la Washington”.

Annen a informat că Germania va profita de președinția țării în Consiliul UE pentru “a consolida suveranitatea europeană” și a adăugat că Europa nu trebuie să cedeze șantajelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Nord Stream 2, Berlin, SUA, Germania
Tematic
Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american
Schröder: Germania trebuie să se opună sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream - 2
Danemarca a dat undă verde finalizării construcţiei Nord Stream 2
Business-ul german critică sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
UE, îngrijorată de sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream-2”
Wood Mackenzie: Nord Stream 2 va reduce semnificativ prețurile gazelor naturale în Europa
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”
Nord Stream 2: „Inițiativa politică a Washingtonului cere un răspuns politic”
Construcția Nord Stream 2 poate continua, a declarat Agenţia Daneză pentru Energie

Загрузка...
Самолет компании Air India

Accident aviatic o aeronavă cu 191 de pasageri s-a rupt în două!

233
(reînnoit 20:06 07.08.2020)
Conform Russia Today, două decese au fost confirmate și sunt cel puțin 35 de răniți. Unul dintre cei decedați pare a fi un pilot, transmit surse locale.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. O aeronavă Air India Express care zbura pe ruta Dubai în Calicut (Kozhikode), cu 191 de pasageri la bord, a derapat grav la aterizarea pe aeroportul Karipur, depășind pista și căzând într-o râpă.

„Zborul Dubai-Kozhikode de la Air India (IX-1344) a derapat în timpul aterizării”, au transmis polițiștii locali, ratând astfel pista și rupându-se în două.

Conform Russia Today, două decese au fost confirmate și sunt cel puțin 35 de răniți. Unul dintre cei decedați pare a fi un pilot, transmit surse locale.

Aeronava nu a luat foc, fiindcă la finalul cursei  combustibilul era consumat în mare parte – astfel pasagerii au putut fi evacuați.

Dezastrul s-a produs în jurul orei locale 7:00 – 16, ora României - pe fondul ploilor abundente din zonă.

Ministrul de Interne al Indiei, Amit Shah, a scris pe pagina de socialzare  că a fost „tulburat” de incidentul de la Kozhikode și a îndrumat Forța Națională de Răspuns la Dezastre să asiste la eforturile de salvare.

В Индии самолет развалился на части после неудачной посадки
В Индии самолет развалился на части после неудачной посадки
В Индии самолет развалился на части после неудачной посадки
В Индии самолет развалился на части после неудачной посадки

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

233
Tagurile:
Catastrofă aviatică

Загрузка...
Офис

Companiile din România, schimbare majoră: cum doresc lucreze

0
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Bookster, mai mult de jumătate din companiile mari vor să lucreze de acasă, iar reîntoarcerea la birou ar urma să fie parțială.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Munca de acasă începe să fie o opțiune pentru cât mai multe companii.

Potrivit unui studiu la care au participat 800 de companii, dintre care 21% sunt companii mari sau foarte mari, 36% sunt companii medii și restul – companii mici și foarte mici, mai mult de jumătate doresc să lucreze de acasă.

De asemenea, firmele mari – cu un număr de angajați mai mare de 300 – firmele din București, precum și cele din IT, telecom și educație par a fi cele mai înclinate să lucreze de acasă.

Studiul a mai relevat că, de la jumătatea lunii martie, piața muncii din România a intrat într-un proces de adaptare la noile condiții de lucru și la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Mai mult de jumătate dintre companiile participante la sondaj – 53 de procente – au precizat că aleg varianta întoarcerii parțiale la birou pentru perioada următoare.

Un procent semnificativ de companii – 30% - rămân să lucreze exclusiv de acasă și numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri rămase goale în perioada stării de urgență.

Reîntoarcerea completă la birou este dorită de companiile mici și foarte mici.

Capital.ro notează că, potrivit studiului Bookster, se poate vedea o înclinare mai mare spre lucrul complet de acasă la companiile din București, spre deosebire de restul țării, acolo unde numai 24% dintre companii au precizat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
România, Companii
Tematic
Se privatizează și ultimele companii deținute de statul român? Iată ce zice Florin Cîţu
Comisia Europeană îngroapă ultimele companii românești
Celebru economist: Guvernul va îmbuna Europa prin cedarea, vânzarea de companii româneşti
Statul încasează bani. Marile companii vor distribui dividende
Mari companii de stat, milioane donate în Pandemie! Politicieni implicați

Загрузка...